Η Λένα Παπαληγούρα αφιέρωσε τη διάκριση στα βραβεία «Κάρολος Κουν» σε όσους «χρωστά την ευτυχία της»

Τζένη Ντεμιράι
Η Λένα Παπαληγούρα αφιέρωσε τη διάκριση στα βραβεία «Κάρολος Κουν» σε όσους «χρωστά την ευτυχία της»

«Μοιράζομαι την διάκριση αυτή με αυτούς τους φανταστικούς ηθοποιούς, τους φανταστικούς μου φίλους», ανέφερε η Λένα Παπαληγούρα κατά την παραλαβή του επαίνου της στα βραβεία «Κάρολος Κουν». 

Η τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022/23 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στο θέατρο Ολυμπία, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Η τελετή που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών βράβευσε Έλληνες δημιουργούς και ηθοποιούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Λένα Παπαληγούρα.

Λένα Παπαληγούρα: «Δεν είναι καθόλου δήθεν αυτό που θα πω, αλλά δεν θεωρώ ότι έχω κάποιο βεληνεκές»

IMG_9845.jpg

Η βράβευση της Παπαληγούρα και η ευγνωμοσύνη της για την «Ηλέκτρα» και όσους στέκονται δίπλα της

Πιο αναλυτικά, η Λένα Παπαληγούρα έλαβε έπαινο στην κατηγορία «Αρχαίου Δράματος» για το έργο «Ηλέκτρα».

Η ηθοποιός το πρωί της Τρίτης 12 Μαρτίου θέλησε να κάνει μία σχετική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. 'Ετσι, ανέβασε τρεις φωτογραφίες από τη μαγευτική βραδιά. Σχολιάζοντας τις εικόνες, έγραψε:

«Η πρώτη φωτό είναι μετά την βράβευση, με τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπο μου, η δεύτερη φωτό κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων «Κάρολος Κουν» 2022/23, καθώς και των βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022/23 και η τρίτη αργότερα όταν ο θίασος της Ηλέκτρας ..έκανε χαμούλη!!!».

Στην περίγραφή της ανάρτησής της ανέφερε επίσης όσα κατάφερε να πει κατά την παραλαβή του βραβείου της.

https://www.instagram.com/p/C4aQ7JDoJ1Q/

«Ευχαριστώ την επιτροπή για την μεγάλη αυτή τιμή. Ο ρόλος της Ηλέκτρας για μένα ήταν ένα δώρο, που μου έκανε η σκηνοθέτης μας, Λίλλυ Μελεμέ και οι παραγωγοί της παράστασης μας. Ένα υπέροχο δώρο που το μοιράστηκα με έναν θαυμάσιο θίασο. ΚάΔε μπορώ να μην αναφερθώ στον Γιώργο Μπλάνα ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή , του οποίου την μετάφραση είχαμε την τύχη να χρησιμοποιούμε και του οποίου η πένα θα λείψει πάρα πολύ από τα ελληνικά γράμματα», είπε χαρακτηριστικά η Παπαληγούρα.

Ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε, αναφερόμενη στα πρόσωπα στα οποία «χρωστά την ευτυχία της», δηλαδή στους γονείς της, τα παιδιά της και τον σύντροφο της ζωής της.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτή τη διάκριση στους ανθρώπους στους οποίους χρωστάω τη ζωή και την ευτυχία μου. Στους γονείς μου Αναστάση και Ζαιρα, στον σύντροφο μου Άκη και στα δυο καταπληκτικά παιδιά μας Αναστάση και Αντώνη. Με την ελπίδα ότι τα παιδιά μου και τα παιδιά όλου του κόσμου θα ζήσουν σε ένα μέλλον όπου θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η ισότητα και ο σεβασμός στον άλλον θα είναι κατακτημένα για όλους τους ανθρώπους και αδιαπραγμάτευτα».

https://www.instagram.com/p/C1jfFG4IlAY/

Η Λένα Παπαληγούρα έκανε μια τολμηρή αλλαγή στα μαλλιά της και από τους θαυμαστές της είναι «ΝΑΙ»

Οι διακρίσεις και τα βραβεία που έχει λάβει η Λένα Παπαληγούρα

Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Λένα Παπαληγούρα τιμάται για το υποκριτικό της ταλέντο.

Το 2013, κέρδισε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου με τίτλο «Αόρατη Όλγα», το οποίο ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη. Ενώ το 2017 η Παπαληγούρα είχε λάβει ακόμα το βραβείο Ελ. Σαπουντζή, το οποίο τότε είχε μοιραστεί με την Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Το 2022, το «Airhostess-737», στην οποία συμμετείχε, έλαβε πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ -με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν. Το 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ήταν ανάμεσα σε αυτά που βράβευσαν την ταινία μικρού μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου. Η Παπαληγούρα είχε, μάλιστα, λάβει τότε βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας με την κριτική επιτροπή να τονίζει: «Σε μια γυναίκα που ο κάθε ρόλος της είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι. Θέλουμε να συνεχίσει τα ταξίδια της, όμορφα ταξίδια ερμηνευτικά, πάντοτε πάντα με ωραίες ερμηνείες και με δημιουργικές και ωραίες αναταράξεις».

