Η Monika είναι έγκυος στο δεύτερο μωρό της: Η συμμετοχή στο Netflix, η Eurovision 2023 & το νέο βήμα

Ανθή Μιμηγιάννη
Η Monika είναι έγκυος στο δεύτερο μωρό της: Η συμμετοχή στο Netflix, η Eurovision 2023 & το νέο βήμα

Συνέντευξη στο Queen.gr με αφορμή τη νέα ζωή της. Ο κουμπάρος της Εd Harris, το φύλο του μωρού της, και η πιο ωραία διασκευή τραγουδιού (για καλό σκοπό). 

Monika Actually

Άμεση, ειλικρινής, απλή, φιλική, ακομπλεξάριστη, προσγειωμένη, ευφυής, με μουσική παιδεία και ταλέντο, περήφανη, με τη γνωστή συστολή των ανθρώπων που αγαπούν αυτό που κάνουν, το αξιοσημείωτο με τη Monika είναι ότι τις μεγαλύτερες επιτυχίες, επαγγελματικές και προσωπικές, τις έκανε «αθόρυβα».

Monika-by-Elion-Paz-(Black-Jacket)NYC.jpg

Όταν κάποιοι αναρωτιόντουσαν «πού χάθηκε το κορίτσι που έκανε ένα δυναμικό check-in παντρεύοντας την ελληνική ψυχή στις μελωδίες της με τον αγγλόφωνο στίχο», εκείνη άνοιγε νέα κεφάλαια στη ζωή της έχοντας πάντα ως στόχο τις αξίες και όσα τη δίδαξε η μουσική που τόσο αγαπά και που μέσα από αυτή εκφράζεται και εξελίσσεται.

Η κατά κόσμον Μόνικα Χριστοδούλου δεν έπαψε ποτέ να δημιουργεί, έκανε σημαντικές συνεργασίες και συναυλίες, έζησε για αρκετό διάστημα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, παντρεύτηκε στο Μαλιμπού, έγινε μητέρα, επέστρεψε στην Ελλάδα, έκανε δύο χρόνια καραντίνα στις Σπέτσες, υπέγραψε το σάουντρακ του «The Lost Daughter» στο Netflix και στα πιο πρόσφατα νέα της διασκεύασε ένα από τα πιο αγαπημένα γιορτινά τραγούδια, το «Christmas is all around». Α! Και σε λίγες ημέρες θα φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της.

https://www.instagram.com/p/Ba1qOW_liDP

Είναι κοινό μυστικό, πως η τραγουδοποιός δημιουργεί ένα είδος μουσικής ολοκληρωτικά και αποκλειστικά δικό της. Δεν παράγει social-oμιντιακό content για εντυπώσεις, αλλά πραγματικό περιεχόμενο και τέχνη. Η μουσική της έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει και απευθύνεται σε οποιονδήποτε μπορεί να κατανοήσει το νόημα αυτής της μελωδίας. Έχοντας πτυχίο στα Μαθηματικά, το ταλέντο της στη μουσική δεν ήταν επαγγελματικός μονόδρομος αλλά μια επιτακτική εσωτερική ανάγκη. Με τα σημερινά δεδομένα της απαξίωσης και της κατρακύλας της μουσικής σε ορισμένα είδη σε παγκόσμιο επίπεδο, η δική της μουσική επικοινωνεί το φως με γλυκές δόσεις μελαγχολίας, με ειρηνική διάθεση και μικρά διάσπαρτα θαύματα μέσα στο χάος.

Κατά τους θαυμαστές της, η Monika κάνει διαστημικά πράγματα για την ελληνική μοντέρνα σκηνή ή αλλιώς οι μελωδίες της θυμίζουν πώς είναι μετά από μια δυνατή μπόρα: «ένα αχνό ηλιοβασίλεμα, ενώ το χώμα μυρίζει ακόμη νερό. Κλείνεις τα μάτια και σε πλημμυρίζει μια γλυκιά μελαγχολία».

Why? Tell me why?

Γεννημένη το 1985 στην Αθήνα σε μια οικογένεια από την οποία πήρε πάρα πολλή αγάπη και προσοχή τα πρώτα χρόνια της ζωής της μετακομίσανε πολλές φορές διότι ο πατέρας της, ως γιατρός, έπαιρνε μεταθέσεις. Η Μonika άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από τα 5 της όταν ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου. Αργότερα, προτίμησε τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας ενώ καθοριστική ήταν η εισαγωγή της στην Φιλαρμονική του δήμου Καρπενησίου όπου έμαθε σαξόφωνο.

