Procuratie: Ο ιστορικός χώρος στη Βενετία ανοίγει για το κοινό για πρώτη φορά μετά από αιώνες

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Procuratie: Ο ιστορικός χώρος στη Βενετία ανοίγει για το κοινό για πρώτη φορά μετά από αιώνες

Ένα νέο αμφιθέατρο και εκθεσιακοί χώροι θα επιτρέψουν στο κοινό να εισέλθει για πρώτη φορά στο Procuratie Vecchie στη Βενετία.

Τι κάνει κάποιος όταν αναλαμβάνει να ανακαινίσει και να αναδιαμορφώσει ένα ιστορικό κτίριο όπου βρίσκεται σε μια από τις πιο διάσημες πλατείες του κόσμου;

Αυτή ήταν η πρόκληση που αντιμετώπισαν οι αρχιτέκτονες του David Chipperfield καθώς εργάζονταν στο Procuratie Vecchie στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας. Όχι μόνο επρόκειτο να αποκαταστήσουν το υπέροχο κτήριο του 16ου αιώνα, αλλά και να εκσυγχρονίσουν ορισμένα σημεία που είναι πλέον ανοιχτά προς το κοινό για πρώτη φορά.

Ένα γιγαντιαίο βιολί επιπλέει στα κανάλια της Βενετίας και γιορτάζει την αναγέννηση της τέχνης

Ήταν ένα απίστευτα πολύπλοκο έργο, το οποίο η εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία. Ιστορικά, η πλατεία του Αγίου Μάρκου ήταν το σπίτι της βενετικής κυβέρνησης. Ο δόγης, αρχηγός της πόλης, είχε το παλάτι του εδώ και οι τρεις πλευρές της πλατείας περιβάλλονται από Procuratie. Αυτά χωρίζονται σε τρεις πτέρυγες, με το Procuratie Vecchie να στεγάζει δημόσιους εισαγγελείς που έπρεπε να ζήσουν κοντά στο παλάτι. Το εμβληματικό κτίριο ολοκληρώθηκε το 1538 από τον Jacopo Sansovino. Σήμερα, είναι το σπίτι της Generali, μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1830.

Η εταιρεία προσέλαβε τον David Chipperfield για να τους βοηθήσει να ανοίξουν αυτό το ιστορικό κομμάτι αρχιτεκτονικής στο κοινό. Το Procuratie είναι ένα από τα μέρη όπου έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτα και είναι ενδεικτικά της αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Ο David Chipperfield ακολούθησε μια ολιστική προσέγγιση που απαιτούσε τόσο την αποκατάσταση όσο και την ενσωμάτωση του κτηρίου, στην πολιτιστική και αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης.

Αυτό περιλάμβανε την αποκατάσταση του πρώτου και του δεύτερου ορόφου, την αναδιοργάνωση των χώρων του κτιρίου και την ανακαίνιση του τρίτου ορόφου για τη δημιουργία χώρων εργασίας, εκθεσιακών αιθουσών και ενός αμφιθέατρο.

Μέσα από μια προσεκτική εξέταση των ιστορικών τεχνικών, η εταιρεία αντικατέστησε κατεστραμμένα στοιχεία και χρησιμοποίησε ντόπιους τεχνίτες για να κάνουν επισκευές. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην λιθοδομή στα πατώματα και τις οροφές. Τυπικά βενετσιάνικα υλικά όπως terrazzo, marmorino, pastellone και cocciopesto χρησιμοποιήθηκαν όλα ως ένας τρόπος για να κληρονομηθούν οι παραδόσεις του κτιρίου, οδηγώντας το προς το μέλλον.

«Η επισκευή, η επανένωση και η προσαρμογή των πολλών στρωμάτων αυτής της ιστορικής δομής ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη και ικανοποιητική πρόκληση που μας επανασυνδέει με τη δύναμη της αρχιτεκτονικής τόσο ως φυσική ουσία όσο και ως διαδικασία συνεργασίας», δήλωσε ο David Chipperfield στο Modern Met. «Ανυπομονούμε να δούμε το κτίριο να ενσωματώνεται ξανά στην πόλη, υποστηρίζοντας τη Βενετία ως ζωντανό τόπο δραστηριότητας και καινοτομίας».

Images:mymodernmet.com