Clark: Ο Bill Skarsgård υποδύεται τον εγκληματία πίσω από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Νατάσσα Σχοινά
Clark: Ο Bill Skarsgård υποδύεται τον εγκληματία πίσω από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Η ταραχώδης ζωή του Clark Olofsson, το χάρισμα στους ανθρώπους και οι συνεχείς αποδράσεις από τις φυλακές.

Οι παραγωγές που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν συνταράξει με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τον πλανήτη, αποτελούν τις νέες αγαπημένες ασχολίες των θεατών, ειδικά όσον αφορά στις online πλατφόρμες που τις έχουν σε αφθονία. Βάζοντας μόλις το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Clark» στο Netflix θα καταλάβεις ακριβώς το παραπάνω, καθώς το πιο πιθανό είναι να δεις και τα υπόλοιπα πέντε μονορούφι. Ο Bill Skarsgård (σ.σ. ο οποίος αξίζει πραγματικά συγχαρητήρια για την ερμηνεία του στον ρόλο) υποδύεται τον άνθρωπο που ευθύνεται για το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, άλλωστε.

Ποιος είναι ο Clark Olofsson

Ο Clark Olofsson είναι ένας Σουηδός «celebrity» εγκληματίας. Ήδη από μικρός έχει καταδικαστεί για ποικίλα εγκλήματα -από μικροκλοπές μέχρι διακίνηση ναρκωτικών και επίθεση με μαχαίρι- και μπαινόβγαινε διαρκώς στη φυλακή. Σε σημείο που στο κελί έχει περάσει τη μισή ζωή του.

Το 1963, όταν ήταν 16 ετών, ο Olofsson βρέθηκε σε αναμορφωτικό κέντρο για μικροεγκλήματα. Μαζί με δύο άλλα αγόρια με τα οποία ήταν κλεισμένος για δύο χρόνια, δραπέτευσαν και έκλεψαν φρούτα και λαχανικά από την ιδιοκτησία του τότε Σουηδού πρωθυπουργού Tage Erlander. Δύο μήνες μετά, επιτέθηκε σε δύο αστυνομικούς και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης. Το 1966, πραγματοποίησε την πρώτη του δραπέτευση από φυλακή. Στη σειρά, αναφέρεται ότι συνολικά δραπέτευσε 17 φορές, όμως, ο ακριβής αριθμός, αν και μεγάλος, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο άνθρωπος πίσω από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Τα επόμενα χρόνια ήταν γεμάτα από εγκλήματα και παραβιάσεις του νόμου, όμως, σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται γνωστός ως ληστής τραπεζών. Ώσπου το 1973, ενώ κρατούνταν στη φυλακή Norrköping, ένας άλλος ληστής, ο Jan-Erik Olsson, που τότε κρατούσε ομήρους στην τράπεζα Kreditbanken ζήτησε να στείλουν μέσα μαζί του τον Olofsson. Και πράγματι έγινε. Ο Olofsson πέρασε τελικά έξι μέρες με τους απηχθέντες, όμως, αυτό που κανείς δεν περίμενε είναι τα θύματα να πάρουν το μέρος του θύτη και να στραφούν ενάντια στην αστυνομία, την οποία πια δεν εμπιστεύονταν. Απίθανο; Μάλλον όχι και τόσο.

«Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι η ψυχολογική αντίδραση όπου ο αιχμάλωτος αρχίζει να ταυτίζεται στενά με τους απαγωγείς του/της, καθώς επίσης και με την ατζέντα και τις απαιτήσεις του» - Brittanica

clark_netflix_sundromo_stokxolmis.jpg

Ο Clark Olofsson ήταν ένας τρομερά χαρισματικός άνθρωπος στις κοινωνικές συναναστροφες εκείνη την εποχή. Μπορούσε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να κερδίσει τον συνομιλητή του. Το 1983, μάλιστα, αποφοίτησε από τη Δημοσιογραφία, την οποία σπούδασε μέσα στη φυλακή, όπου ήταν γνωστό ότι του άρεσε να διαβάζει βιβλία. Όλοι απολάμβαναν την παρέα του και οι γυναίκες δεν μπορούσαν να του αντισταθούν. Προσπαθούσε να αποπνέει την έννοια της προστασίας, σαν να ήθελε να φροντισει τους γύρω του. Να κάνει πράγματα για αυτούς επειδή νοιαζόταν, αλλά τις περισσότερες φορές ο απώτερος σκοπός ήταν η ικανοποίηση του μεγάλου του «εγώ», αφού η χειραγώγηση ήταν ένα από τα ταλέντα του, όπως βλέπουμε και στο τέλος της σειράς. Ο Olofsson ήθελε να είναι το επίκεντρο όλων, αποζητούσε την αγάπη από οποιονδήποτε γνώριζε, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στο παρελθόν με την οικογένειά του.

clark_netflix_sundromo_stokxolmis3.jpg

Τα παιδικά χρόνια του Clark Olofsson σίγουρα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ζωής του. Ο ίδιος γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1947 στο Trollhättan στη Σουηδία, αλλά στην οικογένεια υπήρχαν προβλήματα με τον αλκοολισμό. Όταν ο Clark ήταν 11 ετών, ο πατέρας τούς εγκατέλειψε με τις δύο του αδερφές και η μαμά του λίγο μετά κλείστηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Hisings Backa, ένα προάστιο του Gothenburg. Τα παιδιά δόθηκαν στην πρόνοια και ο Olofsson πλαστογράφησε την υπογραφή της για να φύγει από την οικογένεια στην οποία είχε δοθεί. Επί περίπου έναν χρόνο στα 14 του, ταξίδευε στη θάλασσα σε όλον τον κόσμο και έπειτα επέστρεψε σπίτι, όπου η μαμά του ανέκτησε την επιμέλεια των παιδιών.

clark_netflix_sundromo_stokxolmis13.jpg

Τον Μάιο του 2018, πάρθηκε η απόφαση ο Clark Olofsson να αφεθεί ελεύθερος από φυλακή του Βελγίου όπου κρατούνταν και, στις 30 Ιουλίου του 2018, έφτασε στο αεροδρόμιο Landvetter έξω από το Gothernurg.

Σήμερα, στα 75 του χρόνια, ο Clark Olofsson έχει έξι παιδιά με διάφορες γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του και ποικίλες παραγωγές έχουν ασχοληθεί με τον «μύθο» του. Πληροφορίες τον θέλουν να ζει στο Βέλγιο.