Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει τα πάντα, μαζί και 15 ταινίες σε πρώτη προβολή

Νατάσσα Σχοινά
Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει τα πάντα, μαζί και 15 ταινίες σε πρώτη προβολή

Το εμβληματικό φεστιβάλ κινηματογράφου επιστρέφει και είναι πιο πλούσιο από ποτέ.

Το 63οΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών και μόλις σε μερικές ημέρες από τώρα, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου θα ανοίξουν οι πόρτες σε φυσικούς χώρους και online και θα πλαισιώσουν κάθε είδους δημιουργικές παραγωγές, από τις ταινίες που όλοι περιμένουμε -ανάμεσά τους και 15 ταινίες σε πρώτη προβολή-, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, μέχρι podcasts και masterclasses που θα φέρουν τους παρευρισκόμενους πιο κοντά στην τέχνη της υποκριτικής.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πιο πλούσιο από ποτέ

Στο Φεστιβάλ, μάλιστα, θα δώσουν το παρών μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, όπως η Debbie McWilliams, σκηνοθέτης του «GoldenEye» (1995), «Casino Royale» (2006) και «Quantum of Solace» (2008), και ο ατζέντης Laurent Grégoire καθώς και Έλληνες δημιουργοί, όπως η καταξιωμένη ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα.

Το φετινό σποτ του ΦΚΘ από την Εύη Καλογηροπούλου, δημιουργό της μικρού μήκους ταινίας «Στον θρόνο του Ξέρξη»:

Ο ελληνικός κινηματογράφος δέχεται ξανά μεγάλη στήριξη από το Φεστιβάλ, που στον 63ο του χρόνο θα προβάλλει 28 ταινίες μεγάλους μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικής παραγωγής.

Στο ΦΚΘ θα δούμε τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Γνωρίστε τους Γείτονες, Film Forward, Immersive/VR), τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα προβληθούν συνολικά 199 ταινίες μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. 93 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Δες φωτογραφίες από τη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του 63ου ΦΚΘ εδώ:

Σίγουρα, η παραμονή στο ΦΘΚ θα είναι μεστή από κινηματογράφο και οι ταινίες τόσες που μπορούν να προσφέρουν ευτυχία σε κάθε σινεφίλ, όμως, ας ρίξουμε μία πιο έντονη ματιά στις ταινίες που θα δούμε σε επίσημη πρώτη στη μεγάλη διοργάνωση.

Black Stone

Σκηνοθέτης: Σπύρος Ιακωβίδης

Ηθοποιοί: Ελένη Κοκκίδου, Julio Γιώργος Κατσής, Αχιλλέας Χαρίσκος, Kevin Zans Ansong

Δύο κινηματογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, μία απελπισμένη, υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει, μαζί με τον άλλο, ανάπηρο γιο της και έναν Ελληνο-αφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι... αντιμέτωπη για πρώτη φορά με το ποιος πραγματικά είναι.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis11.png

Άκουσέ με

Σκηνοθέτης: Μαρία Ντούζα

Ηθοποιοί: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Yoana Bukovska Davidova, Νίκος Κουκάς, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά κυρίως των δικών της.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis12.jpg

Ησυχία 6-9 / Silence 6-9

Σκηνοθέτης: Χρήστος Πασσαλής

Ηθοποιοί: Aγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Σκουλά, Βασίλης Καραμπούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Άρης Αρμαγανίδης, Θανάσης Δήμου, Ράνια Οικονομίδου, Αθανασία Καλλιμάνη

O Άρης και η Άννα συναντιούνται τυχαία σε μια ερειπωμένη, παραθαλάσσια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκπέμπουν παράξενους ήχους και τις φωνές των Εξαφανισμένων, κατοίκων που έχουν χαθεί ξαφνικά και ανεξήγητα. Μέσα σε αυτόν τον παράξενο κόσμο, η Άννα και ο Άρης ερωτεύονται. Λίγες μέρες μετά, η Άννα εξαφανίζεται.