Ξεκίνησε πιο ενεργά την ενασχόληση με τη μουσική από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 συμμετέχοντας στην μπάντα του αδερφού της, Θανάση Χριστοδούλου, τους Serpentine, όπου έπαιζε κιθάρα, σαξόφωνο και έκανε φωνητικά. Επέστρεψε στην Αθήνα ως φοιτήτρια στο Μαθηματικό τμήμα του Kαποδιστριακού Πανεπιστήμιου και το 2006 ολοκλήρωσε το πρώτο της προσωπικό demo, που ηχογραφήθηκε στο σπίτι της και το μοίρασε σε φίλους και γνωστούς στην Αθήνα, ενώ παράλληλα το ανέβασε και στο τότε δημοφιλές MySpace. Χάρη σε αυτό, τo demo έγινε δημοφιλές στους αθηναϊκούς μουσικούς κύκλους, γεγονός που της χάρισε μια θέση ως opening act στη συναυλία των Calexico (με τους οποίους τραγούδησε το «Αν Θυμηθείς Τ’ Όνειρό Μου» ζωντανά στην Κρήτη) γνωρίζοντας την πρώτη επιτυχία της με το κομμάτι «Over The Hill».

Με επιρροές από Χατζιδάκι, Ennio Morricone, PJ Harvey, Beatles κ.α, σε ηλικία 23 ετών κυκλοφορεί τον πρώτο της επίσημο δίσκο «Avatar» (2008) -που δημιούργησε η ίδια- και στον οποίο συμπεριλήφθηκε το «Over the hill». To «Avatar» έγινε διπλά πλατινένιο, ενώ το δεύτερο άλμπουμ της «Exit» (2010) που περιελάμβανε και το τραγούδι «Yes, I do», έγινε επίσης πλατινένιο. Ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες και εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και μια απόφαση ζωής να φύγει για την Αμερική.

Τον Ιούλιο του 2014, με αφορμή την επιστροφή της από τη Νέα Υόρκη και την παρουσίαση του τρίτου προσωπικού της άλμπουμ με τίτλο «Secret in the Dark», που ηχογραφήθηκε εξ' ολοκλήρου εκεί, σε συνεργασία με τον Andrew Wyatt, έδωσε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μία μεγάλη συναυλία, με σκοπό την προώθησή του, αλλά και την αναδρομή στη μέχρι τώρα μουσική της δημιουργία. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, το 2019, το τραγούδι της «Bloody Sth» γίνεται το τραγούδι τίτλων της ελληνικής σειράς «Έρωτας Μετά». Την περίοδο της καραντίνας, ακολούθησε μια δημιουργική περίοδος με νέα κομμάτια ενώ η μουσική της βρέθηκε στο Netflix.

«Love Actually»

Πίσω στο σήμερα και φέτος τα Χριστούγεννα η Monika κάνει μια διαφορετική πρόταση και έρχεται με ένα απρόσμενο single στο πνεύμα των ημερών, διασκευάζοντας ένα από τα πιο αγαπημένα γιορτινά τραγούδια, το «Christmas is all around» από το soundtrack της ταινίας «Love Actually» (2003).

Συνέντευξη με τη Monika

Monika, το ετερόκλιτο κοινό σου που δεν γνωρίζει από ηλικίες, τοποθεσίες και ταμπέλες, αλλά επικοινωνεί μέσω της ψυχής, συμφωνεί πως «η Μόνικα είναι η απάντηση προς πολλούς ανθρώπους του χώρου που καταστρέφουν την ελληνική μουσική σκηνή». Από τη Μόνικα του «Over The Hill» μέχρι σήμερα με το «Christmas is all around» εσύ ποια είσαι;

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει να κρίνει τους άλλους και να σπαταλάει ενέργεια. Θέλω να μένω πιστή στο όραμά μου και σε αυτό που επέλεξα να κάνω. Συνεχίζω να είμαι τελειομανής και δημιουργική. Θέλω να απολαμβάνω την κάθε μέρα. Θέλω διαρκώς να εξελίσσομαι. Στο παρελθόν κλεινόμουν σε ένα δωμάτιο και επικεντρωνόμουν μόνο στη μουσική μου και έχανα ένα πολύ σημαντικό μέρος από πράγματα που θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα από τη δουλειά μου. Πλέον είμαι πιο ώριμη και ανοιχτή σε πράγματα που την αφορούν. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου ανοίγω ένα νέο κεφάλαιο στη μουσική ως φυσική εξέλιξη του προηγούμενου.

