Συνταγές Νέας Ορλεάνης, burgers με κοπές ξηρής ωρίμανσης και το καλύτερο mac n cheese της πόλης!

Νέλλη Καλαμαρά
Συνταγές Νέας Ορλεάνης, burgers με κοπές ξηρής ωρίμανσης και το καλύτερο mac n cheese της πόλης!

Το Po’ Boys, το αυθεντικό BBQ joint που λατρεύουν οι Αθηναίοι, όχι μόνο συνεχίζει να αποτελεί την πιο ουσιαστική γευστική μας «γέφυρα» με την αληθινή αμερικανική κουζίνα, αλλά τώρα αποκτά και αδελφάκι στη Θεσσαλονίκη.

Πρέπει να ομολογήσω πως στα 5 χρόνια ύπαρξης του Po’ Boys, του τόσο ιδιαίτερου και αυθεντικού BBQ joint του Βασίλη Σπόρου στου Ψυρρή, όσες φορές έχω ξεκινήσει να γράψω κάτι για αυτό, τελικά καταλήγω να επισημαίνω πως εδώ θα φας το ωραιότερο Mac n Cheese της πόλης. Δεν ξέρω γιατί, αλλά νιώθω την ανάγκη να το λέω ξανά και ξανά, ίσως γιατί αισθάνομαι πως είναι κρίμα και άδικο να υπάρχει εκεί έξω κάπου αυτό το Mac n Cheese και εσύ να μην το γνωρίζεις. That said, ας περάσουμε στο θέμα μας. Το Βασίλη Σπόρο να σου πω πως τον γνώρισα ως σεφ στο πρωτοποριακό για την εποχή του Mama Roux και από τότε μου είχε κάνει εντύπωση ο τρόπος που έβγαζε όλη την αλήθεια των αμερικανικών πιάτων, αυτήν την ωραία αλήθεια, που δεν είναι μόνο τηγανητές φτερούγες και burgers, αλλά μία ολόκληρη BBQ φιλοσοφία, που στην Αθήνα τουλάχιστον δύσκολα συναντάς στην αυθεντική της μορφή. Από τότε λοιπόν ο Βασίλης είχε φτιάξει ένα αυτοσχέδιο καπνιστήριο στην ταράτσα του εστιατορίου, όπου έκανε τα δικά του κόλπα και μαγικά, και ενθουσίαζε το αθηναϊκό κοινό.

https://www.instagram.com/p/CoE-9O0OkeS

Τα χρόνια πέρασαν και ο Βασίλης δημιούργησε πριν 5 χρόνια το Po ‘ Boys, το πιο διάσημο πλέον BBQ joint του κέντρου, το υπόγειο του οποίου καταλαμβάνεται από ένα υπερμέγεθες, ειδικής παραγγελίας και σχεδιασμού «καπνιστήριο-ψησταριά», που είναι ουσιαστικά και η καρδιά του γεμάτου θετική ενέργεια και χαλαρή διάθεση εστιατορίου τού. Το Bo’ Boys στου Ψυρρή είναι ένα μαγαζί απροσποίητα easy going, όπου τρώμε όλα εκείνα που ζηλεύουμε όταν βλέπουμε αμερικανικές ταινίες με τους πρωταγωνιστές να ψήνουν στον κήπο και τις γυναίκες τους να βγάζουν τις πατατοσαλάτες και τα American pies σε τεράστιες πιατέλες στο τραπέζι, ή όταν πετυχαίνουμε σειρές με θέμα τις κουζίνες τους αμερικανικού νότου και λαχταράμε τα καπνισμένα κρέατα, τα ιδιαίτερα σάντουιτς και τις σος εκείνες που δύσκολα προφέρεις. Όλα αυτά θα τα βρεις στο Po ‘ Boys, αλλά θα βρεις και πολλά ακόμη, σαν να έχει πάρει το χάρτη της Αμερικής ο Σπόρος και να ρίχνει πινέζες και βελάκια μέχρι να έχει ένα πιάτο από κάθε γωνιά της γιγαντιαίας ηπείρου.

Μία μεγάλη γιορτή του κρασιού με πρωταγωνιστές τις δημιουργίες κορυφαίων Ελλήνων, και όχι μόνο, σεφ

poboys.jpg

Δύο νέα projects

Θα στα πω αναλυτικά όλα, αλλά πριν προχωρήσουμε και με πάρει ο ενθουσιασμός με τα πιάτα και δεν σταματάω, να σου πω δύο μεγάλα νέα για το Βασίλη Σπόρο και τα μαγαζιά του: Πρώτον, η Θεσσαλονίκη αποκτά το δικό της Po’ Boys και κάτι μου λέει πως αυτό θα πάει πάρα πολύ καλά, αφού η συμπρωτεύουσα ξέρει να εκτιμά την αξία της βαθιάς και αληθινής νοστιμιάς. Δεύτερον, η ομάδα ανοίγει και ένα «ghost» burger joint (γιατί μην μπερδεύεσαι, το Po’ Boys έχει πολλά burgers και άκρως λαχταριστά, αλλά μπεργκεράδικο δεν είναι), το οποίο θα λειτουργεί μόνο μέσω take away και delivery και θα διαθέτει πάνω από 20 κωδικούς μόνο σε sliders (μικρά burgers), ανάμεσα στους οποίους θα έχει από τα κλασσικά μέχρι vegan επιλογές, αλλά ακόμη και ειδικά σχεδιασμένα μενού για το pet σου. Το concept αυτό θα μας συστηθεί στο Street Food Festival για αρχή και κάποια στιγμή στο μέλλον πιθανότατα θα αποκτήσει και δικό του χώρο, αίροντας την «ghost» του διάσταση.

