To Star Channel με τον Χόακιν Φίνιξ στον ρόλο του Joker έγινε δίκαια νούμερο 1 trend στη Google

To Star Channel με τον Χόακιν Φίνιξ στον ρόλο του Joker έγινε δίκαια νούμερο 1 trend στη Google

Σε μια τόσο δύσκολη ημέρα με ακόμα πιο δύσκολη την επικαιρότητα εξαιτίας του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, o Joker έπαιξε τον δικό του ρόλο στη μικρή οθόνη.

Η σάπια κοινωνία του Γκόθαμ που ξεσκέπασε υποκριτικά με τέτοια μαεστρία ο Joaquin Phoenix ως Joker το 2019, ήταν γραφτό να προβληθεί μια μέρα εθνικού πένθους μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη που έστειλε στον θάνατο τουλάχιστον 44 νέους ανθρώπους.

Η κοινωνία του Joker, η κοινωνία του σήμερα

Η σκηνοθεσία του Τοντ Φίλιπς, το σενάριο επίσης του Τοντ Φίλιπς και του Σκοτ Ρίβερ και η ερμηνεία ζωής του Χοακίν Φίνιξ που του χάρισε και το Όσκαρ, κατάφερε μέσα από το ψυχολογικό αυτό δράμα να ξεγυμνώσει όλες τις γκρίζες ζώνες μιας κοινωνίας που έχει διαλυθεί. Το Γκόθαμ θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα του σήμερα και τον συγκλονιστικό διάλογο ανάμεσα στον Phoenix και τον Robert Deniro έκανε story στο Instagram και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με σαφή αναφορά στην κοινωνία μας σήμερα.

penelope.JPG

Έχοντας χάσει 26 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου, ο Joaquinμελέτησε τον ναρκισσισμό των serial killers στην ιστορία της εγκληματολογίας ενώ ταυτόχρονα μελέτησε τις κινήσεις του Ray Bolger που έπαιξε το Σκιάχτρο στο «Μάγο του Οζ» και ο οποίος του ενέπνευσε και τον ανατριχιαστικό χορό μπροστά στον καθρέφτη του Joker.

Μιλώντας για τη γεμάτη βία αλλά και αφοπλιστική αλήθεια ταινία του Joker, ο Φοίνιξ παραδέχτηκε στο Vanity Fair τότε:

«Ήξερα ότι η ταινία δε θα γινόταν αποδεκτή. Είναι μία πολύ δύσκολη ταινία. Κι αν το σκεφτεί, είναι υπέροχο ότι οι θεατές αντιδρούν έντονα. Όμως, κανείς μπορεί να κοιτάξει αυτόν τον χαρακτήρα από πάρα πολλές πλευρές.

Από την μία, είναι κι αυτός ένας άνθρωπος που, όπως όλοι μας, ήθελε να ακουστεί η φωνή του, να είναι ορατός, να τον καταλάβουν. Αν τον δεις ως ψυχοπαθή, καταλαβαίνεις ότι έχει την ανάγκη να βρίσκεται στο επίκεντρο του πλήθους. Μέσα στο χάος του όχλου εισπράττει την χαρά και την ικανοποίηση.

Εμείς γυρίσαμε μία ταινία για έναν φιξιόν χαρακτήρα από έναν ψεύτικο κόσμο, με την ελπίδα ότι οι θεατές θα την δουν ακριβώς για αυτό που είναι.

Δεν μπορείς να κατηγορείς το σινεμά γιατί υπάρχουν τρελοί εκεί έξω που θα εκλάβουν οτιδήποτε ως σύνθημα για να δράσουν. Αυτό θέλει να σου πει και η ίδια η ταινία. Δεν δικαιολογεί τη βία. Στρέφει τον καθρέφτη προς τον κόσμο μας και να κοιτάξουμε τι συμβαίνει στις κοινωνίες μας».

Ο τίτλος αναφέρεται στον Άρθουρ Φλεκ έναν ψυχικά διαταραγμένο άντρα που ζει με την ηλικιωμένη μητέρα του και που μετά δυσκολίας βγάζει τα προς το ζην παριστάνοντας τον κλόουν. Ονειρεύεται πως σύντομα θα γίνει διάσημος κωμικός σαν τον τηλεοπτικό αστέρα Μάρεϊ Φράνκλιν που θαυμάζει, όμως η πραγματικότητα του επιφυλάσσει στην καλύτερη περίπτωση μια υποτυπώδη υποστήριξη από κοινωνικές δομές οι οποίες τελούν υπό καθεστώς περικοπών ενώ στη χειρότερη πλήρη περιφρόνηση και κακοποίηση από αγνώστους στο δρόμο. Έτσι, όταν τα δεδομένα χειροτερέψουν κι άλλο, ο εξαθλιωμένος και γεμάτος οργή Άρθουρ θα πάρει εκδίκηση από εκείνους που τον αδίκησαν και όχι μόνο.

Joaquin Phoenix: Δεν φαντάζεσαι πόσα κιλά χρειάστηκε να χάσει για την ταινία