Το γεγονός πως διατηρείς ένα χαμηλών τόνων προφίλ στα social media έκανε πολλούς ανθρώπους να αναρωτηθούν πού ήσουν όλο αυτό το διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια η ζωή μου έχει αλλάξει σε βασικούς τομείς και η κάθε αλλαγή σηματοδοτεί και ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου το οποίο δεν θα μπορούσε να μην αφορά και τη μουσική. Νιώθω ευλογημένη και διανύω μία πολύ δημιουργική περίοδο. Η ζωή μου άλλαξε από τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο η κόρη μου, Μελίνα. Από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, η ζωή έτσι και αλλιώς αλλάζει και η ζωή μου άλλαξε προς το καλύτερο. Έδωσα στον εαυτό μου περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσω τη μητρότητα και εμένα, να ταξιδέψω και να δουλέψω επάνω σε πράγματα που τόσο αγαπώ. Παράλληλα, πιστεύω ότι για τα πάντα στη ζωή υπάρχει το σωστό timing. Όταν όλα κυλούν γρήγορα, μπορεί να οδηγηθείς σε λάθος μονοπάτια. Και εγώ είμαι στη κατεύθυνση που θέλω.

Herodio-1.jpg

Το βαφτιστικό σου όνομα είναι Λεμονιά και εκτός από το γεγονός πως συνεχώς ανθίζεις δημιουργικά- πηγαίνοντας διαρκώς τη μουσική μου σε νέα μονοπάτια, αναρωτιέμαι ποια είσαι σε δεύτερη ανάγνωση.

Είμαι τελειομανής στη δουλειά μου και δεν θα πω «ναι» σε κάτι που δεν με ικανοποιεί. Είμαι κυκλοθυμική κάποιες φορές και ανασφαλής. Αν πιστέψω σε κάτι- ανεξάρτητα απ’ το τι θα πουν οι άλλοι, θα το υποστηρίξω με επιμονή μέχρι τέλους. Δεν αντέχω την αχαριστία και βαριέμαι την απραξία. Είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος που τα σκοτάδια μου τα διοχετεύω στη μουσική- για να δημιουργώ. Δεν θέλω να είμαι από τους καλλιτέχνες που συνθέτουν μόνο στον πόνο και στη θλίψη. Επιθυμώ η δημιουργία μου να βγαίνει όταν είμαι χαρούμενη. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω περάσει δύσκολα στη ζωή μου. Στο τέλος πάντα έρχεται κάτι φωτεινό και εκεί θέλω να εστιάζω. Τα κομμάτια μου έχουν μια μικρή δόση μελαγχολίας που όμως είναι με άξονα το φως.

https://www.instagram.com/p/B5LNW4tgqRQ

Υπήρξαν στη διαδρομή σου άνθρωποι που σε αποθάρρυναν να κυνηγήσεις τα όνειρά σου;

Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι στον δρόμο σου που θα σε αποθαρρύνουν ή που θα πιστέψουν πως τα πράγματα ήρθαν εύκολα στη ζωή σου. Θα υπάρχουν πάντα και εκείνοι που τα όνειρά σου μπορεί να τους ακουστούν τρελά. Γι΄αυτό σε κάθε καλλιτέχνη παίζει τεράστιο ρόλο η αυτοπεποίθησή του. Να πιστεύει στον εαυτό του. Να ακούει βεβαίως, αλλά να ακούει περισσότερο το ένστικτό του και το όνειρό του. Όσο τρελό και άπιαστο κι αν ακούγεται.

