Βαρντάλος, Χίσλοπ και το κοινό στο Twitter/X ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Κατερίνα Μπούσιου
Βαρντάλος, Χίσλοπ και το κοινό στο Twitter/X ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

(AP Photo/Matt Sayles)

Νο1 trend στο Twitter το θέμα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. 

Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο όπου εκτίθενται εδώ και δεκαετίες, προς την Ελλάδα και την τοποθέτηση τους στον φυσικό τους χώρο στο Μουσείο της Ακρόπολης, αποτελεί εδώ και χρόνια εθνικό ζήτημα. Τις τελευταίες ώρες, εκτός από την πολιτική του διάσταση με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC και το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε με τη άρνηση του Βρετανού ομολόγου του να τον συναντήσει, απέκτησε ξανά και έναν πιο συναισθηματικό χαρακτήρα.

Τα μηνύματα στα social media για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι τις τελευταίες ώρες, εκατοντάδες, κάνοντας το θέμα Νο1 trend στο Twitter/Χ. Ξεχωρίζουν εκείνα που αναφέρονται και στο σημερινό δημοσίευμα των New York Times, η ανάρτηση της Ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτη και ηθοποιού Νία Βαρντάλος και της Βρετανίδας συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ.

https://www.instagram.com/p/CyGoAZ8h8t8/

«Αν επιστρέψουν τα γλυπτά θα ξαναγεννηθώ»

Από τις αρχές του αιώνα, όταν ο Βρετανός κόμης Έλγιν αφαίρεσε σημαντικό μέρος (περίπου το 50%) γλυπτών από τη ζωοφόρο, τις μετόπες και τα αετώματα του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη και στη συνέχεια τα πούλησε στο βρετανικό κράτος, το θέμα απασχόλησε αρκετές φορές την πολιτική ηγεσία και των δύο χωρών.

Η Μελίνα Μερκούρη όμως ως Υπουργός Πολιτισμού, κατόρθωσε με τη χαρισματική της προσωπικότητα και το επικοινωνιακό της ταλέντο, να το κάνει μία παγκόσμια υπόθεση. Τόλμησε ακόμη και σε βρετανούς πολιτικούς και μπροστά στις κάμερες να δηλώσει με τη βροντερή φωνή της «Μας τα έκλεψαν. Είναι δικά μας». Εκείνη μάλιστα καθιέρωσε και το όρο ως «Γλυπτά του Παρθενώνα» και όχι ως «Ελγίνεια Μάρμαρα» όπως συνηθιζόταν να τα αποκαλούν.

Και πριν δει την ολοκλήρωση του Μουσείου της Ακρόπολης που ήταν ένα μεγάλο της όνειρο δήλωνε με έμφαση: «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και το άρθρο της εφημερίδας New York Times που επίσης τάσσεται υπερ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα, μιλώντας για ελληνικά δώρα, αρκετοί άνθρωποι της τέχνης και φιλέλληνες τοποθετήθηκαν δημόσια. Με πρώτη, την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη Νία Βαρντάλος. Στην ανάρτησή της, απευθύνεται στο Βρετανικό Μουσείο και ζητά την επιστροφή τους: «Aγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα μας μάρμαρα να γυρίσουν στον Παρθενώνα, όπου και ανήκουν. Σας ευχαριστούμε. Υ.Σ Θα έρθω να τα πάρω. Έχω μεγάλη τσάντα».

https://www.instagram.com/p/C0LEULkr2F-/

Και η Βρετανίδα συγγραφέας και αγαπητή στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό, Βικτόρια Χίσλοπ, τάχθηκε υπερ της επιστροφής. Σε συνέντευξή της στο Πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Σιγά σιγά το θέμα των γλυπτών δεν είναι θέμα πολιτικής, αλλά θέμα του πολιτισμού...Έκανε μεγάλο λάθος ο Σούνακ».

Το θέμα πήρε διαστάσεις και στα social media και έγινε Νο1 trend στο Τwitter/Χ με αρκετά σχόλια.