Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: Ο μικρός Ορέστης στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα της μέρας

Τζένη Ντεμιράι
Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: Ο μικρός Ορέστης στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα της μέρας

Ένας μαθητής της Γ' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πάργας, ο Ορέστης, γίνεται το επίκεντρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου. 

«Η ζωή και ενός μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι» είχε πει η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει τη σημασία που έχουν όσες προσπάθειες γίνονται και αφορούν την επιβίωση ενός μικρού παιδικού που μάχεται για να κρατηθεί στη ζωή.

Και αυτό έκανε πράξη στη ζωή της, αφού δε σταμάτησε λεπτό να στέκεται στο πλευρό των παιδιών με καρκίνο αλλά και στο πλευρό των οικογενειών τους, μέσω του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», του οποίου υπήρξε εμπνεύστρια, ιδρύτρια και πρόεδρος για 33 ολόκληρα χρόνια.

Με αφορμή το γεγονός ότι η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έφυγε από τη ζωή στις 24 Ιουλίου 2023, το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού και Εφηβικού καρκίνου σε εκείνη, τιμώντας την και θέτοντας με αυτόν τον τρόπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το έργο της.

vardinogianni

Η Ραφαέλα Πιτσικάλη και από τον παράδεισο θα μας διδάσκει πώς να δίνουμε τις πιο δύσκολες μάχες

Το μήνυμα του μικρού Ορέστη για τα παιδιά του κόσμου και τον αδερφό του, Βαγγέλη

Αυτή η μέρα έχει μία συμβολική αλλά απόλυτα ουσιαστική σημασία και για την Φλόγα - Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, που με την κοινοποίηση ενός μηνύματος από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας και δύο μαθητές της Γ’ τάξης, τον Ορέστη και τον Βαγγέλη, έδειξε ότι η αλληλεγγύη είναι στην πραγματικότητα ένα προνόμιο των παιδιών και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι καθοριστικής σημασίας για όλους μας να τα ακούμε περισσότερο από όσο συνηθίζουμε.

«Είναι ευτυχία να βρεθεί το φάρμακο για να γίνουν όλα τα παιδάκια καλά… Μέσα σε αυτά και ο αδερφός μου, ο Βαγγέλης», φαίνεται να έγραψε ο μικρός Ορέστης σε μία φανέλα, φωτογραφία της οποίας ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram ο σύλλογος Φλόγα.

https://www.instagram.com/p/C3U9Cx7oaMa/

Όσα πρέπει να ξέρεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η επίσημη ιστοσελίδα ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της παιδικής ηλικίας, κάθε χρόνο πάνω από 400.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο.

Το ποσοστό επιβίωσης εξαρτάται από την περιοχή. Στις αναπτυγμένες χώρες ανέρχεται στο 80%, τη στιγμή που στις χώρες χαμηλού εισοδήματος το ποσοστό αυτό αγγίζει το μόλις το 20%.

Ο βασικός σκοπός της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για τη συγκεκριμένη μέρα σχετίζεται με την εξάλειψη του πόνου και της ταλαιπωρίας των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο, ενώ ο απώτερος στόχος είναι έως το 2030 να επιτευχθεί τουλάχιστον 60% επιβίωση για όλα τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Ανώνυμο σχέδιο - 1

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Τι ξέρει η Gen Z για τον HIV και το μεγαλύτερο πρόβλημα των οροθετικών σήμερα

Πηγή κεντρικής εικόνας: canva