Το αμερικανικό Netflix ξαναφέρνει τον Τιτανικό και νέο ντοκιμαντέρ - Μήπως είναι πολύ νωρίς;

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Το αμερικανικό Netflix ξαναφέρνει τον Τιτανικό και νέο ντοκιμαντέρ - Μήπως είναι πολύ νωρίς;

Μήπως «too soon» για να ξαναφέρεις τον Τιτανικό στην πλατφόρμα σου, ακόμα και αν το είχες στο πρόγραμμά σου;

Το Netflix των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα ξαναφέρει στην πλατφόρμα του την ταινία "Τιτανικός" και κυκλοφόρησε και το trailer ενός νέου ντοκιμαντέρ για καταδύσεις. Μήπως είναι λίγο νωρίς για την προώθηση τέτοιων τίτλων μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο Titan;

Netflix, Τιτανικοί και Τιτάνες

Τα πάντα (σχεδόν) είναι θέμα timing. Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο, το ίδιο ισχύει και για το marketing. Το πώς θα κινηθεί μια εταιρεία για να αιχμαλωτίσει το κοινό της ή να επωφεληθεί του momentum, είναι πάντα ένα θέμα που θέλει μαεστρία, ενσυναίσθηση και διορατικότητα. Ειδικά όταν πρόκειται για τραγωδίες.

Ο Τιτανικός επαναλήφθηκε: Ο James Cameron συγκρίνει τις 2 τραγωδίες & ρίχνει ευθύνες εκεί που πρέπει

Το αμερικανικό Netflix λοιπόν αποφάσισε να ξαναφέρει στην πλατφόρμα του την εμβληματική ταινία του James Cameron, το 11 φορές βραβευμένο με Όσκαρ "Τιτανικός" του 1997, η οποία θα επανακυκλοφορήσει σε ΗΠΑ και Καναδά στις αρχές Ιουλίου.

Όπως είναι αναμενόμενο, θα έχει αντιδράσεις, γιατί αυτή η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο Titan, η οποία τράβηξε την παγκόσμια προσοχή και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια τεσσάρων επιβατών και του καπετάνιου του υποβρυχίου.

Φυσικά, η κυκλοφορία αυτή ήταν στα σχέδια του Netflix πολύ πριν το τραγικό περιστατικό, με τον streaming κολοσσό να έχει γνωστοποιήσει τις νέες του προσθήκες πριν εξαφανιστεί το υποβρύχιο.

Ωστόσο, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσει και πολύ πιθανόν μια ανακοίνωση αναβολής της ταινίας αναλογιζόμενοι τον πόνο εκείνων που έχασαν τους ανθρώπους τους στον βυθό του Ειρηνικού, να είχε πολύ καλύτερες επιπτώσεις στο image του και στη συνολική του εικόνα και ας μην ήταν αυτός ο σκοπός του. Πάντα σε μια επιχείρηση, το κέρδος θα είναι ο σκοπός. Αλλά το "ανθρώπινο marketing" -ευτυχώς- αρχίζει και πουλάει πιο πολύ.

Το Netflix όχι μόνο δεν έκανε κάτι τέτοιο, αλλά και κυκλοφόρησε το trailer από ένα νέο ντοκιμαντέρ για την ελεύθερη κατάδυση, ονόματι "The Deepest Breath".

Το ντοκιμαντέρ βέβαια δεν σχετίζεται ούτε με το ναυάγιο του Τιτανικού, ούτε με υποβρύχια. Αλλά έχει σχέση με τον βυθό και ονομάζεται "The Deepest Breath". Δεν χρειάζεται καμιά διάνοια για να σκεφτεί ότι αυτοί οι δύο τίτλοι μαζί μπορούν να θεωρηθούν αναίσθητοι, σε μια περίοδο που όλοι είναι δικαίως ευαίσθητοι και εκτιμούν την ευαισθητοποίηση μιας εταιρείας γιατί τα cancelάκια πάνε σύννεφο. Δεν είμαστε της νοοτροπίας του cancel απ' όπου κι αν προέρχεται. Είμαστε όμως της νοοτροπίας να αρχίσουμε επιτέλους να κινούμαστε πιο έξυπνα και ας γινόμαστε λίγο πιο άνθρωποι στην πορεία (και ας γίνεται κατά λάθος). Ναι, το Netflix δεν θα γίνει ξαφνικά ανθρωπιστικός οργανισμός και θα σκεφτεί το συμφέρον του. Απλά λέμε ότι θα μπορούσε να το σκεφτεί αλλιώς, να έδινε ένα πιο θετικό προφίλ στο brand identity του και να έχει και τον κόσμο με το μέρος του.

Όσο ακατάλληλο, αναίσθητο και ανήθικο θα ήταν αν τα δικά μας Mega ή Ant1 ανακοίνωναν τώρα ντοκιμαντέρ για το πόσο βάρος μπορεί να αντέξει ένα πλοίο, ή η Nova ή η CosmoteTV να έρθουν με ένα ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά λιμενικά σώματα, τόσο ακατάλληλο είναι και από το Netflix να φέρει τον Τιτανικό και το Deepest Breath.

Julian Sands: Η ανατριχιαστική εξέλιξη, ο κόσμος που ευελπιστεί ακόμα & αυτοί που λένε συλλυπητήρια

Τα αμφιλεγόμενα που θα μπορούσαν και να λείπουν σε περιόδους πένθους

Η είδηση της επιστροφής του Τιτανικού στο Netflix έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή και πολύ πιθανόν να συνεχίσει να την ελκύει. Πολλοί χρήστες των social media έχουν επικρίνει τον γίγαντα του streaming για αυτό που αντιλαμβάνονται ως προσβολή απέναντι στα θύματα και τις οικογένειές τους. Η χρονική στιγμή της κυκλοφορίας της ταινίας θεωρήθηκε ακατάλληλη, λαμβάνοντας υπόψη τα έντονα συναισθήματα που περιβάλλουν το τραγικό συμβάν.

"Η χρονική στιγμή είναι τόσο λάθος", "Το Netflix δεν μπορούσε να συγκρατηθεί", "Το Netflix ξεπερνά τα όρια της αξιοπρέπειας με αυτό το timing", "Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα τραγικό ατύχημα στο σημείο του Τιτανικού και τώρα το να εκμεταλλεύονται τη στιγμή για να συγκεντρώσουν θεατές είναι πέρα από κάθε όριο αηδίας". (σχόλια σε YouTube, Instagram, Twitter και Facebook).

Το υποβρύχιο Titan και ο James Cameron που θυμήθηκε τον Τιτανικό (αλλά για σωστό λόγο)

Ο James Cameron δεν γίνεται να μην κάνει τη σύγκριση με μία από τις πιο διάσημες τραγωδίες την οποία και σκηνοθέτησε. Η ιστορία επαναλήφθηκε στην τραγωδία του υποβρυχίου Titan και η σύγκριση με τον Τιτανικό και τα λάθη που έγιναν, είναι αναπόφευκτη.

«Τώρα έχουμε ένα άλλο ναυάγιο που βασίζεται δυστυχώς στις ίδιες αρχές του να μην ακούς τις προειδοποιήσεις. Η OceanGate είχε προειδοποιηθεί», είπε ο James Cameron σε συνέντευξή του στο BBC και στο ABC, όπου όχι μόνο το συνέκρινε με το διαβόητο ναυάγιο του 1912, αλλά έριξε και τις ευθύνες εκεί που έπρεπε.