House of the Dragon: Με όσα έχουμε δει στο GOT, γιατί η σκηνή της γέννας σόκαρε τόσο το κοινό;

Νατάσσα Σχοινά
House of the Dragon: Με όσα έχουμε δει στο GOT, γιατί η σκηνή της γέννας σόκαρε τόσο το κοινό;

Η σειρά που έκανε ρεκόρ καλύτερης πρεμιέρας ever στο HBO και η σκηνή που σχολιάστηκε όσο καμία.

Το πρώτο επεισόδιο του House of the Dragon προβλήθηκε με τον πιο «Game of Thrones τρόπο» που θα μπορούσε: σημειώνοντας την καλύτερη πρεμιέρα στην ιστορία του HBO. Οι δημιουργοί Ryan Condal και Miguel Sapochnik κράτησαν την υπόσχεσή τους να μείνουν πιστοί στο σύμπαν του George R. R. Martin, ο οποίος -για καλή μας τύχη και σιγουριά- είναι ενεργός στην παραγωγή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η σκηνή της γέννας στο House of the Dragon

Σε μία σύντομη περίληψη, η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια Targaryen που χρόνια βασιλεύει με τους δράκους της το Westeros. Ο Viserys I βρίσκεται στον θρόνο και η σύζυγός του, Aemma Arryn, προσπαθούσε να του δώσει έναν αρσενικό διάδοχο γιατί την πριγκίπισσα Rhaenyra δεν την υπολόγισαν ποτέ στη διαδοχή. Μέχρι που η βασίλισσα πεθαίνει στην τελευταία της προσπάθεια κατά τη διάρκεια της γέννας, το ίδιο και ο γιος. Και η σκηνή συζητιέται για μέρες, καθώς πολλοί δηλώνουν σοκαρισμένοι -ή νευριασμένοι-, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να μπει προειδοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου στο επεισόδιο, γιατί μπορεί να προκληθούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

https://www.instagram.com/p/CgrxUzMh33u

House of the Dragon: Κατάφερε να παλέψει την επιτυχία και την αποτυχία του Game of Thrones;

Είναι τόσο γλαφυρή η σκηνή;

Η σκηνή της γέννας είναι πράγματι ιδιαίτερα γλαφυρή. Δείχνει μία απόπειρα για καισαρική τομή σε μία εποχή όπου η διαδικασία δεν ήταν διαδεδομένη και ο άνθρωπος που την έκανε απλά την είχε ακούσει να γίνεται. Η αιμορραγία ήταν τεράστια, σε τέτοιον βαθμό που ήσουν σίγουρη ότι ούτε από θαύμα θα μπορούσε είτε η μάνα είτε το παιδί να επιβιώσουν.

Ο δε τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τη Aemma -που ήταν και βασίλισσα, οπότε σκέψου μία καθημερινή γυναίκα- δείχνει το πώς έβλεπαν τότε τις γυναίκες: Σαν οντότητες με μοναδικό σκοπό το να είναι μηχανές αναπαραγωγής. Οπότε, η σκηνή με τη βασίλισσα μάλλον ήταν αρκετά ρεαλιστική σχετικά με την τακτική που ακολουθούνταν τότε.

Ακολουθεί η σκηνή της γέννας. Την (ξανα)βλέπεις με δική σου ευθύνη:

Γιατί, λοιπόν, σόκαρε τόσο πολύ τον κόσμο όταν, μάλιστα, έχουμε δει πολλές βίαιες και γλαφυρές σκηνές στο Game of Thrones;

Κατά πάσα πιθανότητα, η απάντηση βρίσκεται στο ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα συνηθισμένοι στο να βλέπουμε γέννες. Αν το καλοσκεφτείς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είτε σε σειρά είτε σε ταινία, όταν φτάνει πλάνο γέννας, αυτό είναι είτε δείχνοντας από τη μέση και πάνω την εγκυμονούσα είτε με εντελώς καλυμμένο σεντόνι στο οποίο με έναν έως και ιδανικό τρόπο δεν έχει λερωθεί ούτε στο ελάχιστο, προκαλώντας και ενισχύοντας τον φόβο για κάτι που είναι μέρος της φύσης. Γενικά, η γέννα ωραιοποιείται όταν φτάνει στον κινηματογράφο λες και είναι μία ονειρική κατάσταση στην οποία όλα πάνε τέλεια και αψεγάδιαστα.

Και σίγουρα αυτό δε συνέβαινε ούτε κατά διάνοια στον Μεσαίωνα που η βασική αιτία θανάτου των Αγγλίδων από το 5ο έως 11ο αιωνα ήταν η γέννα.

«Στις μεσαιωνικές εποχές, η γέννα ήταν βιαιότητα. Δεν μπορείς να αγνοήσεις τη βία που διέπρατταν οι άντρες στις γυναίκες εκείνη την εποχή. Δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, δεν πρέπει να ωραιοποιηθεί», δήλωσε ο Sapochnik.

house_of_the_dragon_skini_gennas8.jpg

Από την άλλη, η παραγωγός και σεναριογράφος Sara Hess μίλησε στο Variety και σχολίασε τη σημασία που έχει να δοθεί έμφαση στο πατριαρχικό σύστημα της εποχής.

«Επιλέξαμε να εστιάσουμε στη βία κατά των γυναικών που κληρονομείται μέσα σε ένα πατριαρχικό σύστημα. Οι γυναίκες πρωταγωνίστριές μας, στο πρώτο μέρος της σειράς, εξαναγκάζονται και χειραγωγούνται να κάνουν τη θέληση των αντρών», είπε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το ότι το να ωραιοποιηθεί μία σκηνή που ήταν κάθε άλλο από αυτό δεν είναι δίκαιο για την ιστορία -την πραγματική όχι του βιβλίου- και για τα όσα πραγματικά υπέφεραν οι γυναίκες τότε, στο Game of Thrones έχουμε δει πληθώρα σκηνών που ήταν φοβερά βίαιες και γλαφυρές, οι οποίες επικροτήθηκαν από τους θεατές. Άλλωστε, ο Μεσαίωνας δε φημιζόταν για την τρυφερότητά του, παρά για πολέμους, σαβανιστήρια και κόντρες μέχρι θανάτου.

Μερικές από τις πιο σοκαριστικές σκηνές του GOT:

Όταν το Βουνό έλιωσε το κεφάλι του Oberyn Martell.

Ο Red Wedding, η δολοφονία της εγκυμονούσας Talisa και κάθε δολοφονία.

Όταν ο Khal Drogo έδωσε το στέμμα στον «Viserys».

Ο βιασμός της Sansa.

Όταν ο Stannis έκαψε ζωντανή την κόρη του, Shireen.