Η άγνωστη ιστορία του «Halloween» και άλλες 5 ταινίες για να δεις αυτήν την περίοδο

Νατάσσα Σχοινά
Η άγνωστη ιστορία του «Halloween» και άλλες 5 ταινίες για να δεις αυτήν την περίοδο

Μία λίστα για τις πιο creepy ημέρες που διανύουμε, με μία ιδιαίτερη έμφαση στην απόλυτη ταινία της εποχής.

Trick or Treat? Η αγαπημένη, η πιο διασκεδαστική και συνάμα πιο τρομακτική περίοδος του χρόνου είναι και πάλι εδώ και μέχρι την 2η Νοεμβρίου και την Ημέρα των Νεκρών, κάθε λάτρης του τρομακτικού μπορεί να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και να απολαύσει τις μεταμφιέσεις, τα spooky γλυκά και, φυσικά, τις κινηματογραφικές παραγωγές που θα τον βάλουν στο αντίστοιχο κλίμα. Σε αυτό το τελευταίο είναι που θα εστιάσουμε εμείς.

Με την άφιξη του Halloween, υπάρχουν αρκετές ταινίες που μας έρχονται στο μυαλό για νυχτερινές -προφανώς- προβολές, αλλά οι 6 που ακολουθούν είναι αυτές που έχουν μπει τις περισσότερες φορές στο re-watching.

Το «Halloween» του 1978 και η άγνωστη για τους περισσότερους ιστορία του

Σκηνοθέτης: John Carpenter

Cast: Donald Pleasence, Jamie Lee Curtis, Tony Moran

Πλοκή: Ένας ασθενής ψυχιατρικής κλινικής, ο Michael Myers, που έχει κλειστεί σε άσυλο γιατί δολοφόνησε την αδερφή του το βράδυ του Halloween όταν ήταν 6 ετών, 15 χρόνια μετά, επιστρέφει και παρακολουθεί μία babysitter και τις φίλες της.

Η ταινία «Halloween» του 1978 μπορεί να θεωρείται classic σήμερα, όμως, όταν κυκλοφόρησε, τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Χρήματα δεν υπήρχαν, οπότε οι περισσότεροι από το συνεργείο και το cast ήταν άνθρωποι που γνωρίζονταν μεταξύ τους. Κατά βάση νέα παιδιά, με πολύ μεράκι που ήθελαν να φτιάξουν την ταινία, γιατί πίστευαν σε εκείνη. Λόγω της οικονομικής κατάστασης, δεν υπήρχε περιθώριο για πολλές ημέρες γυρισμάτων, οπότε η παραγωγή τραβούσε πλάνα με κάθε ευκαιρία για να γεμίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ο John Carpenter, πέρα από τη σκηνοθεσία, ανέλαβε και τη μουσική, την οποία έγραψε σε μόλις τρεις μέρες. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν, ωστόσο, είναι πως η τότε σύντροφός του, Debra Hill, που ήταν και executive παραγωγός της ταινίας, είχε πολύ ενεργό ρόλο, ειδικά στη διαμόρφωση και στην ανάπτυξη των γυναικείων χαρακτήρων, σε σημείο που χωρίς εκείνη λογικά δε θα είχαμε την ταινία που έχουμε σήμερα.

Ακόμα και με τις δυσκολίες, τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν, η ταινία παρέδωσε την αρχική της υπόσχεση -να είναι ψυχολογικός τρόμος και όχι splatter- και τότε κάλεσαν τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής για να τη δουν και να παρθεί η απόφαση τελικά για το ποιος θα αναλάβει τη διανομή της. Οι εταιρείες δεν έστειλαν κανέναν εκπρόσωπο, προφανώς υποτιμώντας τη δυναμική της.

Τελικά, χωρίς την υποστήριξη των μεγάλων στούντιο, η ταινία προβλήθηκε τοπικά στο Kansas σε ένα μικρό κοινό. Την πρώτη μέρα, κόπηκαν εισιτήρια, χωρίς να είναι κάτι συγκλονιστικό. Τη δεύτερη, όμως, ήρθαν διπλάσιοι, την τρίτη, τετραπλάσιοι, κ.ο.κ. Αυτό σήμαινε πως ο κάθε θεατής που πήγε σπίτι του μετά την ταινία, σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε σε κάποιον για αυτό που είδε. Έπειτα, η ταινία πήγε στη μεγαλύτερη πόλη του Chicago και πόλη - πόλη διαδόθηκε.

Το «A Nightmare on Elm Street» του 1984 που μας άφησε ξάγρυπνους

Σκηνοθέτης: Wes Craven

Cast: Heather Langenkamp, Johnny Depp, Robert Englund

Πλοκή: Η Nancy Thompson ανακαλύπτει ένα σκοτεινό μυστικό σχετικά με τους γονείς της, όταν το πνεύμα ενός φρικιαστικού serial killer που φοράει γάντια με λεπίδες περιμένει εκείνη και τους φίλους της στα όνειρά τους για να τους σκοτώσει. Όποιος πεθαίνει στον ύπνο του, πεθαίνει και στην πραγματική ζωή.

Το «Hocus Pocus» του 1993 που μας σύστησε στις πιο creepy μάγισσες

Σκηνοθέτης: Kenny Ortega

Cast: Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy

Πλοκή: Ένα μικρό αγόρι μετακομίζει με την αδερφή του στο Salem, όπου ένα διαβολικό τρίο μαγισσών που εκτελέστηκαν εκεί τον 17ο αιώνα ξυπνά και οι επιθυμίες τους δεν είναι και οι καλύτερες για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους.

Το «Friday The 13th» του 1980 μάς έδωσε άλλον έναν λόγο να μην πάμε ποτέ σε κάμπινγκ

Σκηνοθέτης: Sean S. Cunningham

Cast: Betsy Palmer, Adrienne King, Jeannine Taylor

Πλοκή: Το κάμπινγκ Crystal Lake ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο κοινό, όμως, ένας μυστήριος δολοφόνος βρίσκεται στις εγκαταστάσεις και παραμονεύει για τα επόμενα θύματά του.

Το «Scream» του 1996 εξηγεί γιατί δεν πρέπει να μιλάς σε ξένους στο τηλέφωνο

Σκηνοθέτης: Wes Craven

Cast: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette

Πλοκή: Έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της μαμάς της, μία έφηβη και οι φίλοι της τρομοκρατούνται από έναν δολοφόνο, ο οποίος χρησιμοποιεί τις γνώσεις σε ταινίες τρόμου για να παίξει το διεστραμμένο παιχνίδι του.

Το «Beetlejuice» του 1988 μάς υπενθυμίζει γιατί αγαπάμε τον Tim Burton

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Cast: Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton

Πλοκή: Τα πνεύματα ενός νεκρού ζευγαριού ταλανίζονται από μία ανυπόφορη οικογένεια που μετακόμισε στο σπίτι τους. Σε μία προσπάθεια να τη διώξουν, στέλνουν έναν κακό πνεύμα να τους βασανίσει.