Η παράδοση και τρεις ακόμα λόγοι που η Μαρίνα Σάττι είναι ιδανική επιλογή για τη Eurovision 2024

Τζένη Ντεμιράι
Η παράδοση και τρεις ακόμα λόγοι που η Μαρίνα Σάττι είναι ιδανική επιλογή για τη Eurovision 2024

Η παράδοση, η μουσική παιδεία και όλα όσα κάνουν τη Μαρίνα Σάττι να ξεχωρίζει.

Από το 1974, που η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έως και σήμερα δεν έχει εκπροσωπηθεί από κάποιον καλλιτέχνη μόλις τέσσερις φορές, ενώ από το 2001 έως και το 2023 δεν σημειώνεται καμία απουσία της χώρας στον διαγωνισμό.

Σημειώνεται, όμως, απουσία ενδιαφέροντος του ελληνικού κοινού για τη διοργάνωση. Μετά την λαμπρή πορεία που είχε διανύσει τη δεκαετία του 2000, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα μπήκε 4 φορές στην τελική πεντάδα (2001,2004,2005,2008), καταφέρνοντας, μάλιστα το 2005 να κερδίσει για πρώτη φορά με τη συμμετοχή της Έλενας Παπαρίζου και το θρυλικό πλέον My Number One, άρχισε, σταδιακά να σημειώνεται πτώση του ενδιαφέροντος για τη Eurovision, η οποία πιθανότατα οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι επιλογές των αποστολών της ΕΡΤ δεν ικανοποιούσαν πλέον το τηλεοπτικό κοινό.

Φέτος, 13 χρόνια μετά το τέλος της «χρυσής εποχής» της Eurovision, το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τον διαγωνισμό φαίνεται να έχει αναθερμανθεί με το άκουσμα ενός και μόνο ονόματος: Μαρίνα Σάττι.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που έκαναν πρώτο trend στο Twitter τη Μαρίνα Σάττι από τα πρώτα κιόλας λεπτά ανακοίνωσης της συμμετοχής της στη 68η διοργάνωση της Eurovision το 2024 και γιατί το κοινό (eurofans και μη) έχει ήδη ενθουσιαστεί, παρόλο που δεν ξέρουμε ακόμα ούτε καν ποιο θα είναι το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει;

«Θα πάρει φόρα» η Μαρίνα Σάττι στη Eurovision το 2024 για την Ελλάδα & το Twitter/Χ ξετρελάθηκε

marina-satti.jpg

#1 Η Μαρίνα Σάττι έχει μουσική παιδεία

Η Ελληνοσουδανή τραγουδίστρια δεν χωράει σε καλούπια άλλων, παρά μόνο σε εκείνα που δημιουργεί η ίδια για τον εαυτό της. Δεν τραγουδάει απλά. Δημιουργεί, συνθέτει, γράφει στίχους και μουσική.

Επίσης, η Μαρίνα Σάττι έχει μουσική παιδεία, έχει πτυχίο στο κλασικό πιάνο και τη μουσική, αλλά και δίπλωμα στο κλασσικό τραγούδι και την υποκριτική. Η Μαρίνα ήταν υπότροφος του διεθνούς φήμης Berklee College of Music, όπου σπούδασε ενορχήστρωση, παραγωγή και jazz μουσική δίπλα στους Danilo Perez και Jamie Haddad, αναπτύσσοντας έναν προσωπικό ήχο που συνδυάζει τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε, όπως την ελληνική, την αραβική αλλά και τη βαλκανική.

Όλα αυτά φαίνεται να αποτελούν μία καλή «βάση» που την καθιστούν κατάλληλη για τη Eurovision.

241732429_598677128154133_9074803479533964239_n.jpg

#2 Έχει συνδέσει το όνομά της με την παράδοση

Κατά καιρούς, γίνονται προσπάθειες οι ελληνικές συμμετοχές της Eurovision να περιλαμβάνουν ένα έντονα ελληνικό στοιχείο, θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό θα βοηθήσει την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Το «Ώπα» το Αλκαίου (2010) και το Aphrodisiac της Ελευθερίας Ελευθερίου (2012) αποτελούν δύο μόνο παραδείγματα αυτής της προσπάθειας.

Η περίπτωση της Μαρίνας Σάττι φαντάζει ιδανική για αυτό το σκοπό, χωρίς καν να αποτελεί «προσπάθεια», αφού η Μαρίνα έχει ήδη συνδέσει το όνομα της με την παράδοση, την οποία αγαπά και στηρίζει έμπρακτα με τη μουσική της, αλλά και με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ FLABOURO. Η κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ της, πριν από περίπου 4 μήνες, συνοδεύτηκε από το παρακάτω μήνυμα της Σάττι: «Έναν χρόνο ακριβώς μετά την κυκλοφορία του πρώτου μου δίσκου, έτσι, για να κλείσει αυτός ο κύκλος και πριν προχωρήσω στα επόμενα, σας χαρίζω αυτό το βίντεο, μίνι-ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την μεγαλύτερη έμπνευσή μου κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του ΥΕΝΝΑ: τους ανθρώπους κι αυτό που αφήνουν πίσω τους όταν βρίσκονται όλοι μαζί: την παράδοση».

Μάλιστα, τα ευρωπαϊκά Μέσα την παρουσιάζουν ως πρέσβειρα της ελληνικής και βαλκανικής σκηνής, αφού η Σάττι έχει επιλέξει να ακολουθήσει μία ιδιαίτερη διαδρομή, που παντρεύει την παραδοσιακή μουσική με την κλασσική αλλά και σύγχρονη pop.

Μαρίνα Σάττι: Το μεγαλύτερο άγχος της και η αποκάλυψη για την Αλίκη Βουγιουκλάκη

#3 Είναι μία κατηγορία από μόνη της

Η Μαρίνα Σάττι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς εντός συνόρων ως ένα μοναδικό μουσικό φαινόμενο, το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ιδιοσύστατο ήχο, με καταβολές από την παραδοσιακή και δημοτική ελληνική μουσική. Συνδυάζοντας τις ρίζες με την μοντέρνα αισθητική έχει αφήσει ήδη το στίγμα της στην ελληνική μουσική σκηνή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986, από Σουδανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Από μικρή ηλικία είχε δείξει την αγάπη της για τη μουσική, αλλά το πρώτο της single κυκλοφόρησε το 2016. Ήταν οι «Κούπες», μια πρωτότυπη διασκευή του παραδοσιακού σμυρναίικου τραγουδιού «Θα Σπάσω Κούπες», ενώ το 2017 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Μάντισσα», σε δική της μουσική και ενορχήστρωση και σε στίχους Μιχάλη Κουϊνέλη. Η «μάντισσα» κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των charts της χώρας, με τη βοήθεια ενός video clip με ξεχωριστή αισθητική, που έγινε αμέσως viral.

Εκτός από το τραγούδι, όμως, η Σάττι έχει ασχοληθεί και με την υποκριτική, συμμετέχοντας σε διάφορες παραστάσεις αλλά και στη σειρά Steps την σεζόν 2011-2012, στην οποία υποδυόταν την Εύα, ένα κορίτσι που μάγευε τους πάντες με τη φωνή της.

#4 Το ελληνικό κοινό γνωρίζει την πορεία της και στηρίζει τη μουσική της

Από το 2019 έως και το 2023, η ΕΡΤ είχε την τάση να επιλέγει πολύ φρέσκα πρόσωπα για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision. Ο Victor Vernicos (2023) ήταν, μάλιστα, τόσο φρέσκο πρόσωπο που δεν είχε τελειώσει ούτε καν το σχολείο.

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες συμμετοχές, η Μαρίνα Σάττι έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της και όχι μόνο το κοινό γνωρίζει το όνομά της, αλλά είναι και ιδιαίτερα αγαπητή. Η εκπροσώπηση από έναν καλλιτέχνη, ο οποίος είναι γνώριμος και δεν είναι «ουρανοκατέβατος» αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα στοιχεία που έκαναν τους περισσότερους να ενθουσιαστούν με τη Eurovision φέτος, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε ακόμα το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Το όλο vibe είναι: «Μαρίνα, σε ξέρουμε, ξέρουμε ποια είσαι και τι κάνεις. Σε εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε πως όποιο και να είναι, αν συμβαδίζει με την έως τώρα μουσική σου, θα είναι καλό»!

Δες στην παρακάτω Gallery πώς σχολίασαν οι χρήστες του Twitter την επιλογή της ΕΡΤ να εκπροσωπήσει η Μαρίνα Σάττι την Ελλάδα στη Eurovision 2024