Μυρτώ Αλικάκη: 9 από τις φόρες που το «Μητσάκι» απέδειξε πως είναι ένα υπέροχο πλάσμα

Μυρτώ Αλικάκη: 9 από τις φόρες που το «Μητσάκι» απέδειξε πως είναι ένα υπέροχο πλάσμα

«Το 50 σαν νούμερο δεν ακούγεται πολύ ωραίο αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ νιώθω πολύ καλά, νιώθω πολύ νέα, γεμάτη ενέργεια, είμαι πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου».

Είναι μάλλον λίγο κλισέ να αποκαλείς έναν καλλιτέχνη αντισυμβατικό, αφού φαίνεται πως πλέον στη λίστα αυτή έχουν κερδίσει μια θέση σχεδόν όλοι όσοι δεν είναι 100% σύμφωνοι με κάθε κοινωνικό στερεότυπο. Οπότε, μπορούμε να αποκαλέσουμε τη Μυρτώ Αλικάκη αντισυμβατικά συμβατική και σίγουρα μοναδική.

Σοφιστικέ, μυστήρια, rock και γλυκιά ταυτόχρονα, προσιτή και με star quality συγχρόνως. Ποτέ δεν θα ξέρουμε τα πάντα για εκείνη, πάντα όμως θα νιώθουμε πως γνωρίζουμε την ίδια, πω θα μπορούσε να είναι φίλη ή συνάδελφός μας.

Η Μυρτώ Αλικάκη έχει όχι απλά μεγάλη, αλλά τεράστια γκάμα υποκριτικών δυνατοτήτων και μοιάζει μια εύπλαστη βαζελίνη, ένας λευκός καβγάς που μπορεί να γίνει εύκολα η ιδεατή μούσα ενός σκηνοθέτη. Σε θέατρο, τηλεόραση και σινεμά, μπορεί να υποδυθεί ρόλους κωμικούς και δραματικούς, από «ελαφριά» feelgood κωμωδία και καθημερινή κομεντί, μέχρι αστυνομική σειρά μυστηρίου και δράμα. Τη φετινή σεζόν σε έναν από τους πιο απρόβλεπτους ρόλους της καριέρας της, θα τη δούμε στη νέα σειρά του MEGA με τίτλο «Μαύρο Ρόδο» να ενσαρκώνει τη μοναχή Κασσιανή.

Από την «Αναστασία» όταν και μας πρωτοσυστήθηκε και τα «Υπέροχα Πλάσματα» που ξεχώρισε ως «Μητσάκι», μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί σαν ηθοποιός, σαν άνθρωπος και κυρίως σαν γυναίκα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως εμπνέει πολλές από εμάς κάθε φορά που μιλάει, ενώ ούσα και μητέρα δύο αγοριών, μπορεί να «αγγίξει» και όσες έχουν αποκτήσει παιδιά και παλεύουν καθημερινά για το μέλλον τους.

Ας δούμε μερικές από τις φορές που έστειλε τα πιο empowering μηνύματα.

https://www.instagram.com/p/CE2GROTJVEF

Η Μυρτώ Αλικάκη και η ηλικία

«Το 50 σαν νούμερο δεν ακούγεται πολύ ωραίο αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ νιώθω πολύ καλά, νιώθω πολύ νέα, γεμάτη ενέργεια, είμαι πολύ καλύτερα με τον εαυτό μου. Αυτό που ίσως αλλάζει συμβολικά είναι ότι σαν να σηματοδοτείται μια φάση που βλέπεις ότι δεν έχεις πια τον άπειρο χρόνο μπροστά σου», έχει πει στην εκπομπή «Mega Καλημέρα».

https://www.instagram.com/p/CIqPYuTJSkQ

Η δύναμη της αυτογνωσίας

«Πάντα υπάρχει κάποιος κόσμος, παραδοσιακά από το παρελθόν, που πιστεύει ότι οι ηθοποιοί είναι θεατρίνοι, εξ’ όλης και προόλης. Μου είναι εντελώς αδιάφορο αυτό το κοινό, δεν με αφορά καθόλου και δεν θα συνεννοηθώ μαζί του. Νομίζω ότι πάρα πολύς κόσμος έχει σταθεί στο θάρρος που βρήκαν οι άνθρωποι στο #metoo να μιλήσουν και να εκτεθούν», έχει πει στο «Τι λες τώρα».

Αδιαφορία για τα κακώς κείμενα

«Πολλές φορές ακούμε κάτι ή βλέπουμε κάτι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για αυτό το κάτι μπορούμε να ξέρουμε που μπορεί να φτάσει ή τι μπορεί να είναι. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Έχω ακούσει δύο πράγματα έχω ακούσει βασικά για μένα. Ότι είμαι εθισμένη στην κοκαΐνη και ότι έχω ανορεξία, επειδή είμαι αδύνατη. Δεν έχει σημασία αν πάντα ήμουν αδύνατη, ακόμη κι αν αδυνάτισα κάποια στιγμή, τίποτα από τα δύο δεν έχουν σχέση με τη ζωή μου. Αλλά όταν λέω καμία σχέση, εννοώ καμία σχέση» έχει πει στο «Ποιος είναι Πρωινιάτικα» θυμίζοντάς μας πως οι άνθρωποι πάντα θα έχουν ένα σχόλιο να κάνουν για οτιδήποτε.

