Το πιο μικρό εθνικό πάρκο βρίσκεται σε ένα νησάκι στις Σεϋχέλλες και η ιστορία του θα σε συναρπάσει

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το πιο μικρό εθνικό πάρκο βρίσκεται σε ένα νησάκι στις Σεϋχέλλες και η ιστορία του θα σε συναρπάσει

Το πολύ μικρό νησί που αγόρασε ο Brendon Grimshaw το 1960 είναι οι mini Σεϋχέλλες που θες να επισκεφτείς.

Οι Σεϋχέλλες είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και όχι άδικα, αφού πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από 115 νησιά στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής, τα οποία είναι γνωστά τόσο για τα υπέροχα νερά τους όσο και για το πόσο πράσινο έχουν.

Το νησί Moyenne

Εκεί, ένα από τα νησάκια που ονομάζεται Moyenne παραμένει μια όαση μέσα στον ήδη υπάρχοντα παράδεισο των Σεϋχελλών. Το συγκεκριμένο νησάκι αγοράστηκε από έναν εκκεντρικό Άγγλο ονόματι Brendon Grimshaw τη δεκαετία του 1960 και έχει διατηρηθεί προσεκτικά ώστε να θυμίζει πόσο όμορφες ήταν οι Σεϋχέλλες πριν από την τουριστική «έκρηξη». Από τον θάνατο του Grimshaw το 2012, το νησί έχει γίνει ένα προστατευόμενο εθνικό πάρκο, το μικρότερο αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Πώς επιλέχθηκε το νησί από τον Brendon Grimshaw;

Ο Grimshaw επισκέφτηκε για πρώτη φορά τις Σεϋχέλλες το 1962 σε μια εποχή που πολλές αφρικανικές χώρες ανεξαρτητοποιούνταν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των μεγάλων αλλαγών, ο Grimshaw εργαζόταν ως δημοσιογράφος αλλά άρχισε να ψάχνει για μια νέα καριέρα. Η αγορά ενός νησιού φαινόταν ένα ελκυστικό νέο έργο, αλλά τα περισσότερα ήταν ακριβά. Σχεδόν τυχαία, βρήκε το Moyenne, ένα πολύ μικρό νησί στη βόρεια ακτή του μεγαλύτερου νησιού των Σεϋχελλών, Mahé. Το αγόρασε, λοιπόν για 8.000 λίρες και ξεκίνησε το επόμενο μεγάλο ταξίδι της ζωής του.

Το Moyenne είχε εγκαταλειφθεί από μια οικογένεια ψαράδων και η παραλία του ήταν γεμάτη χαμόκλαδα και ογκόλιθους, τα οποία ο Grimshaw και ένας 19χρονος ντόπιος καθάρισαν και περιποιήθηκαν - όπως και το νησί στο σύνολό του - έτσι ώστε να θυμίζει το εξωπραγματικό τοπίο που του άρμοζε. Μάλιστα οι δυο τους φύτεψαν και πολλά δέντρα και έτσι σήμερα το νησί διαθέτει 16.000 δέντρα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν φυτεμένα από εκείνους.

Ο φίλος του Grimshaw είχε πει σε συνέντευξή του στο BBC πως εκείνος ήθελε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει τις mini Σεϋχέλλες και το πώς ήταν η περιοχή όταν ακόμα δεν την γνώριζαν τόσες δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Ένα μικρό εθνικό πάρκο

Ο Grimshaw πέρασε όλον του τον καιρό στο νησί δουλεύοντας για τη δημιουργία ενός παραδείσου. Έψαχνε να βρει έναν μυθικό θησαυρό που λέγεται ότι είχαν θάψει πειρατές και μάλιστα ανακάλυψε δύο μυστηριώδεις τάφους με πέτρες που έγραφαν «Δυστυχώς άγνωστο». Καθώς οι Σεϋχέλλες έγιναν δημοφιλείς στους τουρίστες, ο ίδιος απέρριψε προσφορές έως και 50 εκατομμυρίων δολαρίων για το μικροσκοπικό νησί του. Το 2009, συνειδητοποιώντας ότι δεν είχε σε κανέναν να αφήσει το νησί, ο Grimshaw έκανε ένα είδος συμφωνίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος των Σεϋχελλών, το οποίο θα είχε τη διαχείριση του νησιού κατά κάποιον τρόπο. Το νησί Moyenne έγινε παράλληλα μέρος του θαλάσσιου πάρκου St. Anne, αν και είναι από μόνο του ένα εθνικό πάρκο, το εθνικό πάρκο του νησιού Moyenne.

Το μικροσκοπικό νησάκι σήμερα

Το πιο μικροσκοπικό εθνικό πάρκο στον κόσμο στεγάζει τώρα τον τάφο του ευεργέτη του, αφού ο Grimshaw πέθανε το 2012 και θάφτηκε δίπλα στον πατέρα του και τους δύο πιθανούς πειρατές. Το νησί διαθέτει πλέον ένα μικρό εστιατόριο με τοπικές προσφορές και ένα μουσείο για το νησί. Οι επισκέπτες αποβιβάζονται με βάρκα σε ρηχά και καθαρά νερά, ενώ περπατούν στο νησί το οποίο τους «υποδέχεται» με τα καταπράσινα δέντρα του, τα ελικοειδή δασικά μονοπάτια αλλά κι ένα κοπάδι γιγάντιες χελώνες Aldabra που περιφέρονται (και εκτρέφονται) στο νησί.

Όσοι το επισκέπτονται μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για το συγκεκριμένο μικρό νησί, το οποίο όπως λένε σε «μαγνητίζει» από την πρώτη στιγμή.