Ο Matt Damon παραλίγο να παίξει στο Avatar - Ποιος ρόλος τον κράτησε πίσω

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Ο Matt Damon παραλίγο να παίξει στο Avatar - Ποιος ρόλος τον κράτησε πίσω
Invision

Γιατί ο Matt Damon δεν πήγε στο δισεκατομμυριούχο franchise ενώ ήθελε τόσο να συνεργαστεί με τον James Cameron;

Τι ήταν αυτό που ώθησε τον Matt Damon να μην εργαστεί στις ταινίες Avatar με τον James Cameron;

Matt Damon στο Avatar: Χαμένη ευκαιρία ή καλή επιλογή;

Το 2009, η ταινία "Avatar" του James Cameron κατέκτησε τον κόσμο με καταιγιστικό ρυθμό, καθώς έγινε η ταινία με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών με το εντυπωσιακό ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Clooney, Streep, DiCaprio και πόσοι άλλοι δωρίζουν εκατομμύρια για να βοηθήσουν την απεργία ηθοποιών

Ωστόσο, ο πρωταγωνιστικός ρόλος είχε αρχικά προσφερθεί στον Matt Damon. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Chris Wallace, ο Damon επανήλθε στο περιβόητο "what-if" του casting και εξήγησε τη διαδικασία σκέψης του πίσω από την απόρριψη της ευκαιρίας που δόθηκε μια φορά στη ζωή του.

Η απόφαση του Damon να αρνηθεί τον ρόλο του Jake Sully στο "Avatar" είναι μια ιστορία που εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στην ιστορία των blockbuster. Η προσφορά που έλαβε ήταν απίστευτα δελεαστική, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιρίας να κερδίσει το 10% των εισπράξεων της ταινίας, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια αμοιβή 250 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ηθοποιό. Όμως, παρά την προσοδοφόρα συμφωνία, ο Matt Damon είχε τους λόγους του για τους οποίους αρνήθηκε το πρωτοποριακό project.

Τη στιγμή της πρότασης για το "Avatar", ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός ήταν ήδη βαθιά αφοσιωμένος σε ένα άλλο εμβληματικό franchise, το "Jason Bourne". Βρισκόταν στη μέση των γυρισμάτων της ταινίας "Bourne" και γνώριζε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεών του θα απαιτούσε να φύγει νωρίτερα από τα γυρίσματα, αφήνοντας την ομάδα παραγωγής σε δύσκολη θέση. Όπως εξήγησε ο Ντέιμον, δεν ήθελε να απογοητεύσει τους φίλους και τους συναδέλφους του που εργάζονταν σκληρά για την ταινία "Bourne".

"Είμαι σίγουρος ότι είναι τα περισσότερα χρήματα που απέρριψε ποτέ ένας ηθοποιός" δήλωσε ο 52χρονος ηθοποιός για την απόφασή του, τονίζοντας ότι δεν ήθελε τότε να λύσει το συμβόλαιό του για άλλη μια ταινία τύπου "Jason Bourne".

"Είχα συμβόλαιο", είπε "Ήμουν στη μέση των γυρισμάτων της ταινίας Bourne και ήξερα ότι θα χρειαζόμασταν δουλειά στο τέλος και έπρεπε να το φτάσω μέχρι το τέλος και θα έπρεπε να αφήσω την ταινία κάπως νωρίς και να τους αφήσω λίγο στην τύχη τους και δεν ήθελα να το κάνω αυτό. Ήθελα απεγνωσμένα να δουλέψω με τον Cameron. Θέλω να πω, επειδή δούλευε τόσο σπάνια".

"Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να αφήσω όλους τους φίλους μου στην τύχη τους. Καταλαβαίνεις τι εννοώ;"

"Είπα στον John Krasinski (The Office, Jack Ryan), γράφαμε μια μικρή ταινία πριν από πολύ καιρό που λεγόταν Promised Land και ήμασταν στην κουζίνα μου και ήταν Σάββατο πρωί και κάναμε διάλειμμα και του λέω για το Avatar και πετάγεται από την καρέκλα", συνέχισε ο Damon. "Άρχισε να περπατάει στην κουζίνα και μου λέει: 'Τίποτα στη ζωή σου δεν θα ήταν διαφορετικό σήμερα αν είχες κάνει αυτή την ταινία, εκτός από το ότι εσύ κι εγώ θα κάναμε αυτή τη συζήτηση στο διάστημα'".

Τι είπε ο James Cameron για τον Matt Damon

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Damon, ο James Cameron γέλασε και συμπάσχισε με τον ηθοποιό. Παρά τη χαμένη ευκαιρία, ο Cameron, ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, αναγνώρισε τον Damon ως έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς αστέρες στον κόσμο και πίστευε ότι δεν θα έπρεπε να είναι τόσο σκληρός με τον εαυτό του.

"Χτυπάει τον εαυτό του γι' αυτό", είχε πει πιο παλιά ο Cameron στο BBCόταν αυτό το θέμα είχε έρθει τότε στην επιφάνεια. "Και πραγματικά νομίζω ότι ξέρεις, 'Matt είσαι κάπως σαν ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς αστέρες στον κόσμο, ξεπέρασέ το'. Αλλά έπρεπε να κάνει άλλη μια ταινία 'Bourne' και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό. Έτσι έπρεπε να αρνηθεί μετά λύπης".

Όταν του πρότειναν την ιδέα να κάνει ο Damon ένα cameo σε μια μελλοντική συνέχεια του "Avatar", ο σκηνοθέτης απάντησε: "Πρέπει να το κάνω. Πρέπει να το κάνουμε για να επανέλθει η ισορροπία στον κόσμο. Αλλά δεν θα πάρει το 10%."

Μέχρι και ο Francis Ford Coppola είναι υπέρ του Barbenheimer: «Μία νίκη για το σινεμά»

Τον Matt Damon θα τον δούμε στις 24 Αυγούστου στην ταινία "Oppenheimer" του Christopher Nolan. Όσο για τις δύο ταινίες Avatar είναι διαθέσιμες στη χώρα μας στο Disney+.