Fair Play: Αυτή η ταινία θα σε πείσει να μην μπλέξεις ποτέ με συνάδελφο

Τζένη Ντεμιράι
Fair Play: Αυτή η ταινία θα σε πείσει να μην μπλέξεις ποτέ με συνάδελφο

Ένας έρωτας συχνά είναι μόλις ένα βήμα μακριά από την ολική αυτοκαταστροφή...

Μπορεί το trailer του Netflix και οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας για την ταινία «Fair Play» να με έκαναν να πιστεύω ότι πρόκειται για μία ερωτική ταινία, στην οποία, παρά τις δυσκολίες, θα κυριαρχεί το πάθος, στην πραγματικότητα, βλέποντας την διαπίστωσα ότι μιλά για τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια, που έχουν την δύναμη να καταστρέψουν οποιοδήποτε συναίσθημα τρυφερότητας, αγάπης και έρωτα.

Ξεκινώντας από τον κρυφό έρωτα με έναν συνάδελφο

Μία αναλύτρια σε χρηματοοικονομική εταιρεία της Νέας Υόρκης, η Emily, μας συστήνεται στην πρώτη σκηνή της ταινίας, καπνίζοντας ένα τσιγάρο στον εξωτερικό χώρο ενός πάρτι. Γρήγορα, διαπιστώνουμε ότι συνοδεύεται από τον Luke, τον κρυφό εραστή και συνάδελφό της. Το πάρτι γίνεται για τον γάμο του αδερφού του Luke.

Luke και Emily δεν αργούν πολύ να καταλήξουν στην τουαλέτα, δείχνοντας μας το ανέλεγκτο πάθος τους. Τελικά, συνειδητοποιούν ότι η Emily έχει περίοδο, το αίμα έχει λερώσει τα ρούχα τους αλλά και το πρόσωπο του Luke. Ξεσπούν σε γέλια και συνεχίζουν να φιλιούνται όταν η Emily βλέπει ένα δαχτυλίδι που έπεσε από την τσέπη του Luke και ένας βιαστικός αρραβώνας κάνει το πάθος τους να φουντώσει ακόμα περισσότερο.

Την επόμενη ημέρα, οι δυο τους βρίσκονται αγκαλιά στο πάτωμα του διαμερίσματός τους. Είναι 4:30π.μ. και ετοιμάζονται για την ημέρα τους, φτιάχνουν καφέ, ντύνονται και βγαίνουν από το σπίτι, λίγο αφότου η Emily βγάζει το δαχτυλίδι των αρραβώνων και το αφήνει στο μπάνιο.

Φτάνοντας στη δουλειά και έχοντας φροντίσει να μη τους δει κανείς μαζί, μπαίνουν στο ασανσέρ. Ο Luke θα ρωτήσει την Emily πως πέρασε το Σαββατοκύριακο και κάπως έτσι, δύο χρόνια σχέσης χάνονται από κάθε τοποθεσία που περιλαμβάνει συναδέλφους και δουλειά.

https://www.instagram.com/p/Cn7ZvI4vEsP/

Καταλήγοντας εκεί που όλα θολώνουν

Μετά από την επεισοδιακή απόλυση του PM (Portfolio manager) της εταιρείας, η Emily ακούει μία συζήτηση συναδέλφων από την οποία συμπεραίνει ότι ο Luke θα είναι ο νέος PM. Όταν του μεταφέρει τα ευχάριστα νέα το γιορτάζουν αλλά τελικά μετά από μία ξαφνική επαγγελματική έξοδο αργά τη νύχτα, την προαγωγή την παίρνει η Emily.

Σταδιακά, ο Luke αισθάνεται απογοήτευση για τον εαυτό του, η οποία μετατρέπεται σε ζήλεια, για την γυναίκα που ορκιζόταν ότι αγαπούσε. Όταν όλα γύρω του αρχίζουν να θολώνουν, η αγάπη σβήνει. Ο Luke ποτέ δεν αισθάνεται περηφάνια για την επαγγελματική επιτυχία της Emily, αντί να σταθεί δίπλα της, μάλιστα, την κατηγορεί ότι έκανε σεξ με κάποιον ανώτερο για να πάρει την προαγωγή, γεγονός που ποτέ δεν έγινε, παρόλο που υπήρξε ως φήμη στην εταιρεία.

Αν και η Emily προσπάθησε να βοηθήσει τον Luke να πάρει και εκείνος προαγωγή, τελικά, διαπίστωσε πως όχι μόνο δεν θέλουν να του δώσει προαγωγή, αλλά στην πραγματικότητα, θέλουν να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει οικειοθελώς.

Η ανδρική βία είναι αδυναμία και όχι δύναμη

Ο ρόλος των δύο φύλων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Αν και θα μπορούσαν και οι δύο εξαρχής να πάρουν την προαγωγή, αφού είναι εξίσου αφοσιωμένοι στη δουλειά, γίνεται ξεκάθαρο από πολύ νωρίς, ότι το ένστικτο και η εργασιακή ηθική της Emily την καθιστούν καλύτερη υπάλληλο. Παρόλα αυτά, όμως, ο Luke αισθάνεται ότι η ζωή του το χρωστούσε απλώς και μόνο επειδή το ήθελε πάρα πολύ, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η αδυναμία του να κατανοήσει την πραγματικότητα φανερώνει και την αδυναμία του να την αντιμετωπίζει.

Στην αρχή, το πάθος των δύο πρωταγωνιστών είναι ίσο, αφού ο ένας προσπαθεί να ευχαριστήσει σεξουαλικά τον άλλον. Ωστόσο, στη συνέχεια, η δυσαρέσκεια του Luke εκδηλώνεται με ανικανότητα, έπειτα με απομάκρυνση και τελικά με επιβολή της σωματικής δύναμης. Αυτή η επιβολή, όμως, δεν ήταν δύναμη, αλλά μία ακόμα αδυναμία να διαχειριστεί την αποτυχία.

Η ολική καταστροφή μίας σχέσης

Η ταινία σε γοητεύει με την ικανότητα της να μετατρέπει τον έρωτα σε δραματικό θρίλερ αργά και σταθερά και να σου αποδεικνύει ότι δεν ξεχώρισε άδικα στο φετινό Φεστιβάλ Sundance. Η χημεία της Phoebe Dynevor με τον Alden Ehrenreich σε παρασέρνει και η πλοκή δεν σε αφήνει να βαρεθείς λεπτό, αφού τίποτα δεν είναι προβλέψιμο.

Μία ώρα και πενήντα πέντε λεπτά γεμάτα ενδιαφέροντες διαλόγους, δυναμική πλοκή και εντυπωσιακά εφέ οδηγούν, με την βοήθεια της σκηνοθετικής μαεστρίας του Domont, στην ολική καταστροφή μίας σχέσης.

Ο Alden Ehrenreich είναι εξαιρετικός ως ένας θολωμένος, αδύναμος άνδρας που χάνει τον έλεγχο του εαυτού του. Την ίδια στιγμή, η πανέμορφη Phoebe Dynevor, που μας εντυπωσίασε ως Daphne Bridgerton με την αποφασιστικότητα και τον δυναμικό της χαρακτήρα, μας γοητεύει για ακόμα μία φορά με το μυστήριο που συνοδεύει το βλέμμα της, την ένταση, τον πόνο και το μίσος που δεν είχε την ευκαιρία να αναδείξει σε μία ρομαντική σειρά, όπως το Bridgerton.

https://www.instagram.com/p/CnfCWHEv9q7/

Πηγή κεντρικής εικόνας: netflix