macncheese.jpg

Παλιά αγαπημένα και νέα πιάτα

Εντάξει στα κλασσικά αγαπημένα θα φας φυσικά το Mac n Cheese (εντάξει ξέρω έχω γίνει γραφική), το οποίο όμως πλέον βγαίνει και σε spicy εκδοχή με sriracha και pulled pork, την θεϊκή Caesar’s με την καπνιστή ροζ γαλοπούλα και τη μυστική σος, αλλά και την τόσο comfort Gumbo σούπα με χειροποίητο λουκάνικο, κοτόπουλο και γαρίδες. Όσον αφορά στο χειροποίητο λουκάνικο, το extra spicy Andouille, με μπαχαρικά Νέας Ορλεάνης, αξίζει να το δοκιμάσεις και μόνο του με λιωμένο τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια, coleslaw και Alabama white BBQ sauce. Πάμε όμως λίγο να δούμε το νέο μενού.

Που θα δοκιμάσεις cocktails & tapas με αέρα από αστέρια Michelin!

HOT-LINKS-and-HASH-BROWNS.jpg

Στο νέο μενού, να πούμε πως η νεορλεανέζικη επιρροή είναι πλέον πιο εμφανής από ποτέ. Έτσι στις νέες προσθήκες συναντάμε την καινούρια εκδοχή της φημισμένης Πατατοσαλάτας που συνοδεύεται από burnt ends από pork belly κατευθείαν από το custom made smoker, αλλά και την πεμπτουσία της κουζίνας της Νέας Ορλεάνης, το Muffuletta sandwich, διάσημο έδεσμα στη γαλλική συνοικία της Λουιζινάνα, που εδώ εισάγεται ως σαλάτα με μορταδέλα, παρμεζάνα, πράσινες ελιές, κουκουνάρι, τοματίνια και βασιλικό. Στα ορεκτικά το ολοκαίνουριο Hash Browns & Hot Links συνδυάζει τραγανές πατατοκροκέτες, σιγοκαπνιστά λουκάνικα chorizo και κορεάτικη μαγιονέζα και κλέβει καρδιές.

SAMPLER.jpg

Έχουμε revamp και στο αγαπημένο πλέον Po’ Boys Ramen Βοwl, το οποίο «μεταμορφώνεται» σε ένα κλασσικό πιάτο της Ν. Ορλεάνης, το Ya-ka-mein. Το brisket είναι και πάλι πρωταγωνιστής σε μία εκδοχή που συνοδεύεται από noodles, μοσχαρίσιο ζωμό με σόγια και creole seasoning, γαρίδες, μελάτο αβγό, φρέσκο κρεμμύδι και baby καλαμπόκι (κεντρική φωτό). Για τους ορκισμένους meat-lovers έχουμε το νέο και ενισχυμένο Po’ Boys sampler που περιλαμβάνει όλα τα είδη και κοπές κρεάτων - brisket, pork ribs, pulled pork, pork belly, λουκάνικο Andouille και το best-selling buttermilk fried chicken με τα κλασσικά συνοδευτικά να ενισχύονται επίσης από την παρουσία του… mac n cheese!

DRY-AGED-PORTERHOUSE.jpg

Η πλειοψηφία των κοπών στο ανανεωμένο μενού είναι ξηράς ωρίμανσης 3-4 εβδομάδων, με το καινούριο Porterhouse να κλέβει τις εντυπώσεις με ιδανική αναλογία φιλέτου και κόντρα φιλέτου. Από κοπές ξηράς ωρίμανσης 3+ εβδομάδων προέρχεται και η καινούρια προσθήκη στην κατηγορία των burgers, το Steakhouse που συνδυάζεται με τραγανό prosciutto και παρμεζάνα σε αφράτο ψωμάκι brioche για να αναδείξει τα αρώματα και τη γεύση του κιμά.

OKLAHOMA-MASHED-POTATOES.jpg

Στην ίδια κατηγορία και το Oklahoma Fried Onion Smashed Burger στο οποίο ο μοσχαρίσιος κιμάς και άφθονα λετποκομμένα λευκά κρεμμύδια μαγειρεύονται και καραμελώνουν ταυτόχρονα προσφέροντας ένα πολύ μεστό και γεμάτο γευστικό αποτέλεσμα. Για τους πιο φανατικούς των classic American Diners, το Μorning Glory, ένα ιδιαίτερο burger με αφράτο ελληνικό λουκουμά αντί για ψωμάκι, δύο λεπτά μπιφτεκάκια, cheddar, bacon, τηγανητό αυγό και σιρόπι σφενδάμου, είναι το απόλυτο γευστικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη.

SOFT-SERVE.jpg

Η μηχανή παγωτού δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, με το παγωτό της να απολαμβάνεται είτε σκέτο σε χωνάκια με διάφορα toppings είτε να συνοδεύει τα λοιπά γλυκά του καταλόγου, όπως τα λαχταριστά brownies ή τα χαριτωμένα beignets. Εγώ πάντως αν με ρωτάς, παίρνω πάντα και ένα έξτρα για το δρόμο.

Info: Αγαθάρχου 12 και Λεπενιώτου, Ψυρρή, 210 3234672

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.