Θολή Γραμμή / Misty Line

Σκηνοθέτης: Μένιος Καραγιάννης

Ηθοποιοί: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Όμηρο Πουλάκη, Αγγελίνα Ρήγα, Αλέξη Κροκιδά

Κάποιος είπε ότι έρωτας είναι η τέχνη του να φεύγεις. Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση ενός ζευγαριού, που τους ενώνει η επιθυμία να είναι μαζί και η ανάγκη να φύγουν, να χαθούν. Ξεκινούν ένα ταξίδι όπου δύσκολα ξεχωρίζεις το όνειρο από την πραγματικότητα, βαδίζοντας πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε μια θολή γραμμή, όπου όλα είναι πιθανά.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis910.jpg

Καθαρτήριο / Purgatory

Σκηνοθέτης: Βασίλης Μαζωμένος

Ηθοποιοί: Μαρία Ζορμπά, Γιάννης Κοκιασμένος, Ανδρέας Νάτσιος, Αγγελική Καρυστινού, Κώστας Μπάρας, Θόδωρος Κατσαφάδος, Νεφέλη Κουρή, Ηλέκτρα Γεννατά

Ένας μοναχός ηγείται μιας πομπής. Ένα κορίτσι διασώζεται από την πορνεία. Δύο κολεγιόπαιδα γίνονται δράστες βίαιων περιστατικών. Ένας ηλικιωμένος πέφτει θύμα μιας αστυνομικού. Ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σχέση του. Μια γυναίκα εκφράζει τον θυμό της σε έναν δημόσιο υπάλληλο. Ένας άνδρας απάγει τον καλύτερο του φίλο. Επτά διαφορετικές ιστορίες για την αγάπη στη σύγχρονη Ελλάδα, από ανθρώπους που την αναζητούν, τη βρίσκουν, τη χάνουν.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis13.jpg

Με Αξιοπρέπεια / Dignity

Σκηνοθέτης: Δημήτρης Κατσιμίρης

Ηθοποιοί: Ηλέκτρα Γεννατά, Γιώργος Γερωνυμάκης, Γιάννης Κότσιφας, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Χαλκιάς, Χάρης Τσιτσάκης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Aγγελική Στεφανή

Ένας 80χρονος ηλικιωμένος έχει αφήσει το χωριό για να μείνει στην πόλη μαζί με τον γιο και τη νύφη του. Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του, ο γιος του καλεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να τους ανακοινώσει πως αδυνατεί πλέον να τον φροντίζει. Μια άλλη λύση πρέπει να βρεθεί όπου όλοι θα πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Μία Νύχτα στο Θέτρο / A Night At the Theatre

Σκηνοθέτης: Σωτήρης Σταμάτης

Ηθοποιοί: Ανδρέα Κωνσταντίνου και Ρέα Σαμαροπούλου

Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, ένα πραξικόπημα συμβαίνει στην Ελλάδα. Ένας άνδρας ονόματι Οδυσσέας κρύβεται στο θέατρο για τρεις μέρες. Την τρίτη νύχτα, μια γυναίκα με το όνομα Αθηνά τον βρίσκει κρυμμένο εκεί. Καθώς η νύχτα περνά, οι δυο τους σταδιακά μετατρέπονται στους ομώνυμους μυθολογικούς χαρακτήρες.

Μπάσταρδα / Bastards

Σκηνοθέτης: Νίκος Πάστρας

Ηθοποιοί: Ναταλία Σουίφτ, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Χριστίνα Κυπραίου, Μάριο Μπανούσι, Γιώργος Μπουφίδης, Κατερίνα Νταλιάνη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Τομάζος

Τα Μπάσταρδα έχουν αφήσει την πόλη μόνη της. Στην εξοχή το νέο τους σπίτι μυρίζει μόνο καλοκαίρι. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια ζούνε εδώ και τώρα για το τώρα. Εδώ δεν πλησιάζει κανείς, εδώ όλοι φυλάνε σκοπιά, φιλάνε ο ένας τον άλλον, παίζουν τους νεκρούς. Είναι ακόμα παιδιά. Είναι τα δικά σας παιδιά. Τα δικά μας Μπάσταρδα.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis19.jpg

Πίσω από τις Θημωνιές / Behind the Haystacks

Σκηνοθέτης: Ασημίνα Προέδρου

Ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα, Χρήστος Κοντογεώργης, Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Πασχάλης Τσαρούχας

Ένα τραγικό γεγονός στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελήελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis14.jpg

Τα Άνθη στα Άνθη / Blossoms to Blossoms

Σκηνοθέτης: Γιώργος Αθανασίου

Ηθοποιοί: Σοφία Ιωάννου, Κωνσταντίνος Κονιός

Την τελευταία του μέρα στην Αθήνα προτού μετακομίσει στο εξωτερικό, ο Κωνσταντίνος συναντά τη Σοφία στο πάρκο. Υπό από την πίεση του χρόνου, οι δύο (όχι και τόσο στενοί) φίλοι συμφωνούν να παίξουν ένα παιχνίδι για να μοιραστούν αυτά που δεν γνωρίζει ακόμη ο ένας για τον άλλον.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis15.jpg

