House of the Dragon: Κατάφερε να παλέψει την επιτυχία και την αποτυχία του Game of Thrones;

Νατάσσα Σχοινά
House of the Dragon: Κατάφερε να παλέψει την επιτυχία και την αποτυχία του Game of Thrones;

Το prequel του Game of Thrones έφτασε και μάλλον βρήκαμε το νέο κόλλημά μας για τους επόμενους μήνες.

Το σύμπαν του George R. R. Martin επέστρεψε στη μικρή οθόνη και μοιάζει σχεδόν απίστευτο που έχουν μεσολαβήσει τρία ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones. Το prequel της σειράς, House of the Dragon, αποτελούσε για αρκετό καιρό μεγάλη απορία για τους φανς σχετικά με το κατά πόσο θα καταφέρει να επιστρέψει τη δόξα του προκατόχου του και αν θα καταφέρει να ξεφύγει από τις αποτυχία των δύο τελευταίων και κυρίως της τελευταίας σεζόν του.

Το cast σέβεται την οικογένεια Targaryen. Όπως θα έπρεπε.

Το πρώτο επεισόδιο του House of the Dragon είχε έναν αναμενόμενα πιο εισαγωγικό χαρακτήρα επιστροφής στο σύμπαν και γνωριμίας με τους πρωταγωνιστές. Εξ ου και δεν είχε τίτλους αρχής, ώστε να είναι σαν μία ωμή επαναφορά σε μία πραγματικότητα γνωστή μεν, τρία χρόνια πίσω στο παρελθόν, δε.

O Paddy Constantine που χρόνια έχει αποδείξει την υποκριτική του δυναμική ενσαρκώνει ιδανικά τον δίκαιο, φιλειρηνικό Viserys I Targaryen που προσπαθεί να είναι ο καλός αδερφός του ανεξέλεγκτου και επαρμένου Daemon.

Ο Matt Smith εριστικός από την πρώτη σκηνή, έγινε «ένα» με τον Daemon και οριακά ξεχάσαμε ότι έπαιζε τον πρίγκιπα Φίλιππο στο The Crown. Ο Daemon έχει εμμονή με το να είναι ο αδιαφιλονίκητος διάδοχος του θρόνου, αφού ο βασιλιάς δεν κατάφερε να κάνει γιους με την πρώτη του σύζυγο. Άσχετα που δεν κάνει για τη θέση.

Και, φυσικά, ούτε λόγος εκείνη την εποχή για γυναίκα διάδοχο, εξ ου και ο Viserys πάσχει να πείσει το συμβούλιο ότι η κόρη του μπορεί να αναλάβει τα χρέη που έρχονται με το βασίλειο. Δίνει, λοιπόν, το χρίσμα σε εκείνη παρά τις αντιρρήσεις του «πιστού» -σε πολλά εισαγωγικά- συμβουλίου. Η Milly Alcock, μάλιστα, που υποδύεται την πριγκίπισα Rhaenyra, παρά την αναμενόμενη σύγκριση με τον Daenerys, κατάφερε να διαφοροποιηθεί και να δώσει το δικό της στίγμα στον ανδροκρατούμενο κόσμο στον οποίο ζούσε.

Turn Around Hbo GIF by Game of Thrones

Φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει η παραγωγή:

George R. R. Martin, πόσες πίκρες θα μας δώσεις για το τελευταίο βιβλίο του Game of Thrones;

Θυμηθήκαμε τις πρώτες σεζόν του Game of Thrones. Ευτυχώς.

Το HOTD ετοιμάστηκε έχοντας στις «πλάτες» του μία μεγάλη επιτυχία και μία μεγάλη αποτυχία, και τα δύο στον προκάτοχό του, GOT. Και έπρεπε να παλέψει και τα δύο. Γιατί δεν είναι εύκολο ούτε να συγκριθείς με την κατά πολλούς καλύτερη σειρά όλων των εποχών ούτε και να κάνεις ένα δύσπιστο από το φινάλε της αρχικής σειράς κοινό να διώξει τις προκαταλήψεις του.

Για καλή μας τύχη και ξεκάθαρα με τη θεμελιώδη επίβλεψη του Martin που ήταν εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος, το εγχείρημα πέτυχε και η σειρά μάς έβαλε στο σκοτεινό κλίμα των δολοπλοκιών που έπρεπε δίχως να περιμένουμε πολύ, ενώ μας έδειξε, παράλληλα, και μία διαφορετική πλευρά του King’s Landing -πιο ήρεμη λόγω απουσίας πολέμων για αρκετά χρόνια- και του Dragonstone που δεν είχαμε δει στο GOT. Κάτι που λογικά πολύ σύντομα θα αλλάξει με τον πόλεμο της διαδοχής, αλλά ναι. Πάμε παρακάτω.

Δες και αυτό το πλάνο του Kings Landing από το 1ο επεισόδιο του HOTD.

https://www.instagram.com/p/ChNMqNXsocM

Και θυμήσου το τελευταίο που είδαμε στο GOT.

Το πραγματικό ιστορικό γεγονός πίσω από το House of Dragon

Όπως το Game of Thrones βασίστηκε σε πραγματικό ιστορικό γεγονός, τον Πόλεμο των Ρόδων, έτσι και για το House of the Dragon και τον εμφύλιο των Targaryen ο συγγραφέας βασίστηκε στην «Αναρχία».

Η Αναρχία ήταν ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της Αγγλίας και της Νορμανδίας μεταξύ του 1138 και του 1153. Ο βασιλιάς Ερρίκος Ι της Αγγλίας είχε μόνο έναν νόμιμο άντρα διάδοχο, τον William Ætheling, ο οποίος, όμως, πνίγηκε στο White Ship, ένα πλοίο που μετέφερε πολλούς ευγενείς το 1120. Το αποτέλεσμα ήταν ο βασιλιάς να ονομάσει διάδοχο του θρόνου την κόρη του, Matilda, κάτι που δημιούργησε διχασμό στο συμβούλιο, με τον Ερρίκο να προσπαθεί να τους πείσει για την επιλογή του.

Όταν το 1135 ο βασιλιάς πέθανε, ο ανιψιός του, Henry του Blois, κατέλαβε τον θρόνο και, μάλιστα, τον βοήθησε και ο αδερφός του, Stephen, που τότε ήταν επίσκοπος του Winchester.

Απόλαυσε και το πρόμο που κυκλοφόρησε για τη συνέχεια του House of the Dragon.