4 ειλικρινείς ατάκες της Σμαράγδας Καρύδη για τη μητρότητα

4 ειλικρινείς ατάκες της Σμαράγδας Καρύδη για τη μητρότητα

«Δεν θα ‘θελα να έχω ένα παιδί όπως εγώ», είπε πρόσφατα η Σμαράγδα Καρύδη και μας υπενθύμισε όσα σημαντικά έχει πει για το κεφάλαιο «μητρότητα» στη ζωή της.

Λίγο πριν την επιστροφή της στο θέατρο με την κωμωδία του Ντάριο Φο, «Η Μαριχουάνα τη μαμάς είναι η καλύτερη», η Σμαράγδα Καρύδη έκανε μια ξεχωριστή τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή του Κώστα Τσουρού και εκεί μας χάρισε για μια ακόμα φορά ατάκες που αφορούν την ίδια και την υπόθεση μητρότητας.

Και όχι, αυτή τη φορά η ηθοποιός δεν μίλησε για την απόφασή της να μην αποκτήσει παιδί αλλά αναφέρθηκε στη δική της δύσκολη εφηβεία, τονίζοντας πως η ίδια δεν θα ήθελε ένα παιδί σαν εκείνη!

https://www.instagram.com/p/Cx0kXrwohBH/

Δεν θα ‘θελα να έχω ένα παιδί όπως εγώ.

«Ήμουν πάρα πολύ άτακτη. Δεν θα ‘θελα να έχω ένα παιδί όπως εγώ. Ήμουν δύσκολη αλλά δεν ήμουν αυτοκαταστροφική. Φλέρταρα με τα όρια, αλλά ποτέ δεν τα περνούσα. Είχα φίλους που τα περνούσαν οπότε το έβλεπα. Επειδή είχα μεγάλη αγάπη στον εαυτό μου, τα έκανα λίγο… ξώφαλτσα. Οι γονείς μου πίστευαν σε μένα, αλλά όταν δεν έκανα κάτι καλό μου το έλεγαν. Με αγαπάνε πολύ και φέρονται σαν χαζογονείς, αλλά όταν δεν ήταν κάτι τόσο καλό, μου το έλεγαν», εξήγησε η ηθοποιός.

Πάντως, όλες εκείνες τις φορές που η Σμαράγδα μίλησε για το κεφάλαιο «μητρότητα» υπήρξε πάντα αφοπλιστικά ειλικρινής, σε σημείο που αρκετές φορές παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά της.

https://www.instagram.com/p/CsOjaS8tnd7/

Κάνοντας την αρχή στο περιοδικό Γυναίκα, η Καρύδη είχε αναφέρει για το ζήτημα «παιδί»:

«Στην πραγματικότητα, το θέμα του γάμου είναι το παιδί, γιατί οι σχέσεις που έχω κάνει είναι σαν γάμοι. Στις μακροχρόνιες σχέσεις μου δεν κάνει ο καθένας τη ζωούλα του.

Απλώς υπάρχει η αίσθηση ότι μπορείς να φύγεις αν τσακωθείς και δεν έχεις να χωρίσεις τίποτα. Περιουσιακά, σόι… όλα αυτά που τα θεωρώ πολύ αντιερωτικά σε ένα γάμο και κυρίως παιδί.

Το παιδί είναι όλη η ευθύνη κι αυτό θεωρούσα πάντα ότι θα με έπνιγε. Επίσης ανακάλυψα ότι είμαι λίγο σπαστικιά, το κατάλαβα με τα ζώα. Τώρα σκέφτομαι ότι έχω αφήσει τον Γιάννη (σ.σ. τον σκύλο της) μόνο του. Σκέψου να είχα αφήσει ένα παιδί. Δεν θα έκανα τα πράγματα που ήθελα, νομίζω, με ένα παιδί. Δεν θα ήμουν μια μαμά που θα μπορούσε να τα ισορροπήσει.

Είμαι και συγκεντρωτική, πολύ. Θέλω όλα να περάσουν από τα χέρια μου, πιστεύω ότι κανείς δεν το κάνει τόσο καλά όσο εγώ, οπότε καταλαβαίνεις τι θα πάθαινα με τα παιδιά. Καμιά φορά δεν συνδυάζονται όλα τα πράγματα, δηλαδή να έχεις και καριέρα και παιδί. Υπάρχουν όμως πολλές γυναίκες που βρίσκουν τρόπο και τα συνδυάζουν. Αλλά εγώ δεν νομίζω ότι ήμουν ποτέ αυτός ο άνθρωπος.

Μ’ αρέσει πολύ ο ελεύθερος χρόνος για μένα. Να μην έχω υποχρέωση, να ξυπνήσω ό,τι ώρα θέλω. Με το παιδί δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, σε τραβάει από το μανίκι το πρωί. Βλέπω τους γονείς μου που έχουν το μυαλό τους σ’ εμένα. Με ρωτάνε κάτι τύπου έφαγες; Και λέω σοβαρά τώρα»

Στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω, η Σμαράγδα είχε αναφερθεί και στη σκλαβιά που μπορεί να φέρει ένα παιδί:

«Έχω ζήσει τη ζωή που με ικανοποίησε. Έχω ζήσει όσα ήθελα. Δεν έχω παράπονα. Βρήκα την ισορροπία. Δεν είμαι εργασιομανής και για πάρα πολλά χρόνια δεν είχα όρεξη να κάνω και πολλά πράγματα. Βρήκα μια ισορροπία και στη ζωή και στη δουλειά μου.

Δεν ένιωσα ότι υπήρχε κάπου κενό. Δεν με ενδιέφερε ποτέ ο γάμος. Δεν απορρίπτω τον θεσμό του γάμου. Δεν έχω βρει τον λόγο να κάνω γάμο.

Η επισημοποίηση και η επισφράγιση ενός πράγματος θα φέρει μια μονιμότητα που θα με τρομάξει. Ο λόγος που δεν έγινα μητέρα είναι επειδή θα γινόμουν σκλάβα του παιδιού και θα άφηνα όλη μου τη ζωή πίσω. Δεν είχα την όρεξη και τα αποθέματα να αφιερωθώ σε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε, από μικρή δεν το είχα ποτέ. Θα πάθαινα κόλλημα με το παιδί».

Κι όταν στο DOT, έπρεπε να απολογηθεί για τις δηλώσεις αυτές, η ίδια μίλησε και πάλι με αυτοπεποίθηση:

«Υπάρχει μαύρη χολή στα social media. Στη συνέντευξη είπα γιατί δεν έκανα εγώ παιδί. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να απολογηθώ γι’ αυτό.

Δεν έχω πει ποτέ κάτι προκλητικό, ούτε την έχω πέσει σε ανθρώπους. Το κάνουν σε όλες τις γυναίκες και αυτό είναι απαράδεκτο. Πότε θα κάνεις παιδί και πότε θα παντρευτείς… Και τα σκαλιά της εκκλησίας…

Αυτό με τα σκαλιά της εκκλησίας μου φαινόταν πολύ αστείο.

Ειδικά το θέμα του παιδιού, είναι απαράδεκτο να το ρωτάς σε μια γυναίκα γιατί δεν ξέρεις και τι τραβάει ο άλλος. Αν θέλει παιδί, τι υπάρχει από πίσω, αν έχει προβλήματα υγείας. Πώς το ρωτάς αυτό το πράγμα»;

Ο γιος της Φωτεινής Αθερίδου έγινε τεσσάρων ετών και η Σμαράγδα Καρύδη αντέδρασε στο Instagram