Για το διαζύγιο και τον χωρισμό γενικότερα

«Όταν χωρίσαμε με τον άνδρα μου, τον Πέτρο Λαγούτη, πήγαμε μαζί σε μια ψυχολόγο για να μας συμβουλεύσει πώς θα χειριστούμε το θέμα του διαζυγίου και τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Με την ψυχολόγο έχουμε ανοικτή σχέση μαζί της και όταν υπάρχει ανάγκη, θα τη συμβουλευτούμε για το καλό των αγοριών μας» έχει πει η Μυρτώ Αλικάκη στο περιοδικό ENJOY.

Για τη μητρότητα και την επικοινωνία με τα παιδιά της

«Νιώθω ότι έχω δύο φωτεινά παιδιά. Δεν ρέπουν προς μαυρίλες, καταστροφές και τέτοια πράγματα, άρα νιώθω ήσυχη μέσα μου. Παλαιότερα, είχα αρκετές ενοχές ως μητέρα κάθε φορά που έλειπα λόγω δουλειάς. Από την άλλη, έπρεπε να δουλέψω. Τους έλεγα την αλήθεια και έδειχναν να καταλαβαίνουν “Παιδιά, διανύουμε μια δύσκολη εποχή κι, αν έχουμε δουλειά, θα μπορούμε και να σας ζήσουμε”» έχει πει στο People.

https://www.instagram.com/p/CGXvakMpYLb

Αισιοδοξία για μια νέα αρχή

Την Πρωτοχρονιά του 2022, είχε γράψει στον λογαριασμό της στο Instagram: «Παράξενη χρονιά αυτή που φεύγει….ζήσαμε πολύ δύσκολα, πολύ άσχημα , πολύ σκοτεινά πράγματα…χάθηκαν πολλοί άνθρωποι ….ακούσαμε πολλά….Είπαμε πολλά, αναλωθήκαμε σε κριτική και σχόλια, είδαμε πρακτικές ολοκληρωτισμού , διχαστήκαμε για διάφορα ζητήματα και η ζωή μας στένεψε. Όμως, το φως υπάρχει πάντα μέσα στα μάτια των παιδιών , των ανθρώπων που αγαπάμε, στη δημιουργία, στη φύση , στην υπεράνθρωπη προσπάθεια , στις ιδέες, στην τέχνη ….

Κάθε χρόνο που περνάει μου γίνεται όλο και πιο σαφές ότι αν μπορούμε να κοιτάμε τα μουτρα μας στον καθρέφτη Και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας, γινόμαστε και καλύτεροι άνθρωποι και πιο δυνατοί…Και κάθε χρόνο που περνάει νιώθω μεγαλύτερη έλξη για το φως και τη χαρά ….»

https://www.instagram.com/p/CYMoIWRo5L8

Her body, her choice (and home)

Κάνοντας μια πόζα μπαλαρίνας, είχε γράψει στη λεζάντα της θυμίζοντάς μας πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το σώμα που μας φιλοξενεί: «Το σώμα μου , το σπίτι μου»

https://www.instagram.com/p/CU7et2NoOPz

Υποστήριξη στα θύματα του Me too

«Αυτό που συμβαίνει με τις καταγγελίες είναι μεγαλειώδες. Το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν κρατήσει το στόμα τους κλειστό επί πάρα πολλά χρόνια και μάλλον είναι κοινός τόπος για τους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα κακοποιήσης, σεξουαλικής ή μη να νιώθουν ενοχή και να καταφεύγουν στη σιωπή και όχι άδικα. Είναι μεγαλειώδες το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν. Αν το καλοσκεφτούμε όλοι θα καταλάβουμε ότι είχαν λόγο να φοβούνται. Γιατί ακόμη και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που κατηγορούν τα θύματα για ό,τι έχει συμβεί. Αν λοιπόν τους κατηγορούν τώρα, σκέψου τι θα γινόταν πριν από μια δεκαετία» είχε πει στο Pop Up δίνοντας δύναμη, κουράγιο και συμπαράσταση σε όσους και όσες υπέστησαν κακοποίηση.

https://www.instagram.com/p/CIEWgG9p-iB

Για την ψυχανάλυση και την απώλεια

«Την ψυχανάλυση την ξεκίνησα στα 27, ύστερα από την απώλεια του πατέρα μου. Έβλεπα ότι μέσα στην καθημερινότητά μου δεν λειτουργούσα σωστά γιατί έκρυβα τον πόνο μου, τον θυμό μου, την οργή μου για να μη στεναχωρήσω τα δικά μου άτομα ή να μη δείξω ευάλωτη. Έτσι, αποφάσισα να απευθυνθώ σε έναν ειδικό.

Έκανα επτά χρόνια ψυχανάλυση και θα πω με το χέρι στην καρδιά ότι ήταν το μεγαλύτερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Είχα βάρη που κουβαλούσα μέσα μου. Η ψυχανάλυση είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να αντιληφθούμε τι μας συμβαίνει, να το λύσουμε και να προχωρήσουμε. Θα έλεγα ότι η ψυχανάλυση είναι σαν τα μαθηματικά. Η ψυχή δεν είναι κάτι το αφηρημένο. Χρειάζεται τη λογική» έχει πει στο περιοδικό ENJOY για την ψυχική υγεία και τη σημασία της εμπιστοσύνης στους ειδικούς.