Η Γαλλία απάντησε στις απαγορεύσεις των ΗΠΑ κατοχυρώνοντας την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα

Τζένη Ντεμιράι
Η Γαλλία απάντησε στις απαγορεύσεις των ΗΠΑ κατοχυρώνοντας την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

«Η απόφαση αυτή πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς», τονίζει ο δικηγόρος Απόστολος Κόντος, μιλώντας στο QUEEN.GR.

Η Γαλλία έγινε από εχθές Δευτέρα 4 Μαρτίου η πρώτη χώρα στον κόσμο που εντάσσει στο Σύνταγμά της το δικαίωμα της άμβλωσης. Με τη μεταρρύθμιση στο άρθρο 34 του Συντάγματος της χώρας ορίζεται ότι «ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μία γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφύγει στη διακοπή της κύησης».

Από τους 925 βουλευτές και γερουσιαστές με δικαίωμα ψήφου στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μόλις 72 αντιτάχθηκαν, ενώ 780 υποστήριξαν την τροπολογία που δίνει στις γυναίκες την ελευθερία να επιλέξουν να διακόψουν την κύηση αν το επιθυμούν.

«Κι ας τα σβήνουν, κάθε όνομα είναι πληγή στην ψυχή», λένε στο Twitter μετά τον καθαρισμό στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Gabriel Attal, πριν την ψηφοφορία τόνισε:

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: Το σώμα σας σάς ανήκει και κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει αντί για εσάς».

Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο πρόεδρος της χώρας, Emmanuel Macron, με δημοσίευσή του στο Χ/Twitter ανέφερε: «Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας εγγυημένης ελευθερίας στο Σύνταγμα», ενώ στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε με το μήνυμα «Δικό μου σώμα, δική μου επιλογή».

https://www.instagram.com/p/C4GfpFeNhmg/

Η Γαλλία απάντησε στην απόφαση των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Στις 24 Ιουνίου 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να ανατρέψει, με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, την απόφαση Roe κατά Wade, θέτοντας τέλος στο ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, επιτρέποντας, ουσιαστικά, στις πολιτείες να απαγορεύσουν την άμβλωση.

Μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης και σε διάστημα μόλις ενός μήνα, οχτώ πολιτείες είχαν ήδη απαγορεύσει την διακοπή της κύησης. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε ένα κύμα διαδηλωτών να ξεκινήσουν έναν άτυπο αγώνα για την προάσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Εκείνο το διάστημα, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δεσμεύτηκε, θέτοντας την οριστική διασφάλιση του δικαιώματος στην άμβλωση στις προτεραιότητές του.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η δέσμευση έγινε πράξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με άρθρο του Guardian, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2024, πλέον οι Αμερικανικές Πολιτείες που απαγορεύουν την άμβλωση μετά τη σύλληψη είναι 16.

Τι ισχύει στην Ευρώπη και την Ελλάδα για τις αμβλώσεις

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε με νόμο το ανθρώπινο δικαίωμα στην άμβλωση, ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν παρέχει στις γυναίκες απεριόριστη πρόσβαση στη διακοπή της κύησης.

Στις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης η πρόσβαση αυτή ορίζεται υπό προϋποθέσεις. Σε κάποιες από αυτές, ο περιορισμός σχετίζεται με τις πολύ νεαρές γυναίκες, οι οποίες χρειάζεται να λάβουν συγκατάθεση από γονείς ή κηδεμόνες. Οι βόρειες χώρες φαίνεται να θέτουν λιγότερες προϋποθέσεις, με τη Σουηδία να επιτρέπει την άμβλωση μέχρι και την 18η εβδομάδα κύησης.

Σύμφωνα με το syntagmawatch.gr και τον Διδάκτωρ Νομικής, Βαγγέλη Μάλλιο, στην Ελλάδα η διακοπή της κύησης μπορεί να γίνει τους 3 πρώτους μήνες, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου το όριο αυτό ανεβαίνει έως τους 6 μήνες. Σε περίπτωση κινδύνου της ζωής της εγκύου η διακοπή της κύησης μπορεί να διενεργηθεί οποτεδήποτε έως τη γέννηση.

Ο δικηγόρος Απόστολος Κόντος σχολιάζοντας το ζήτημα στο QUEEN.GR δίνει έμφαση στη σημασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας, επισημαίνοντας:

«Η νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος στην τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης αποτελεί ασπίδα για την προστασία της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος και της αναπαραγωγικής ελευθερίας. Σε μία περίοδο που αναχρονιστικές, ακροδεξιές αντιλήψεις επιδιώκουν να αποκτήσουν κυβερνητικό έρεισμα στο Κοινοβούλιο, η συνταγματική κατοχύρωση της συνιστά μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα. Η απόφαση αυτή πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την έννομη τάξη κάθε χώρας που θέλει να προστατεύει κάθε γυναίκα απέναντι σε σκοταδιστικές, κοινωνικές πιέσεις που στιγματίζουν την ελευθερία και την ψυχική υγεία».

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Πώς η αξία του ελληνικού πολιτισμού ξεπερνά τα εθνικά σύνορα

Πηγή κεντρικής εικόνας: AP