Οι καλύτεροι φωτογράφοι του κόσμου δίνουν νέα «πνοή» και ποικιλομορφία στην ταξιδιωτική φωτογραφία

Μαρία Ροδίτη
Οι καλύτεροι φωτογράφοι του κόσμου δίνουν νέα «πνοή» και ποικιλομορφία στην ταξιδιωτική φωτογραφία
Instagram: annieleibovitz

Το All Inclusive Photo Project (AIPP) περιλαμβάνει έργα διάσημων φωτογράφων, όπως οι Annie Leibovitz, Giles Duley και Jarrad Seng, και σκοπό έχει να περιορίσει την έλλειψη ποικιλομορφίας στην ταξιδιωτική φωτογραφία.

Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί σε ένα ταξίδι; Και ποιος μπορεί να σταματήσει να κοιτά τις γυαλιστερές σελίδες ενός ταξιδιωτικού περιοδικού, τις αφίσες στον δρόμο που διαφημίζουν ταξιδιωτικά πακέτα και ονειρικές διακοπές, αλλά και τις Influencers στο Instagram που έχουν την τύχη να ταξιδεύουν σε μέρη μαγικά κι ονειρεμένα; Μέσα σε όλη αυτήν τη μαγεία, ωστόσο, υπάρχει ένα default. Όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις ταξιδιωτικές φωτογραφίες και videos μοιάζουν σαν να έχουν έρθει… από άλλον πλανήτη.

Ή για την ακρίβεια, δεν έχουν σχέση με τον απλό άνδρα ή γυναίκα της καθημερινότητας. Η αλήθεια είναι ότι στις ταξιδιωτικές φωτογραφίες βλέπεις μόνο μοντέλα με μπικίνι και εντυπωσιακές αναλογίες, άνδρες να κάνουν water sports κι από χιλιόμετρα να βγάζουν «μάτι» οι κοιλιακοί τους… Δεν θα δεις πουθενά ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ολόκληρες οικογένειες με άτομα κάθε ηλικίας να περνούν μαζί χρόνο, ούτε έγχρωμους ή ανθρώπους με πιο juicy σωματότυπους.

25 μαγευτικοί προορισμοί στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφθείς

Και αυτό ακριβώς το χάσμα έρχεται να γεφυρώσει ένα πολύ ευφυές φωτογραφικό project, το All Inclusive Photo Project (AIPP), το οποίο ζήτησε από τις ταξιδιωτικές εταιρείες να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης διαφορετικότητας στις εικόνες γύρω από το ταξιδιωτικό marketing.

Τι πρεσβεύει το All Inclusive Photo Project

Ο στόχος του All-Inclusive Photo Project είναι να κάνει τους ανθρώπους να μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους μέσα σε μια ταξιδιωτική φωτογραφία την οποία βλέπουν. Να μην υπάρχουν, δηλαδή, μόνο καλλίγραμμα μοντέλα στις φωτογραφίες που αφορούν ταξίδια, έτσι ώστε όλοι- ο καθένας από εμάς- να μπορεί κάπου εκεί μέσα να υπάρξει.

https://www.instagram.com/p/Cb8XB0Clhi9

Για να αλλάξει τα πρόσωπα στο ταξιδιωτικό marketing, λοιπόν, η Celebrity Cruises έχει συνεργαστεί με φωτογράφους από όλο τον κόσμο, όπως η διάσημη καλλιτέχνης πορτρέτων, Annie Leibovitz, ο Βρετανός φωτογράφος ντοκιμαντέρ και ακτιβιστής αναπηρίας που έγινε τριπλά ακρωτηριασμένος ενώ εργαζόταν σε εμπόλεμες ζώνες, Giles Duley, και o φωτογράφος, κινηματογραφιστής και creative director μαλαισιανής-κινεζικής καταγωγής, Jarrad Seng.

Όλοι μαζί, λοιπόν, οι φωτογράφοι απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό φακό τους μια σειρά από ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς και δημιούργησαν εκπληκτικές εικόνες. Δημιούργησαν ένα project, το οποίο έδωσε νέα «πνοή» στην ταξιδιωτική φωτογραφία και επέτρεψε σε όλους τους ανθρώπους να «δουν» τον εαυτό τους μέσα σε αυτό.

Στην παρακάτω gallery μπορείς να δεις τις φωτογραφίες.

Photo credits: @jarradseng, @annieleibovitz