Φαντάσματα της Επανάστασης / Travelling Ghosts

Σκηνοθέτης: Θάνος Αναστόπουλος

Ηθοποοί: Γιώργος Χωραφάς, Πηνελόπη Τσιλίκα, Paolo Rossi, Αινείας Τσαμάτης, Νίκος Γεωργάκης, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Συμεωνίδης, Rade Serbedja, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Έκτωρ Λιάτσος, Γιάννης Αναστασάκης, Ivan Zerbinati, Laura Busani, Max Sbarsi, Ariella Reggio

Ένας Ελληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, κινηματογραφώντας ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τα βήματα του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Όταν επισκέπτεται το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο, μια ομάδα φαντασμάτων του 18ου αιώνα αποφασίζει να τον ακολουθήσει στην πόλη. Μια σύγχρονη κωμωδία βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

sinenteuxi_tipou_programma_festival_kinimatografou_thessalonikis18.jpg

Cavewoman

Σκηνοθέτης: Σπύρος Σταθουλόπουλος

Ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Ewen Bremner

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στην Ελλάδα, μια αντάρτισσα ξεκινά μια επιχείρηση εκδίκησης για να δολοφονήσει τη μητέρα της, στο όνομα του Θεού. Εμπνευσμένο από την Ηλέκτρα του Ευριπίδη.

Iman

Σκηνοθέτης: Κόριννα Αβρααμίδου, Κυριάκος Τοφαρίδης

Ηθοποιοί: Stephanie Atala, Rita Hayek, Αντρέας Τσέλεπος, Μαργαρίτα Ζαχαρίου

Ο Αμπντάλλα, ένας Άραβας μουσουλμάνος πολιτικός μηχανικός, πρέπει να πάρει την ευθύνη για την κατάρρευση ενός οικισμού που προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων. Η Ιμάν κι η Λεϊλά ριζοσπαστικοποιούνται και φτάνουν στην Κύπρο σε μια μυστική αποστολή. Η Μισιέλ, μια μοναχική έφηβη, ερωτεύεται τον Άγγελο, έναν αυταρχικό νεαρό με ρατσιστικά πιστεύω. Τρεις ιστορίες ξεδιπλώνονται παράλληλα, με ήρωες που αναζητούν τη λύτρωση από το παρελθόν, από τις ενοχές και από τη μοναξιά τους.

Ioanna

Σκηνοθέτης: Albrecht Hirche

Ηθοποιοί: Ιωάννα Τσάμη, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώτα Αργυροπούλου, Ana Angelova, Ακύλλα Καραζήση

Η Ιωάννα καθαρίζει ψάρια σε ένα μοναχικό νησί και ονειρεύεται μόνο μια παλιά αγάπη από τη Γερμανία. Εκτός από τις αναμνήσεις της από αυτόν, δεν έχει παρά μια ξεθωριασμένη καρτ ποστάλ. Η λαχτάρα την κάνει να ταξιδέψει. Απένταρη, κινείται μέσα από μια ταραχώδη Ευρώπη. Μια αρκούδα βρίσκει την κοιμισμένη Ιωάννα. Και η βουβή μέχρι τώρα Ιωάννα ξαναβρίσκει τη φωνή της.

Το Παρίσι Είναι στο Χάρλεμ / Paris Is In Harlem

Σκηνοθέτης: Χριστίνα Κάλλας

Ηθοποιοί: Vandit Bhatt, Leon Addison Brown, Ellie Foumbi, Laura Pruden, Souleymane Sy Savane, Lauren Sowa, Stephen Vause, Chris Veteri

Την παραμονή της κατάργησης του αμφιλεγόμενου νόμου "No Dancing" της Νέας Υόρκης, ένα βίαιο επεισόδιο σε ένα ιστορικό τζαζ μπαρ του Χάρλεμ θα αλλάξει για πάντα την ζωή των θαμώνων του. Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ είναι μια συμφωνική ιστορία αφιερωμένη στο τραγούδι της Αμερικής του σήμερα –ένα τραγούδι χωρισμού, διχασμού και σύγχυσης. Ένας κόσμος που απέτυχε στα λόγια, ένας κόσμος όπου μόνο η μουσική μπορεί να μας μεταφέρει σ’ ένα μέρος όπου «όλα θα πάνε καλά».