Ποια ελληνικά εστιατόρια τιμήθηκαν στα La Liste Special Mediterranean Awards 2023

Νέλλη Καλαμαρά
Ποια ελληνικά εστιατόρια τιμήθηκαν στα La Liste Special Mediterranean Awards 2023

Pharaoh, Delta, Ergon και τέσσερα ακόμη ελληνικά εστιατόρια βρέθηκαν στην έγκριτη «λίστα» που ανακοινώθηκε σε μία λαμπρή τελετή στο Μόντε Κάρλο παρουσία του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’.

 

Το La Liste είναι μια ανεξάρτητη κατάταξη εστιατορίων που ξεκίνησε το 2015 και δημοσιεύει ετησίως την κατάταξη των 1.000 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο, αντλώντας στοιχεία από 1010 πηγές από 200 χώρες, συμπεριλαμβανομένων οδηγών όπως οι Michelin, Zagat και Gault & Millau, καθώς επίσης και από αξιόπιστες κριτικές σε έγκυρα μέσα και στήλες γαστρονομίας διεθνούς εμβέλειας, τα οποία επεξεργάζεται βάσει αλγορίθμου. Ειδικά από φέτος λοιπόν εγκαινίασε και τα ειδικά βραβεία La Liste Special Mediterranean Awards, τα οποία επιβραβεύουν τους σεφ και τα εστιατόρια των χωρών της Μεσογείου, τα οποία τιμούν την μεσογειακή γαστρονομική παράδοση και συνεισφέρουν στην ενίσχυση της σκηνής της περιοχής.

PrinceAlbert.jpg

Η «λίστα» του 2023 λοιπόν περιλαμβάνει 30 νικητές από 14 χώρες της Μεσογειακής λεκάνης, που συνθέτουν το στιγμιότυπο της διατροφικής κληρονομιάς και του πολιτισμού αυτής της ποικιλόμορφης ακτογραμμής, καθώς και μια πλατφόρμα σε μια νέα κοινότητα δυναμικών σεφ, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την αφθονία και τον πλούτο των πρώτων υλών. Ανάμεσα τους έχουμε τη χαρά να βρίσκουμε και ελληνικά εστιατόρια που τιμήθηκαν στη λαμπερή εκδήλωση στο Μόντε Κάρλο, παρουσία του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’.

Συνταγές Νέας Ορλεάνης, burgers με κοπές ξηρής ωρίμανσης και το καλύτερο mac n cheese της πόλης!

Clare-Smyth-Jessica-Prealpato-Emmanuel-Pilon-Massimo-Bottura-Alain-Ducasse.jpg

Στην τελετή απονομής, που έλαβε χώρα στο ιστορικό ξενοδοχείο Hermitage, παρευρέθηκαν λαμπερές προσωπικότητες από την κοινωνική ζωή του Μονακό, αλλά και μεγάλα ονόματα της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής, όπως ο Massimo Bottura, o Joan Roca, η Elena Arzak, η Clare Smyth, με τον «βασιλιά» της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής Alain Ducasse να λαμβάνει ένα ειδικό βραβείο συνολικής προσφοράς.

Κάτι νέο ψήνεται στο πρώτο ghost ζαχαροπλαστείο της πόλης!

Pharaoh-interiors.jpg

Στις ελληνικές παρουσίες έχουμε τα εξής. Με το βραβείο “New Arrival Of The Year” βραβεύτηκε το αθηναϊκό wine restaurant Pharaoh, που άνοιξε τις πόρτες του μέσα στις γιορτές στα Εξάρχεια και από εκείνη τη μέρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα το απόλυτο hot spot της πόλης, και όχι μόνο. Το wine restaurant του σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, του ταξιδιωτικού και γαστρονομικού δημοσιογράφου Φώτη Βαλλάτου, του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και του wine expert Πέρι Παναγιωτακόπουλου απέσπασε λοιπόν το βραβείο της «Νέας Άφιξης της Χρονιάς» και εμείς συμφωνούμε απόλυτα με την επιλογή, καθώς σίγουρα θα είναι δύσκολο να βρεις αντίστοιχο success story στη Μεσόγειο για φέτος.

delta-restaurant-interior-panorama.jpg

Το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin Delta Restaurant, με επικεφαλής το χαρισματικό δίδυμο Γιώργος Παπαζαχαρίας – Θάνος Φέσκος, που ξεχώρισαν για τις πρωτοποριακές τεχνικές τους, το σεβασμό τους προς την πρώτη ύλη αλλά και τη zero waste νοοτροπία που διέπει τη λειτουργία του εστιατορίου επίσης τιμήθηκε με La Liste βαθμολογία 90.50. Με βασικό αξίωμα «καμία απώλεια - καμία σπατάλη», το Delta Restaurant υιοθετεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας που σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας στη γαστρονομία. Το βραβείο παρέλαβε η Restaurant Manager, Jana Cechova. Τα επίσης βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια Spondi και Varoulko Seaside τιμήθηκαν με βαθμολογίες 90.00 και 80.00 αντίστοιχα.

https://www.instagram.com/p/CqLiP5TIsFf

Παράλληλα το γνήσια ελληνικό success story Ergon τιμήθηκε με το Innovation Award, το οποίο παρέλαβε ο CEO και συνιδρητής της Ergon Foods Θωμάς Δούζης μαζί με τον Executive Chef του ομίλου Παναγιώτη Ξάνθη. Τέλος η διάσημη ανά τον κόσμο εστιατορική σκηνή της Μυκόνου δεν θα μπορούσε να λείπει από την εξίσωση με ειδικά Best Party Spot και Best Mediterranean Glam Awards για το Scorpios και το Nammos, που η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζονται και πολλές συστάσεις ούτε καν σε παγκόσμιο επίπεδο.