Monika_Fader-Los-Angeles.jpg

Εκτός από αυτοπεποίθηση και ταλέντο, ποια άλλα χαρακτηριστικά συνθέτουν το προφίλ της επιτυχίας;

Συνέπεια, επιμονή, υπομονή, διαίσθηση, οργάνωση, όραμα, σωστές επιλογές. Πολλή δουλειά. Επειδή επέλεξα να κάνω αυτό που αγαπώ, είχα μια άγνοια κινδύνου που τελικά «λειτούργησε». Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η τύχη. Να είσαι στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Η τύχη παίζει κομβικό ρόλο, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να την αναγνωρίσεις και να κάνεις τη σωστή επιλογή «εκείνη» τη στιγμή. Οπωσδήποτε, ο δρόμος προς την επιτυχία περιλαμβάνει και λάθη όμως αυτά είναι που σε διαμορφώνουν σε αυτό που είσαι σήμερα. Οι συνεργάτες παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο και νιώθω πολύ τυχερή για όλους αυτούς που πορευόμαστε μαζί τα τελευταία χρόνια. Οι συνεργάτες είναι εκείνοι που θα δουν αυτό που εσύ δεν μπορείς να δεις όταν κατεβάζεις ρολά και δημιουργείς και εκείνοι που θα σε συμβουλέψουν όταν εσύ τα βλέπεις όλα ρομαντικά ή ονειρικά επειδή κάνεις αυτό που αγαπάς.

Θεωρείσαι μία από τις σπουδαιότερες μουσικούς της γενιάς σου, και στα credits που σου αποδίδονται είναι πως πραγματικά ακολουθείς αυτό που πιστεύεις. Το feedback που εισπράττεις στο αποτέλεσμα της δουλειάς σου από τον κόσμο, τι ρόλο παίζει στη δημιουργία σου; Από πού αλλού αντλείς έμπνευση;

Η θετική ενέργεια που εισπράττω από τους γύρω μου έχει τεράστια αξία και με κινητοποιεί να εκφραστώ μουσικά. Η οικογένειά μου είναι κινητήριος δύναμη. Αντλώ έμπνευση από το διάβασμα, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια, τη φύση, το κολύμπι, τη βόλτα με το ποδήλατό μου.

Monikalife-in-New-York-City-1.JPG

Paste Magazine by Stephanie Orentas

Με εσένα συμβαίνει το εξής: Μόλις σε δει κάποιος δεν μπορεί να αγνοήσει πως η ομοιότητά σου με τη Hilary Swank είναι εκπληκτική. Στους ανθρώπους που δεν σε γνωρίζουν κάτι θυμίζεις λοιπόν, και παρά τις εκατομμύρια προβολές των τραγουδιών σου στο YouTube κάποιοι άλλοι λένε «Τόσα χρόνια ακούω αυτό το τραγούδι και νόμιζα ήταν από αγγλικό συγκρότημα». Πώς αισθάνεσαι γι΄αυτό;

Πράγματι, μου έχουν πει αρκετές φορές πως μοιάζω στη Hillary Swank και η αλήθεια είναι πως κάποιοι ξέρουν περισσότερο τη μουσική μου από εμένα (γέλια). Αυτό όμως είναι μια κατάκτηση για πολλούς καλλιτέχνες. Μόλις ο κόσμος -που δεν με γνωρίζει φυσιογνωμικά- συνειδητοποιεί πως είμαι η φωνή πίσω από αυτά τα τραγούδια η αντίδραση είναι πραγματική υπέροχη. Το να μου λένε «έχουμε χωρίσει, ερωτευτεί, νιώσει» με τα τραγούδια σου για εμένα αυτό έχει σημασία και είναι τιμητικό.

Τη στιγμή που έγινες ευρέως γνωστή στο ελληνικό κοινό γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, επέλεξες να φύγεις για τις ΗΠΑ, μοιράζοντας τον χρόνο σου μεταξύ Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;

Εκείνη την περίοδο ένιωσα έντονα την επιθυμία να πάω στο εξωτερικό. Με τη στήριξη της οικογένειας μου και χωρίς να έχω κανέναν γνωστό πήρα ένα αεροπλάνο και πήγα στη Νέα Υόρκη. Ήταν ένα ρίσκο που ήθελα να πάρω. Μια απόφαση ζωής που οδήγησε σε σημαντικά πράγματα στη ζωή μου. Όταν είχε έρθει να με επισκεφτεί ο κολλητός μου, πήγαμε σε studios ηχογραφήσεων που θαυμάζαμε. Βρήκαμε ένα όπου έχουν ηχογραφήσει καλλιτέχνες όπως οι Amy Winehouse, Adele, Sharon Jones και τους είπα ότι είμαι Ελληνίδα και ήθελα να δω το studio. Αν και δύσκολο, ήμουν τυχερή που έπεσα σε καλά άτομα. Εξήγησα πως ασχολούμαι με τη μουσική και μου πρότειναν να ηχογραφήσουμε. Στο διάστημα αυτό έκανα κάποια lives. Παράλληλα ηχογράφησα ένα δίσκο στη Νέα Υόρκη και έκανε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και μάλιστα με την αμερικάνικη μπάντα μου έκανα μια φανταστική περιοδεία σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Έχω παίξει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και στην Αμερική έκανα επίσης δύο μεγάλες περιοδείες.

Η παραμονή σου εκεί ήταν κομβική και στην προσωπική σου ζωή.

Εκεί γνώρισα τον Σταύρο. Ο σύζυγός μου είναι Αμερικανοκύπριος και η βάση του είναι στην Αμερική. Ο γάμος μας έγινε το 2015 στο σπίτι του Ed Harris στο Μαλιμπού. Μας πάντρεψε η γυναίκα του που είναι φίλη του Σταύρου. Ο Σταύρος είναι ο φύλακας άγγελός μου και με βοηθάει και με τους στίχους. Είναι ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος. Κατά την παραμονή μας στην Ελλάδα επιθυμούσαμε ο τόπος κατοικίας μας να είναι κυρίως στις Σπέτσες και το υπόλοιπο διάστημα στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής και στόχος είναι να επιστρέψουμε στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2023.

EilonPaz_7394.jpg

Photo by: Eilon Paz

(C) Copyright Eilon Paz ; www.eilonpaz.com

Το 2018 ήρθε στη ζωή η κόρη σας Μελίνα. Και κάτι που δεν είναι γνωστό, σε λίγες ημέρες θα γίνετε γονείς για δεύτερη φορά. Πόσο άλλαξε τη ζωή σου η μητρότητα;

Δεν ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι όταν γίνεσαι γονιός αλλάζεις ως άνθρωπος, ούτε πως η ζωή σου τελειώνει όταν κάνεις παιδί. Αντίθετα, θεωρώ πως τότε αρχίζει. Έχω γίνει σίγουρα πιο υπεύθυνη. Μαθαίνω καθημερινά κάτι καινούργιο. Παίρνω τη Μελίνα παντού, ακόμη και στο στούντιο όταν δουλεύω. Παρατηρεί τα πάντα. Μαθαίνει και μαθαίνω. Την αντιμετωπίζω σαν να είναι μεγάλη. Παλαιότερα έτρεχα να τα προλάβω όλα. Τώρα επιθυμώ να έχω μια ήρεμη καθημερινότητα και να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Η μητρότητα άλλαξε τη ζωή μου προς το καλύτερο και νιώθω ευλογημένη που σε λίγες ημέρες θα υποδεχθούμε τον γιο μας. Και σε αυτή την εγκυμοσύνη, όπως και στην πρώτη, έπρεπε να προσέχω πολύ.

https://www.instagram.com/p/B01k_JuIGCx

Κατά την περίοδο της καραντίνας, οι μελωδίες σου έγιναν ακόμα οικείες καθώς πολλοί είπαν πως αντικατοπτρίζουν μια γλυκιά μελαγχολία. Ο ελληνόφωνος δίσκος με τίτλο «Ο Κήπος Είναι Ανθηρός» που παρουσίασες όταν εμφανίστηκες στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, τον Ιουλίο του 2020, ήταν μια νότα αισιοδοξίας σε όλα αυτά που βιώσαμε. Εσύ πώς βίωσες την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση;

Η εμφάνισή μου στο Ηρώδειο ήταν μια μοναδική εμπειρία και παράλληλα πρωτόγνωρη όταν έβλεπα θέσεις κενές λόγω των αποστάσεων και των περιοριστικών μέτρων. Την περίοδο της καραντίνας η μουσική και η δημιουργία ήταν μονόδρομος. Η επαφή με τη φύση επίσης. Μαζί με την οικογένειά μου ήμασταν αυτά τα δύο χρόνια στις αγαπημένες μας Σπέτσες και τότε ήρθε και ένα ολοκληρωμένο τραγούδι. Το «Saving the World» που το έγραψα στην κουζίνα του σπιτιού μου και που τους στίχους υπέγραψε ο Σταύρος δόθηκε στις ψηφιακές πλατφόρμες ώστε τα έσοδά του να πάνε στους εργαζομένους του ιατρικού τομέα.

https://www.instagram.com/p/CFfQLhDqOYe

Την ίδια περίοδο «ταξίδεψες» στο Netflix καθώς υπέγραψες το soundtrack του «The Lost Daughter» της σκηνοθέτριας Maggie Gyllenhaal. Η ταινία, που το καστ της συνθέτουν μεγάλα ονόματα όπως Olivia Colman, Dakota Johnson, Jessie Buckley, Paul Mescal και Εd Harris, έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πριν από έναν χρόνο και ανάμεσα σε άλλα ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ.

Η ταινία, που βασίζεται στο βιβλίο της συγγραφέως Elena Ferrante, γυρίστηκε στις Σπέτσες. Η παρουσία της παραγωγής έφερε ζωή στο νησί εν μέσω πανδημίας και πολλοί κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην ταινία. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν το 2020, μετατρέποντας ολόκληρο το νησί σε ένα κινηματογραφικό σετ. Τον Νοέμβριο του 2020 ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και τον Φεβρουάριο του 2021 κλήθηκα για πρώτη φορά από τον παραγωγό, ο οποίος μου ανέθεσε να γράψω τα τραγούδια για οκτώ σκηνές της ταινίας.

Πώς έγινε η πρόταση;

Παρακολουθούσα τα γυρίσματα, αλλά η μόνη επαφή που είχα με το cast ήταν με τον Ed Harris που παίζει στην ταινία, γιατί είναι κουμπάρος μας όπως είπα. Το πρόγραμμά του ήταν πολύ απαιτητικό, ωστόσο καταφέραμε να βρεθούμε. Λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων με πήραν τηλέφωνο από την παραγωγή γιατί χρειάζονταν βοήθεια με τη μουσική. Ήθελαν ελληνική μουσική για κάποιες σκηνές της ταινίας. Η σκηνοθέτης ζητούσε οκτώ ελληνικά τραγούδια το καθένα με διαφορετικό ύφος. Έτσι και έγινε! Ένιωθα μεγάλη χαρά στις ηχογραφήσεις γιατί εξερευνούσα έναν κόσμο από μουσικά όργανα και ήχους με τα οποία δεν ασχολούμαι συνήθως στη δική μου μουσική.

Τα μόνα τραγούδια που προϋπήρχαν και μπήκαν στο τελικό soundtrack είναι η «Στάλα», που αποτέλεσε και το κύριο θέμα της ταινίας, και το «Αίμα μου». Με τη Maggie είχαμε απίστευτη χημεία και εξελίχθηκε τόσο καλά, που έλεγε κατά τη διάρκεια της παραγωγής: "Πριν ξεκινήσετε να γράφετε τη μουσική για την ταινία σας, ρωτήστε τη Monika, μπορεί να την έχει ήδη έτοιμη!"».

Αν κάποιος σκηνοθετούσε τη ζωή σου και παρακολουθούσες την ταινία, ποια μουσική σκηνή θα σε συγκινούσε περισσότερο;

Ήταν τον Ιούνιο του 2009, όταν έδωσα το μεγαλύτερο μέχρι τότε live μου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη. Ήμουν πολύ αγχωμένη πριν ανέβω στη σκηνή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως την ώρα που ανέβαινα και ήταν το απόλυτο σκοτάδι, όταν άνοιξαν οι προβολείς το Θέατρο ήταν γεμάτο κόσμο. Αυτή τη στιγμή, ήταν (και είναι μέχρι σήμερα) γεμάτη συγκίνηση.

Summer-Nostos-Festival-Athens2.jpg

Φέτος τα Χριστούγεννα κάνεις μια διαφορετική πρόταση με ένα απρόσμενο single στο πνεύμα των ημερών, διασκευάζοντας ένα από τα πιο αγαπημένα γιορτινά τραγούδια, το «Christmas is all around» από το soundtrack της ταινίας «Love Actually» (2003). Γιατί επέλεξες αυτό το κομμάτι;

Πέρυσι, ανήμερα των Χριστουγέννων, ηχογράφησα αυτή την εκδοχή του «Christmas is all around» στο στούντιο του σπιτιού μου. Τότε, δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου αλλά όταν το συζήτησα με τη μάνατζέρ μου, εκείνη είχε την ιδέα να προσθέσει μια παιδική χορωδία για να τραγουδήσει μαζί μου. Μαζί με τον Μουσικό Όμιλο των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων και μέλη από τη Xορωδία GraduArti (απόφοιτοι των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων) υπό τη διεύθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη, προσεγγίζουμε με τον πιο γιορτινό τρόπο το κλασικό πια χριστουγεννιάτικο τραγούδι που θα ντύσει μουσικά την ωραιότερη εποχή του χρόνου. Τα έσοδα από το single «Christmas is all around» θα διατεθούν ως δωρεά στην ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο, όπως επέλεξαν τα παιδιά της χορωδίας. Νιώθω περήφανη που είχα την τιμή να συνεργαστώ με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους νέους που έχω γνωρίσει.

https://www.instagram.com/p/Cl5jtrTqFZU

Πέρα από τις εξαιρέσεις με τη «Στάλα» και τη δουλειά σου για την ταινία στο Netflix, η μουσική σου είναι με αγγλικό στίχο γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα. Τα περισσότερα τραγούδια σου είναι αγγλόφωνα. Γιατί;

Γράφω ελληνικές μελωδίες με αγγλικούς στίχους. Τραγουδάω στα αγγλικά γιατί θέλω να ταξιδέψει το τραγούδι μου στον κόσμο. Η ελληνικότητα είναι πολύ βαθιά μέσα στη μουσική μου και πραγματικά αισθάνομαι ότι αυτό ο κόσμος το εισπράττει.

Μόνικα, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δουν εσένα και τα τραγούδια με το ατμοσφαιρικό και μελωδικό ύφος στην Eurovision 2023. Είναι ένα πιθανό σενάριο αυτό;

Η Eurovision είναι μια μεγάλη γιορτή της μουσικής και εγώ ένας άνθρωπος που δεν τα πάω καλά με λέξεις όπως «ποτέ» ή «πάντα». Θα μπορούσε λοιπόν, να είναι ένα πιθανό σενάριο για το οποίο θα ήμουν πολύ περήφανη και χαρούμενη.

Την πολιτική επικαιρότητα την παρακολουθείς;

Παρακολουθώ τα πάντα. Είμαι ενεργός πολίτης, όπως θα πρέπει να είμαστε όλοι μας. Όλοι μας θα πρέπει να υποστηρίζουμε τις απόψεις μας και να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο το οποίο θα πρέπει να γίνεται με αυθεντικό τρόπο και όχι επιδεικτικά με στόχο την αυτοπροβολή.

Θα ήθελες να στείλεις ένα empowering μήνυμα σε κάθε γυναίκα;

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να είναι ο εαυτός της και να πιστεύει σε αυτόν. Η δύναμη είναι μέσα μας.

Ποια είναι τα επόμενα άμεσα όνειρά σου;

Θέλω να συνεχίσω να είμαι δημιουργική, παραγωγική και να κάνω αυτό που αγαπάω με τραγούδια που με εκφράζουν απόλυτα. Στα σχέδια μου είναι να εξελίξω τη μουσική μου για τον κινηματογράφο, να βγάλω τον δίσκο μου και να κάνω τις περιοδείες μου το 2023. Το νέο μου άλμπουμ είναι έτοιμο και πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο.

Μόνικα, τελικά τι χρώμα έχει η μουσική σου;

Μπλε. Συμβολίζει τον ουρανό, τη θάλασσα, την Ελλάδα.

NYC1.jpg

INFO

Photo-by-Giorgos-Kaplanidis.jpg

Photo by Giorgos Kaplanidis



Monika
«Christmas is all around»

Credits:
“Christmas Is All Around” by Monika
Performed by Monika & The Choir and members
of GraduArti Choir of the Arsakeia-Tositseia Schools

Written by Reg Presley
(Adaptation of the original version “Love Is All Around” by Reg Presley)

Music Production by Monika
Choirmaster: Christina Varsami-Koukni
Special guest: Melina Xenides
All instruments recorded by Monika
Cello recorded by Aris Zervas
Choirs recorded at Subway Studios in Athens, Greece
Mixing & Mastering by Vaggelis Sapounas

Cover Photo by Giorgos Kaplanidis

Executive Producers: Mily Paschali
Producer: Stavros Xenides

All proceeds will be donated to ELPIDA - Association of Friends of children with cancer

Special Thanks to Emilia Tsami and the families of all the children who participated at the recordings for their heartwarming holiday spirit!

Label: Royal Music LLC