House of the Dragon: Το φινάλε ήταν πολύ καλύτερο από τα περισσότερα επεισόδια του Game of Thrones

Νατάσσα Σχοινά
House of the Dragon: Το φινάλε ήταν πολύ καλύτερο από τα περισσότερα επεισόδια του Game of Thrones

Χωρίς κανένα σπόιλερ, ουσιαστικά σου παραθέτουμε τους λόγους που πρέπει οπωσδήποτε να δεις το «House of the Dragon».

Οι φανς του «Game of Thrones» περίμεναν πώς και πώς το prequel «House of the Dragon». Δεν ήταν, όμως, μόνο η επιτυχία της αρχικής σειράς που οδήγησε σε αυτήν την ανυπομονησία, αλλά και η θεματική της -ίσως κυρίως αυτή-: η οικογένεια Targaryen.

Πολλά ακούστηκαν ανάμεσα στους θεατές σχετικά με το HOTD. Κάποιοι κατέκριναν τη σκοτεινή σκηνοθεσία, άλλοι τα γραφικά, άλλοι τα έβαλαν ακόμα και με τους τίτλους αρχής που κράτησαν το ίδιο μοτίβο με το GOT. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι, όταν ψάχνεσαι, θα βρεις κάτι. Γιατί, ναι, έγιναν και λάθη, π.χ. το περίφημο χέρι του βασιλιά που παρουσιάστηκε λειψό λόγω απροσεξίας στην επεξεργασία. Και; Δεν έχουν γίνει στο GOT; Βασικά, σε πόσες παραγωγές δεν έχουν γίνει λάθη; Αλλά καμία σημασία δεν έχει στο τέλος, γιατί είναι απλά καταπληκτικές παραγωγές. Άσε που αν δε βγει εκείνος ο πρώτος να σχολιάσει το λάθος που παρατήρησε, οι περισσότεροι δε θα το καταλάβουν καν, ακριβώς επειδή αυτό που βλέπουν τους έχει συνεπάρει.

Μετά από 10 επεισόδια, όμως, και με το φινάλε να προβλήθηκε μόλις την περασμένη Κυριακή -αν και κάποιοι το είδαν νωρίτερα γιατί διέρρευσε-, έχουμε πια μία πλήρως διαμορφωμένη άποψη. Και τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Το «House of the Dragon» είναι η σειρά που δεν πρέπει να μην έχεις δει. Το, δε, φινάλε ήταν πολύ καλύτερο από πολλά επεισόδια του GOT και σου εξηγούμε τι εννούμε.

#1 Υπάρχει εξέλιξη πλοκής.

Το φινάλε του HOTD είχε και πλοκή και εμβάθυνση σε χαρακτήρες, συναισθήματα και αλλαγές. Και αυτό το τελευταίο, οι χαρακτήρες, είναι ένας από τα βασικά πλεονεκτήματα της σειράς. Έχουν μπει στο cast ηθοποιοί που ανεξάρτητα από την ηλικία τους, σου μένουν για κάποιον λόγο αξέχαστοι. Παρουσιάζουν τους ήρωες ή τους κακούς τους με τέτοιον τρόπο που τους συνδέεις με αυτούς. Το κυριότερο - τους δίνεται χρόνος να το κάνουν.

house_of_the_dragon_finale_review3.jpg

#2 Υπάρχει δράση.

Ξέρουμε πολύ καλά πως, όσο καταπληκτικό κι αν ήταν για 6,5 σεζόν το GOT, σε πολλά επεισόδια δε γινόταν τίποτα. Ακόμα και σε φινάλε σεζόν δεν υπήρχε ουσιαστική δράση. Συνήθως περιμέναμε το προτελευταίο επεισόδιο και μετά ξέραμε ότι λογικά θα βλέπαμε κάτι πιο μεταβατικό. Στο HOTD, τα πράγματα είναι κάπως αντίστροφα, αφού στα περισσότερα επεισόδια, όλο και κάτι θα γίνει. Από ίντριγκα μέχρι πόλεμο. Ε, λοιπόν, το φινάλε ήταν το αποκορύφωμα. Δεν ξέρεις τι να ονομάσεις πρώτο.

house_of_the_dragon_finale_review2.jpg

#3 Δε «λυπήθηκαν» το CGI.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαμε στο GOT είναι ότι δε βλέπαμε πολλές σκηνές ούτε με δράκους ούτε με ανταρόλυκους. Ο λόγος ήταν ότι το CGI -Computer-generated imagery- κόστιζε πολύ (σ.σ. Και κάπου εδώ, συγγνώμη αλλά γελάμε αν σκεφτείς πόσα έβγαζαν με τα νούμερα που έκαναν), οπότε κοινώς ψάχναμε και δε βρίσκαμε. Στο HOTD ευτυχώς δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όχι ότι είχαν το περιθώριο με μία οικογένεια όπως οι Targaryen που εκείνη την εποχή εξέτρεφε δράκους, αλλά και πάλι, πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Το φινάλε του HOTD είχε ακριβώς όση δόση CGI χρειαζόταν και μας χάρισε και μία σκηνή στους αιθέρες που το GOT χρειάστηκε 8 χρόνια για να μας δώσει τέτοια ικανοποίηση.

#4 Τελειώνει στο σωστό σημείο.

Ούτε όταν δεν έχει προλάβει να γίνει τίποτα, ούτε όταν έχουν γίνει όλα τα βασικά οπότε δεν έχεις κάτι να περιμένεις. Το φινάλε του HOTD ρίχνει αυλαία όταν έχει γίνει μία συγκλονιστική σκηνή -μετά από άλλη μία συγκλονιστική σκηνή-, δείχνοντας ότι ένας πρωταγωνιστικός χαρακτήρας άλλαξε και υπονοώντας τι σημαίνει η εν λόγω αλλαγή για το μέλλον: το απόλυτο χάος.

house_of_the_dragon_finale_review4.jpg

Το φινάλε του «House of the Dragon» και η σειρά στο σύνολό της είναι μία παραγωγή άξια του συγγραφικού μεγαλείου του George R. R. Martin -ο οποίος δήλωσε πως ο βασιλιάς Viserys του Paddy Considine είναι καλύτερος από τον δικό του-, με εξαιρετικούς ηθοποιούς, σκηνοθεσία και σωστή ανάπτυξη της ιστορίας, ώστε ακόμα κι αν δεν έχεις δει το «Game of Thrones» (σ.σ. Δεν ξέρω γιατί, αλλά, ειλικρινά, δες το) να κολλήσεις με το «House of the Dragon».