Το Netflix αλλάζει τις μετρήσεις του και κάπως έτσι το Stranger Things δεν είναι η No.1 σειρά του

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Το Netflix αλλάζει τις μετρήσεις του και κάπως έτσι το Stranger Things δεν είναι η No.1 σειρά του
© 2022 Netflix, Inc.

Το Netflix αλλάζει τον τρόπο που θα μετράει την τηλεθέασή του και αυτό φέρνει αλλαγές και στα τοπ 10 του.

Το Netflix έκανε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναφέρει την τηλεθέαση στις σειρές του που σημαίνει ότι ήρθαν και αλλαγές στο τοπ 10 του.

Netflix: Αποκαλύπτοντας σημαντικές αλλαγές στις κατατάξεις

Ο γίγαντας του streaming εισάγει τη μέτρηση της μέσης τηλεθέασης και διευρύνει το παράθυρο μέτρησης, μεταμορφώνοντας το τοπίο της επιτυχίας. Πιο συγκεκριμένα, σε μια "έξυπνη" κίνηση προχώρησε ο κολοσσός του streaming στην οποία θα μετράει -και θα αποκαλύπτει- την τηλεθέαση των σειρών και των ταινιών του.

Ποια είναι αυτή η κίνηση: Μέχρι στιγμής το Netflix μας έλεγε το σύνολο των ωρών θέασης ενός τίτλου. Πλέον θα αναφέρει την τηλεθέαση ως "views" (σύνολο θεάσεων), που είναι ουσιαστικά οι ώρες θέασης διαιρεμένες με τη συνολική διάρκεια. Βέβαια, δίπλα από κάθε τίτλο θα εξακολουθούν να φαίνονται οι ώρες.

Επίσης, μέχρι στιγμής είχε ένα "παράθυρο" μέτρησης στις 28 ημέρες, το οποίο άνοιξε πολύ παραπάνω, στις 91 ημέρες, παρέχοντας έτσι στις ταινίες και τις σειρές άπλετο χρόνο για να ανθίσουν.

https://www.instagram.com/p/CtoDsoTog0a/

Οι ανακατατάξεις στα τοπ 10 του Netflix

Αυτές οι αλλαγές έφεραν και ανακατατάξεις στις τοπ λίστες της πλατφόρμας, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι αυτή του "Stranger Things", το οποίο εκθρονίστηκε από το "Wednesday" στη λίστα με τις αγγλόφωνες τηλεοπτικές σειρές, με την τέταρτη σεζόν να έχει 140,7 εκατομμύρια views και την πρώτη του "Wednseday" να έχει 252,1 εκατομμύρια. Βέβαια, να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το Netflix μετράει κάθε σεζόν ξεχωριστά γι' αυτό και σε μία λίστα μπορεί να δεις την ίδια σειρά δύο φορές. Να πούμε επίσης, πως δεν είναι και τόσο σωστή σύγκριση, συνολική έστω, γιατί το "Stranger Things" μετράει ήδη 4 σεζόν και παίζεται από το 2016, ενώ το "Wednesday" κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο που μας πέρασε και έχει μόνο μία σεζόν.

Στη συνέχεια της λίστας, είναι τα "Dahmer: Monster: The Jeffrey Dahmer Story" (115,6 εκατομμύρια προβολές), "Bridgerton" Season 1 (113,3 εκατομμύρια προβολές) και "The Queen's Gambit" (112,8 εκατομμύρια προβολές).

Από την πλευρά των αγγλόφωνων ταινιών, η ταινία "Red Notice" είναι η πρώτη ταινία του Netflix όλων των εποχών με 230,9 εκατομμύρια views, με το "Don't Look Up" να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (171,4 εκατομμύρια). Ακολουθούν τα "The Adam Project" στην τρίτη θέση (157,6 εκατομμύρια), "Bird Box" στην τέταρτη θέση (157,4 εκατομμύρια) και "The Gray Man" στην πέμπτη θέση (139,3 εκατομμύρια).

Το "Troll" (103 εκατομμύρια) και η "Πλατφόρμα" (82,8 εκατομμύρια) κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις κορυφαίες μη αγγλόφωνες ταινίες.

Το "Squid Game" εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής σειρά ή ταινία σε όλους τους τομείς. Η πρώτη σεζόν προβλήθηκε 265,2 εκατομμύρια φορές. Ακολουθούν το "Money Heist" μέρος 4 (106 εκατομμύρια), το "Lupin" μέρος 1 (99,5 εκατομμύρια), το "Money Heist" μέρος 5 (99,2 εκατομμύρια) και το "Money Heist" μέρος 3 (80 εκατομμύρια).

Η Salma Hayek ενθουσιάστηκε αλλά και φοβήθηκε για τον σκοτεινό ρόλο της στο Black Mirror

Γιατί ήρθαν αυτές οι αλλαγές

Μια πηγή του Indiewire είπε πως μέχρι στιγμής, αυτή η αλλαγή φαίνεται να έχει θετική απήχηση στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στους δημιουργούς. Έτσι κι αλλιώς, είναι πιο εύκολο και κατανοητό όταν μιλάμε για views, ένα metric που δικαίως θέσπισε το YouTube, σε αντίθεση με τα υπέρογκα ποσά των συνολικών ωρών θέασης. Επίσης, πλέον έτσι δεν έχει και τόσο μεγάλη διαφορά από τις μετρήσεις Nielsen που μετράει την τηλεθέαση στα κανάλια/

Υπάρχει περίπτωση επίσης, αυτή η κίνηση να είναι και πιο δίκαιη για τις σειρές που δεν έχουν τόση μεγάλη διάρκεια, αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό του Netflix. Δηλαδή, με το παλιό σύστημα, πολύ πιο δύσκολα θα ξεχώριζε μια σειρά που έχει μισάωρα επεισόδια από μία που έχει μονόωρα επεισόδια.

Πρόσφατο παράδειγμα το prequel "Queen Charlotte", που παρά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς τίτλους μέσα στο χρονικό διάστημα των 28 ημερών. Ο μικρότερος χρόνος διάρκειας (λίγο κάτω από έξι ώρες) αποτέλεσε σημαντικό μειονέκτημα. Ωστόσο, με το διευρυμένο παράθυρο μέτρησης των 91 ημερών, η σειρά έχει τώρα μεγαλύτερη ευκαιρία να κερδίσει τη θέση της μεταξύ των πιο δημοφιλών, όπως φαίνεται από την τρέχουσα συμπερίληψή της στην πρώτη 10άδα της κατάταξης.

Queen Charlotte: 10 πράγματα που δεν άλλαξε η σειρά του Netflix και είπε την αλήθεια

Παρόλο που η αναθεωρημένη αυτή μέθοδος υπολογισμού των προβολών του Netflix δεν είναι αψεγάδιαστη, γιατί πρέπει να υποθέσουμε και ότι κάθε θεατής παρακολουθεί ένα κομμάτι περιεχομένου στο σύνολό του, διογκώνοντας έτσι τις μοναδικές προβολές, ωστόσο παρέχει ένα μέτρο που διευκολύνει τις συγκρίσεις κοινού μεταξύ streaming και γραμμικής τηλεόρασης. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση αναφοράς που υιοθετείται από την Nielsen (και όχι μόνο) που αφορούν στη γραμμική τηλεθέαση, η οποία επί του παρόντος μετρά την τηλεθέαση ροής σε λεπτά προβολής και αντιμετωπίζει παρόμοιους περιορισμούς.