Οι αγρότες έγιναν Νο1 trend στο Twitter/ Χ κορνάροντας στους ρυθμούς του Michael Jackson

Τζένη Ντεμιράι
Οι αγρότες έγιναν Νο1 trend στο Twitter/ Χ κορνάροντας στους ρυθμούς του Michael Jackson

Λευτέρης Παρτσάλης

«Τώρα που τελείωσε το Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, οφείλουμε να συγχαρούμε τους αγρότες για τη συμπεριφορά τους», έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης του Τwitter/ Χ. 

Το βράδυ της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών που είχε ξεκινήσει από το απόγευμα, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστα Τζέλα, να στέλνει ηχηρό μήνυμα πως τίποτα δεν τελειώνει εδώ αφού «εάν δεν βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο αγώνας θα συνεχιστεί».

https://www.instagram.com/p/C3koSrxqtnE/

Στην καρδιά της Αθήνας παρέμειναν όλη νύχτα Έλληνες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι έφτασαν με τα τρακτέρ τους και επαγγελματικά οχήματα μπροστά από το Κοινοβούλιο. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι τα τρακτέρ ήταν περισσότερα από όσα αναμενόταν (περίπου 150).

Εκτός αυτών, όμως, στο συλλαλητήριο των αγροτών, μέσω του οποίο ζήτησαν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης, βρέθηκαν και ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από πολλούς διαφορετικούς τομείς, που συμμετείχαν ενεργά με σκοπό να συμπαρασταθούν στους αγρότες.

Το σύνθημα «Εργατιά, αγροτιά, ενωμένοι μια γροθιά» ήταν αυτό που βροντοφώναζαν οι παρευρισκόμενοι.

«Η πρωτεύουσα αγκάλιασε τους αγρότες»

Η εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, μετέφερε τον παλμό της διαδήλωσης, επισημαίνοντας τον ιστορικό της χαρακτήρα, το γεγονός ότι δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ άλλοτε θεατές μία τέτοιου είδους εικόνας στο κέντρο της Αθήνας και τις αντιδράσεις των περαστικών, που φωτογράφιζαν τα αγροτικά οχήματα που βρίσκονταν μπροστά από τη Βουλή, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκφράζοντας παράλληλα με θέρμη την υποστήριξή τους.

Περίπου στις 11 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου, οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν από το κέντρο της πρωτεύουσαν. Αίσθηση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι έφυγαν υπό τους ήχους του Michael Jackson, αφού κατά την αποχώρησή τους κόρναραν στους ρυθμούς του Smooth Criminal, όπως μπορείς να δεις και στο παρακάτω βίντεο.

Το Twitter/Χ στηρίζει τη στάση των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο

trend.jpg

Η μαζική κινητοποίηση των αγροτών είναι τις τελευταίες ημέρες ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης όχι μόνο στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στον κόσμο των social media.

Στο Χ (πρώην Twitter) το #αγροτες βρέθηκε πρώτο στα trends. Ένας χρήστης της δημοφιλούς πλατφόρμας έγραψε σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει «αγρότης και κτηνοτρόφος είναι επαγγέλματα που παλιά ήταν σχεδόν ανταλλακτικών συναλλαγών. Πλέον είναι ελεύθερο επάγγελμα που απαιτεί από γνώσεις στο επάγγελμα μέχρι management και οικονομικά. Το θέμα είναι ότι οι αγρότες μείνανε στο 1980 και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, καμία εξέλιξη».

Σε ένα άλλο σχόλιο έγινε λόγος στη συμπεριφορά των αγροτών κατά τη διάρκεια της του συλλαλητηρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα, εντάσεις και επεισόδια.

«Τώρα που τελείωσε το Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, οφείλουμε να συγχαρούμε τους αγρότες για τη συμπεριφορά τους. Άνθρωποι οικογενειάρχες, κρατώντας ελληνικές σημαίες, διαδήλωσαν ειρηνικά για τα αιτήματα τους, σε αγαστή συνεργασία με την Αστυνομία».

‘Ένας ακόμα χρήστης του Twitter/twiΧ τόνισε «Μακάρι να διαδήλωναν όλες οι κοινωνικές ομάδες όπως σήμερα. Ούτε επεισόδια, ούτε ΜΑΤ, ούτε κουκουλοφόροι με στυλιάρια. Συγχαρητήρια στους αγρότες».

Ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών

Σε κοινές δηλώσεις που έκανε εχθές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια.

Τα βασικά αιτήματα που στάλθηκαν με υπόμνημα στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής με σκοπό την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Μπορούν οι υπογραφές στο change.org να βοηθήσουν τον Σύλλογο Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών;