Ο Bruce Willis έκανε την πρώτη του δημόσια έξοδο μετά τη διάγνωση της μετωποκροταφικής άνοιας

Ο Bruce Willis έκανε την πρώτη του δημόσια έξοδο μετά τη διάγνωση της μετωποκροταφικής άνοιας
Instagram

Σαστισμένος με τους φωτογράφους ο 68χρονος και οι φίλοι του λειτούργησαν σαν ανθρώπινη ασπίδα προσπαθώντας να τον κρύψουν όσο καλύτερα μπορούσαν. 

Ο Bruce Willis εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της οικογένειάς του ότι έχει διαγνωστεί με μετωποκροταφική άνοια. Σε φωτογραφίες και βίντεο που εξασφάλισε η Daily Mail, ο 68χρονος (σε λίγες ημέρες) ηθοποιός του «Die Hard» απαθανατίστηκε με δύο φίλους του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια την Πέμπτη (2/3). Φορώντας γκρι σκουφάκι, μπλε φούτερ και μαύρο παντελόνι έμοιαζε σαστισμένος με τους φωτογράφους όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον ξένο Τύπο.

Φαίνεται πως οι φίλοι του «λειτούργησαν σαν ανθρώπινη ασπίδα προσπαθώντας να τον κρύψουν όσο καλύτερα μπορούσαν», αναφέρει το άρθρο της Daily Mail, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν φάνηκε να καταλαβαίνει την αντίδρασή τους.

Η έξοδος του σταρ του «Sixth Sense» έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι έχει διαγνωστεί με τη «σκληρή ασθένεια», η οποία μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της κίνησης, δυσκαμψία, προβλήματα ισορροπίας και αλλαγές στη συμπεριφορά.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει πως ο ηθοποιός προχώρησε αρχικά μπροστά και στη συνέχεια ένας από τους δύο άνδρες που τον συνόδευαν παρενέβη εκ νέου και τον οδήγησε προς το αυτοκίνητο προκειμένου να αποχωρήσουν.

Θυμίζουμε πως στις 19 Μαρτίου ο ηθοποιός θα γιορτάσει τα 68α γενέθλιά του.

Η μετωποκροταφική άνοια του Bruce Willis και ο τρόπος που επηρεάζει τη σχέση με τις πέντε κόρες του

Τα νέα για τον Bruce Willis είναι άσχημα καθώς τον τελευταίο χρόνο - από τότε που έγινε γνωστή η αφασία - η κατάστασή του επιδεινώθηκε κι άλλο, με τον 68χρονο ηθοποιό να πάσχει πλέον και επίσημα από μετωποκροταφική άνοια.

Η μη αναστρέψιμη μετωποκροταφική άνοια του Bruce Willis

«Η οικογένειά μας θα ήθελε να ξεκινήσει εκφράζοντας τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για την απίστευτη έκρηξη αγάπης, υποστήριξης και τις υπέροχες ιστορίες. Σε αυτή τη βάση, θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και φίλου, καθώς τώρα έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση του τι βιώνει.

Από τότε που ανακοινώσαμε ότι διαγνώστηκε με αφασία την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του Μπρους έχει επιδεινωθεί και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD).

Δυστυχώς, αντιμετωπίζει προβλήματα στην επικοινωνία και αυτό είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που έχει ο Μπρους.

Αν και αυτό είναι επώδυνο, παράλληλα είναι και ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια ξεκάθαρη διάγνωση.

Η FTD είναι μια σκληρή ασθένεια την οποία πολλοί από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ και μπορεί να χτυπήσει οποιονδήποτε. Για άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επειδή η διάγνωση μπορεί να διαρκέσει χρόνια, η FTD είναι πιθανότατα πολύ πιο διαδεδομένη από ό,τι γνωρίζουμε.

Σήμερα δεν υπάρχουν θεραπείες για την ασθένεια, κάτι που ελπίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Καθώς η κατάσταση του Μπρους προχωρά, ελπίζουμε ότι η προσοχή των ΜΜΕ μπορεί να επικεντρωθεί στο να ρίξει φως σε αυτήν την ασθένεια που χρειάζεται πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση και έρευνα»,τόνισε η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε εδώ και την οποία υπογράφουν όλες οι γυναίκες της ζωής του (Emma, Demi, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel, and Evelyn).

Πέρα από την πρώην σύζυγό του Demi Moore και τη νυν σύζυγό του Emma, ο Willis έχει πάντα στο πλευρό του στην δύσκολη αυτή φάση της ζωής του, τις τρεις κόρες που απέκτησε από τον γάμο του με τη Demi Rumer (γεννημένη το 1988), Scout (γεννημένη το 1991) και Talulah (γεννημένη το 1994) ενώ με την Emma Heming έχει αποκτήσει δύο ακόμα κόρες (γεννημένες το 2012 και το 2014 τις Mabel και Evelyn).

https://www.instagram.com/p/Cbu-CyELWio

«Προς τους φανταστικούς θαυμαστές του Bruce, ως οικογένεια θέλαμε να μοιραστούμε ότι ο αγαπημένος μας Bruce αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώσθηκε με αφασία που επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες. Ως αποτέλεσμα αυτού και μετά από πολλή σκέψη, ο Bruce αποσύρεται από την καριέρα που σήμαινε τόσα για εκείνον. Αυτή είναι μία πολύ δύσκολη στιγμή για την οικογένειά μας και εκτιμάμε τη συνεχιζόμενη αγάπη σας, τη συμπόνια σας και τη στήριξή σας. Προχωράμε με αυτό ως μία δυνατή οικογενειακή μονάδα και θέλαμε να φέρουμε και τους φανς, γιατί ξέραμε πόσα σημαίνει για εσάς. Όπως πάντα λέει ο Bruce Γλεντήστε και μαζί σκοπεύουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό. Με αγάπη, η Emma, η Demi, η Rumer, η Scout, η Tallulah, η Mabel και η Evelyn», ήταν η ανακοίνωση της οικογένειας του ηθοποιού τον περασμένο Μάρτιο όταν έγινε γνωστή η αφασία από την οποία έπασχε ο Willis.

O Bruce Willis αποσύρεται από την υποκριτική - 5 ταινίες που άλλαξαν τον κινηματογράφο

Σύμφωνα με το onmed.gr, η άνοια είναι ο τραυματισμός που προκύπτει από τη συσσώρευση τοξικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Αυτό προκαλεί την αναστολή της επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, οδηγώντας τελικά σε απώλεια μνήμης και σε μυριάδες άλλα γνωστικά προβλήματα.

Τα σημάδια της βλάβης μπορεί να εξελιχθούν αργά ή άμεσα, αλλά ο έγκαιρος εντοπισμός τους είναι το κλειδί για την παράταση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου.

Τα συμπτώματα της μετωποκροταφικής άνοιας

  • Αλλαγές ως προς τα συναισθήματα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος
  • Ανάρμοστη συμπεριφορά
  • Ψυχαναγκασμός
  • Διατροφικές αλλαγές
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης
  • Δυσκολία ως προς τη λήψη αποφάσεων
  • Έκπτωση στις γλωσσικές ικανότητες
  • Απώλεια μνήμης
  • Δυσχέρεια στην αναγνώριση ανθρώπων ή στη γνώση της χρήσης αντικειμένων
  • Κινητικά προβλήματα
https://www.instagram.com/p/CnVU1NFvRrl

Η σοβαρότητα της ασθένειας του Willis επηρεάζει περισσότερο από όλους τα δύο μικρότερα κορίτσια και ειδικά την 9χρονη κόρη του που δεν έχει ζήσει τον πατέρα της όπως οι κατά πολύ μεγαλύτερες αδερφές της.

Τα δύσκολα συμπτώματα με τα οποία θα παλέψουν τα παιδιά του Bruce

https://www.instagram.com/p/CmHO3uTLeaW

Η Mabel και η Evelyn έχουν τη στήριξη της μητέρας τους που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κρύψει πως πέρασε δύσκολα στο να αποδεχτεί την ασθένεια του αγαπημένου της.

Η μετωποκροταφική άνοια έχει μερικά συμπτώματα που προκαλούν περισσότερο θυμηδία παρά ανησυχία. Το πιο χαρακτηριστικό είναι η αιφνίδια, ασίγαστη λαχτάρα για γλυκά και πλούσια σε λιπαρά φαγητά που παρακινεί τον ασθενή να τρώει ασταμάτητα οποιοδήποτε γλύκισμα βλέπει μπροστά του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η αδιαφορία για τους πάντες και τα πάντα, η οποία συχνά διαγιγνώσκεται ως κατάθλιψη. Άλλα συμπτώματα είναι η απώλεια των αναστολών και έτσι η επίδειξη ακατάλληλης συμπεριφοράς, τα χοντροκομμένα σχόλια και η απώλεια συμπόνιας για τους άλλους, η αδιαφορία για την προσωπική υγιεινή, η αργή ή διστακτική ομιλία με ή χωρίς τραυλισμό, οι επαναλαμβανόμενες ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές και μια αρρωστημένη αίσθηση του χιούμορ.

Η παροχή υποστήριξης για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών με άλλες οικογένειες που είναι στην ίδια θέση είναι ωφέλιμη για την οικογένεια και τους φροντιστές. Η λογοθεραπεία ή η φυσιοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιψυχωτικά φάρμακα.

Στο σημείο αυτό πάντως, μια συνέντευξη του Willis από το 2013 έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο και πολλοί πλέον μιλούν για τα πρώτα σημάδια της ασθένειας του ηθοποιού που είχαν ήδη φανεί στα 59 του χρόνου.

Κι ενώ η κόρη του Willis, Rumer, ετοιμάζεται να γίνει μαμά, όλα τα παιδιά του, δεν σταματούν να δημοσιεύουν φωτογραφίες με τον πατέρα τους, τονίζοντας πόσο υπέροχος υπήρξε σε όλη τους τη ζωή.

https://www.instagram.com/p/Ce_pw3jJGSJ