Οι έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ από αστέρες του Hollywood για την απόφαση κατά των αμβλώσεων

Μαρία Ροδίτη
Οι έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ από αστέρες του Hollywood για την απόφαση κατά των αμβλώσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή (24/6) την ιστορική απόφαση της υπόθεσης Roe εναντίον Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από σχεδόν 50 χρόνια. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να οδηγήσει ίσως και σε ολοκληρωτικές απαγορεύσεις της διαδικασίας στις μισές περίπου πολιτείες γεγονός που έκανε τους αστέρες του Hollywood ν’ αντιδράσουν.

Με μία απόφαση που βγήκε κατά πλειοψηφία (6-3), το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ανέτρεψε την ομολογία του 1973, που προέκυψε από τη δικαστική απόφαση στην υπόθεση Roe v Wade, με την οποία νομιμοποιήθηκε ουσιαστικά η άμβλωση σε όλες τις πολιτείες της.

Ουσιαστικά, η κάθε Πολιτεία θα αποφασίζει αν θα απαγορεύει τις αμβλώσεις ή όχι, γεγονός που έκανε τους αστέρες του Hollywood και της πολιτικής της Αμερικής να αντιδράσουν και να αναφερθούν δημόσια σε αυτήν την απόφαση που θυμίζει εποχές σκοταδισμού.

Οι πιο μεγάλες σταρ του Hollywood διαμαρτύρονται για ένα σοβαρό γυναικείο δικαίωμα κι έχουν δίκιο

Το Μιζούρι η πρώτη Πολιτεία που υιοθέτησε την απαγόρευση

Το Μιζούρι, πάντως, είναι η πρώτη Πολιτεία που υιοθέτησε την απαγόρευση. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η πολιτεία έγινε η «πρώτη» που απαγόρευσε την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε ένα tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι -μια Πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Οι αντιδράσεις των αστέρων του Hollywood στην απόφαση για τις αμβλώσεις

Η απόφαση αυτή δεν άφησε ατάραχους τους αστέρες του Hollywood- άνδρες και γυναίκες- οι οποίοι έσπευσαν να αντιδράσουν και να εκφράσουν την αντίρρησή τους με αυτήν την εξέλιξη που αφορά τις αμβλώσεις. Παρακάτω μπορείς να δεις τις δηλώσεις μερικών από τους πιο διάσημους ανθρώπους της Αμερικής.

Alicia Keys: «Αυτή η απόφαση είναι κάτι παραπάνω από την άμβλωση, έχει να κάνει με το ποιος έχει δύναμη πάνω σου, ποιος έχει εξουσία να παίρνει αποφάσεις για εσένα, και ποιος θα ελέγχει το πώς εξελίσσεται το μέλλον σου».

Viola Davis: «Και έτσι πάει… Απογοήτευση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας και τη δύναμή μας. ΕΜΕΙΣ οι άνθρωποι…».

Hailey Bieber: «Wow, έχω μείνει άναυδη. Τι απίστευτη απώλεια και απογοήτευση. Είναι πραγματικά τρομακτικό».

Andy Cohen: «Πόσο λυπηρή μέρα για αυτήν τη χώρα. Όπλα για όλους και καθόλου αναπαραγωγικά δικαιώματα».

Συνέχισε στην gallery να δεις πώς αντέδρασαν στην απόφαση για τις αμβλώσεις κι άλλοι stars της Αμερικής.

Και η Μαίρη Συνατσάκη αντέδρασε στην απόφαση για τις αμβλώσεις

Και η δική μας, Μαίρη Συνατσάκη, ήταν από τις celebrities στην Ελλάδα, που πήρε θέση κατά της απόφασης για την απαγόρευση των αμβλώσεων ανεβάζοντας μια σειρά από Insta Stories στα οποία παρουσίαζε την αγανάκτηση και την οργή της.

Μεταξύ άλλων, η Μαίρη Συνατσάκη ανέφερε: «Δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα η έκτρωση και το σώμα σου, δεν θα έπρεπε κανείς να μπορεί να επεμβαίνει σε αυτό και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, η οποία είναι απολύτως σεβαστή».

Ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Και η έκτρωση δεν είναι μόνο θέμα επιλογής. Αν απαγορευτεί, δεν θα μπορούν να την κάνουν γυναίκες που κινδυνεύουν να πεθάνουν οι ίδιες από επιπλοκές της εγκυμοσύνης… Δεν είναι τόσο απλό».