Το μεγαλύτερο αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το μεγαλύτερο αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο

Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό αυτού του μεγέθους στο Λονδίνο.

Η αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επεκτάθηκε μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο για τους αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν θησαυρούς στην Αγγλία. Ωστόσο, ένα πρόσφατο εύρημα στο Λονδίνο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό από τα συνηθισμένα.

Το μεγαλύτερο ρωμαϊκό μωσαϊκό που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αγγλίας εδώ και 50 χρόνια ανακαλύφθηκε κοντά στο Shard στο κεντρικό Λονδίνο. Το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA) συνάντησε τα περίτεχνα μωσαϊκά κατά τη διάρκεια ενός κατασκευαστικού έργου στο Southwark. Ως μέρος της οικοδομικής διαδικασίας, διεξήχθησαν ανασκαφές και οι ειδικοί έμειναν ενθουσιασμένοι με αυτό που εντόπησαν -δύο διακοσμητικά μωσαϊκά πάνελ με γεωμετρικά σχέδια και φυτικά μοτίβα-. Πιστεύεται ότι τα ψηφιδωτά, που είναι σε καλή κατάσταση, ήταν τα δάπεδα ενός ρωμαϊκού τρικλινίου.

sintrivania

Τα 7 ωραιότερα σιντριβάνια που μπορείς να βρεις στον κόσμο- Όλα όσα τα κάνουν να ξεχωρίζουν

Το τρικλίνιο είναι μια επίσημη τραπεζαρία που ήταν επιπλωμένη με ξαπλώστρες έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξαπλώνουν ενώ παρακολουθούσαν μαθήματα ή παρακολουθούν θεάματα. Αυτά τα πάρτι σε δείπνο ήταν μεγαλειώδεις περιστάσεις και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εσωτερική διακόσμηση αντικατοπτρίζει αυτή τους τη σημασία.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο πάνελ που βρέθηκε στο Λονδίνο χρονολογείται στα τέλη του 2ου και στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Οι ειδικοί μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν ένα παλαιότερο μωσαϊκό κάτω από το ορατό μνημείο, το οποίο δείχνει ότι ο χώρος είχε ανακαινιστεί.

mosaiko2

Γιατί εκεί

Η τοποθεσία του στο Southwark το τοποθετεί ακριβώς στα περίχωρα του Roman Londinium. Αυτή η περιοχή ιδρύθηκε γύρω στο 50 μ.Χ. και βρισκόταν στη θέση του σύγχρονου Σίτι του Λονδίνου. Ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Βρετανίας μέχρι που εγκαταλείφθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Με αυτή τη στρατηγική θέση, ο MOLA πιστεύει ότι το μωσαϊκό βρισκόταν μέσα σε ένα αρχοντικό. Αυτός ο τύπος ρωμαϊκού κτιρίου ήταν επίσημος χώρος ανάπαυσης που διοικούσε η κυβέρνηση για αξιωματούχους και αγγελιαφόρους.

Λειτουργούσε ως ένα μέρος για να κάνει κανείς ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια που πήγαινε ή ερχόταν στο Λονδίνο. Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα απλώς αποδεικνύει πόση «ανεξερεύνητη ιστορία» υπάρχει κάτω από τα πόδια μας!

Images: mymodernmet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: