Brendan Fraser: Το χρονικό πίσω από το 6λεπτο χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Νατάσσα Σχοινά
Brendan Fraser: Το χρονικό πίσω από το 6λεπτο χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

O Brendan Fraser στην πρεμιέρα της ταινίας 'The Whale' στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

AP

Ο Brendan Fraser επέστρεψε στα ηνία μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής και έκανε όλη την αίθουσα να χειροκροτά επί έξι λεπτά από συγκίνηση και θαυμασμό.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας βρίσκεται εν εξελίξει και, όπως και να το κάνουμε, για κάποιες ταινίες έχουμε λίγο μεγαλύτερη ανυπομονησία. Μία από αυτές είναι και το The Whale του Darren Aronofsky που, ναι μεν έχει ένα «μεγάλο» όνομα στη σκηνοθεσία, όμως, η βασική αιτία συζήτησης είναι ο Brendan Fraser.

Ο 53χρονος ηθοποιός που έγινε γνωστός στα 90s για blockbuster, όπως το The Mummy πήρε τα ηνία σε μία μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή μετά από χρόνια και ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για κάθε άλλο παρά για το υποκριτικό του ταλέντο -δυστυχώς-.

Σε μία απίστευτα συγκινητική σκηνή, ο κόσμος που έδωσε το παρών για την ταινία, σηκώθηκε και άρχισε να χειροκροτά επί 6 λεπτά τον ηθοποιό. Πολλά ήταν τα στιγμιότυπα που έφτασαν κατευθείαν στα social media και δείχνουν τον Fraser να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του μετά από όλες τις αναποδιές που έτυχαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες τόσο επαγγελματικά όσο και στην υγεία του.

Το υπέροχο θέαμα σχολιάστηκε από όλον τον πλανήτη, ακόμα και από celebrities που χάρηκαν για την επιτυχία του συναδέλφου τους. Ο Dwayne Johnson, για παράδειγμα, που αντικατέστησε τον Fraser στο sequel της ταινίας Journey to the Center of the Earth, έγραψε:

«Με κάνει τόσο χαρούμενο το να βλέπω αυτήν την αντίδραση για τον Brendan. Με στήριξε όταν ήρθα στο Mummy Returns franchise του στον πρώτο μου ρόλο ever, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα μου στο Hollywood. Πανηγυρίζω για την επιτυχία σου, αδερφέ μου, και συγχαρητήρια στον φίλο μου, Darren Aronofsky»

Τι έχει συμβεί με τον Brendan Fraser

Στα 90s, o Brendan Fraser βρισκόταν στην καλύτερη περίοδο της ζωής του. Η καριέρα του απογειωνόταν και, όταν κυκλοφόρησε η Μούμια το 1999, βρισκόταν στο απόγειό της δημοφιλίας του. Οι δημιουργοί τον ζητούσαν για ταινίες δράσης, οι οποίες -και λόγω σωματικής διάπλασης- ήταν το φόρτε του, με το γυναικείο κοινό να παραληρεί.

Στις αρχές των 00s, ο Fraser φαίνεται πως είχε μία διαφωνία με έναν άνθρωπο με επιρροή, η οποία οδήγησε στην παρακμή της καριέρας του και έπειτα σε κατάθλιψη και στην απόφασή του να αφήσει τη βιομηχανία για ένα διάστημα.

Στο τέλος των 00s, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια διάσωσης της καριέρας του με την ταινία The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, αλλά ο Fraser έκανε όλα τα stunts μόνος του, με αποτέλεσμα να φύγει με σοβαρούς τραυματισμούς. Ο πόνος ήταν τέτοιος που τοποθετούσε παγοκύστες κάτω από τα ρούχα του για να ανακουφιστεί, ενώ πέρασε 7 χρόνια σε νοσοκομεία για επεμβάσεις, όπως μερική αποκατάσταση γονάτου, επισκευή φωνητικών χορδών και οσφυονεκτομή. Όλη αυτή η ταλαιπωρία οδήγησε σε αύξηση του βάρους του. Έκτοτε, οι ρόλοι που αναλάμβανε ήταν μικρότεροι και εστίαζαν κυρίως σε τηλεοπτικές παραγωγές.

The Whale

Η ταινία The Whale διηγείται την ιστορία ενός Άγγλου καθηγητή με σοβαρή παχυσαρκία (272 κιλά) που προσπαθεί να έρθει κοντά με την κόρη του από την οποία έχει απομακρυνθεί. Για την ταινία, ο Fraser τα έδωσε όλα υποκριτικά, όπως λένε οι πρώτες μαρτυρίες, ενώ η προετοιμασία είχε αντίκτυπο και στην ψυχολογία του.

«Νομίζω ότι είναι ποιητικό που το τραύμα που κουβαλάει εκδηλώνεται στο φυσικό βάρος του σώματός του. Έπρεπε να μάθω να κινούμαι με συγκεκριμένο τρόπο. Έχτισα μύες που δεν ήξερα ότι είχα. Μέχρι που πάθαινα ίλιγγο όταν αφαιρούσα τα προσθετικά στο τέλος της μέρας, όπως θα ένιωθες αν έβγαινες από μία βάρκα στην προβλήτα εδώ στη Βενετία – Αυτήν την αίσθηση κύματος. Και το λέω αυτό επειδή απέκτησα εκτίμηση για αυτούς που έχουν τέτοια σώματα, γιατί έμαθα ότι πρέπει να είσαι πολύ δυνατός άνθρωπος σωματικά και ψυχολογικά», είπε ο Fraser στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας την Κυριακή (4/9) πριν την πρεμιέρα της ταινίας.

Οι πιο πολυσυζητημένες ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2022