Love yourself actually! Τέσσερις τρόποι για να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου

Love yourself actually! Τέσσερις τρόποι για να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου

Γνωρίζεις τι αγαπάς σε εσένα, τι σε κάνει ευτυχισμένη και τι θέλεις από τη ζωή σου;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο να προσφέρεις στον εαυτό σου, από το να τον αγαπάς, να τον φροντίζεις και να τον σέβεσαι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε όλο και περισσότερες έρευνες και απόψεις των ειδικών ψυχικής υγείας που δείχνουν πόσο πιο χαρούμενη και πλήρης αισθάνεσαι, όταν αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με τρυφερότητα και αγάπη.

Μπορεί, λοιπόν, συχνά να θεωρείς πως δείχνεις αγάπη προς τον εαυτό σου, επειδή μαγείρεψες, αφιέρωσες χρόνο για το me-time της ημέρας σου ή κανόνισες ένα afterwork drink, παρά τις χίλιες δυο υποχρεώσεις που σε περιμένουν -και καλά έκανες αν με ρωτάς- ωστόσο το λεγόμενο love yourself είναι κάτι ακόμη πιο σημαντικό.

Όσο και εάν ψάχνεις καθημερινά τρόπους, ώστε να δείχνεις στον εαυτό σου πως τον αγαπάς πραγματικά, το μότο love yourself actually δεν σημαίνει να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να βλέπεις μαγικά την Beyoncé αντί για τα «ψεγάδια» που συνήθως ξεχωρίζεις ή να βάζεις την προσωπική σου ευχαρίστηση πάντα σε προτεραιότητα. Η αγάπη προς τον εαυτό έχει να κάνει με το να προσπαθείς να σε αντιμετωπίζεις με καλοσύνη, συμπόνια και κατανόηση. Εδώ, λοιπόν, σου έχω μερικές συμβουλές που έχουν βοηθήσει εμένα και ελπίζω να βοηθήσουν και εσένα!

#1 Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου

Αν το σκεφτείς, είσαι με τον εαυτό σου κάθε δευτερόλεπτο από την ημέρα που γεννήθηκες, αλλά πόσο καλά ξέρεις πραγματικά ποια είσαι; Γνωρίζεις τι αγαπάς σε εσένα, τι σε κάνει ευτυχισμένη και τι θέλεις από τη ζωή σου; Πίστεψέ με, είναι αδύνατον να αγαπήσεις τον εαυτό σου, αν πρώτα δεν τον γνωρίσεις καλύτερα. Γι' αυτό αφιέρωσε λίγο χρόνο, για να απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και φρόντισε στη συνέχεια να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Άλλωστε, το να γνωρίσεις τον εαυτό σου βαθύτερα, σημαίνει πως μερικές ανασφάλειες μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια και να αλλάξουν τις ισορροπίες και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον κόσμο. Μην φοβηθείς, αφού μόνο μέσω της ειλικρίνειας, θα μπορέσεις να αποδεχθείς πλήρως ποια πραγματικά είσαι.

Picture1.jpg

#2 Μίλα στον εαυτό σου σαν να είναι παιδί

Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό για την εξέλιξη του εαυτού σου, από το να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι η φωνή του μυαλού σου, είσαι αυτή που το ακούει. Με άλλα λόγια, ο τρόπος που σκέφτεσαι, μιλάς στον εαυτό σου και βλέπεις τον κόσμο δεν είναι απαραίτητα αυτό που είσαι, πράγμα που σημαίνει ότι ο εαυτός σου επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Μπορείς λοιπόν, να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, αλλάζοντας τον εσωτερικό σου διάλογο μαζί του. Γι’ αυτό, μίλα στον εαυτό σου πιο ευγενικά και κάνε τον να αισθάνεται πιο αισιόδοξος, μιλώντας του σαν να είναι παιδί.

Picture2.jpg

#3 Συγχώρησε τον εαυτό σου

Κι όμως, αν μπορούσες να θυμηθείς ένα λάθος που κάνεις αρκετά συχνά, το οποίο δεν σε αφήνει να προχωρήσεις μπροστά και σε γεμίζει με τοξικότητα, ποιο θα ήταν αυτό; Μήπως το γεγονός ότι δεν ξεπερνάς σχεδόν ποτέ εντελώς τα λάθη του παρελθόντος, αφήνοντάς τα να σε καθορίζουν ξανά και ξανά; Αν η απάντηση είναι «ναι», γράψε λάθος, καθώς ήρθε η στιγμή να αφήσεις στο παρελθόν μια ντροπιαστική στιγμή που σε στοιχειώνει μέχρι σήμερα ή ένα σοβαρό λάθος που εξακολουθεί να σε καθορίζει. Αντίθετα, σκέψου πόσο έχεις αλλάξει από εκείνα τα λάθη του παρελθόντος ή τις ντροπιαστικές στιγμές και συνειδητοποίησε πως ακόμα και οι πιο δύσκολες στιγμές σου, σε έχουν κάνει πιο δυνατή, ευγενική και καλύτερη.

Picture3.jpg

#4 Πες «όχι» όταν εννοείς «όχι»

Αν θες να δώσεις μία συμβουλή στον εαυτό σου, αυτή είναι να θυμάσαι πως αξίζεις σεβασμό. Το να λες «όχι» όταν εννοείς «όχι», λοιπόν, δείχνει ξεκάθαρα πως βάζεις τις ανάγκες σου πάνω από τους άλλους. Ίσως είναι ο συνάδελφος που ζητά τη βοήθειά σου όταν είσαι ήδη «πελαγωμένη», ο γείτονας που χρειάζεται μια χάρη όταν αισθάνεσαι εξουθενωμένη ή η στιγμή που αναγκάζεσαι να παρευρεθείς σε μια γιορτινή εκδήλωση στην οποία δεν νιώθεις άνετα να λάβεις μέρος. Τι σημαίνει αυτό; Πως κάθε φορά που λες «ναι» όταν θέλεις να πεις «όχι», βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν είσαι η «Νο1» προτεραιότητά σου. Το δίδαγμα είναι το εξής: Πες «ναι» όταν εννοείς «ναι» και «όχι» όταν εννοείς «όχι».

Picture4.jpg

Αγαπώντας έμπρακτα τον εαυτό σου, ένα είναι το σίγουρο: Θα έχεις κάνει ένα πολύ σημαντικό, πρώτο «βήμα» προς την ευτυχία. Διότι το να αγαπάς τον εαυτό σου, σημαίνει να αναγνωρίζεις τη μοναδικότητά σου, να έχεις επίγνωση ότι δεν υπάρχει καμία σαν εσένα, να αναγνωρίζεις την αξία σου και τα «δώρα» που σου έχουν δοθεί σε αυτήν τη ζωή. Ναι Queenette, εσύ δεν είσαι κάτι παραπάνω, ούτε κάτι λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, είσαι όμως εξίσου σπουδαία, αφού δεν αναζητάς «στεγανά» και υποκατάστατα για να ολοκληρωθείς, αλλά είσαι ήδη ολοκληρωμένη, έχοντας κάνει το love yourself «κομμάτι» της καθημερινότητάς σου!