Το 2023, η ηθοποιός συμμετείχε στην κριτική επιτροπή που ανέδειξε τους υποψήφιους για τα βραβεία Α’ Ανδρικού και Α’ Γυναικείου ρόλου τηλεοπτικής σειράς στα Διεθνή Βραβεία Emmy.

Τότε, μάλιστα, είχε κάνει μία ανάρτηση, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι αισθάνθηκε τιμή που την επέλεξαν να βρίσκεται ανάμεσα στους κριτές της διοργάνωσης.

Παρά τις διακρίσεις και το γεγονός ότι η αξία της εκτιμάται στους καλλιτεχνικούς κύκλους, η ηθοποιός δεν θεωρεί πως η επιτυχία θα έρχεται για πάντα και για αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπει στον εαυτό της τον εφησυχασμό. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο queen.gr και την Ανθή Μιμηγιάννη το 2023, η Λένα Παπαληγούρα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί τον εαυτό της επιτυχημένο, ανέφερε: «Δεν είναι καθόλου δήθεν αυτό που θα πω, αλλά δεν θεωρώ ότι έχω κάποιο βεληνεκές. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι κάπως εφησυχάζω. Όμως, το αντίθετο. Το ότι έχω κάνει κάποια πράγματα στο θέατρο, δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσω να τα κάνω. Αυτά είναι και λίγο τυχαία, είναι και λίγο συγκυρίες».

Δες ποιοι κέρδισαν τα βραβεία «Κάρολος Κουν»

Α. Βραβεία «Κάρολος Κουν»

Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Θανάσης Σαράντος για τον Οιδίποδα Τύραννο

Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Βερόνικα Δαβάκη για τη «Μαρίκα Νίνου»

Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Μάνια Παπαδημητρίου για το «Σμύρνη, Μανίτσα μου!»

Β. Βραβεία Κριτικών Θεάτρου

Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Μάνος Βακούσης – για την ερμηνεία του στο έργο του Eric-Emmanuel Schmitt «Ο επισκέπτης» και για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό θέατρο

Βραβείο Αρχαίου Δράματος: Δημήτρης Καταλειφός – για τον Οιδίποδα επί Κολωνώ στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος: «Ο Ποιητής και ο Τύραννος. Η αναμέτρηση του Φρήντριχ Χαίλντερλιν με τον Σοφοκλή» του Συμεών Σταμπουλού (έκδοση του Συλλόγου προς διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων)

Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου: Χρήστος Θεοδωρίδης – για την παράσταση «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί

Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου: Βαλέρια Δημητριάδου – για το έργο της «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον»

Γ. Βραβεία Κριτικών Μουσικής

Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Δημήτρης Γιάκας (δεν αποδέχτηκε τη βράβευση)

Βραβείο Μουσικολογικού Συγγράμματος: «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» (Α’ τόμος) με επιμέλεια των +Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνου Βλαγκόπουλου, Κώστα Καρδάμη, Στέλλας Κουρμπανά (έκδοση του Ωδείου Αθηνών) – για την συστηματική παρουσίαση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και τη μετάβαση προς μια νέα θεώρηση της ιστορίας της

Βραβείο σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: «Bridges» με τη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και τον πιανίστα Uwe Matschke (έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας BIS) – για την ποιότητα των ερμηνειών και την πιστότητα των ηχογραφήσεων

Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό της Περιφέρειας: Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων – για τη δράση του προς στήριξη της ορχήστρας και το λεύκωμα με θέμα την ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων

Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής: Έκτορας Ταρτανής – για τη συναυλία του επικεφαλής της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2-12-2022)

Δ. Έπαινοι (Θέατρο)

Έπαινος για Αρχαίο Δράμα: Λένα Παπαληγούρα – για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στο Ηρώδειο

Έπαινος για Διεθνές Ρεπερτόριο: Μάνος Καρατζογιάννης – για την ερμηνεία του στο «Όταν μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» του Νταβίντ Λελαί-Ελό

Έπαινος για Διεθνές Ρεπερτόριο: Κωνσταντίνος Κυριακού για την παράσταση «Ay, Carmela» του Jose Sinisterra (και για τις ερμηνείες του ιδίου και της Κατερίνας Μπιλάλη)

Έπαινος σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου: Τάσος Λέκκας – για την ερμηνεία του στο έργο «Η νύχτα των μυστικών» του Άκη Δήμου

Ε. Έπαινοι (Μουσική)

Έπαινος για Μουσικολογικό Σύγγραμμα: «Η μουσική δωματίου του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου ως το 1965, με έμφαση στα έργα σε τονικό ιδίωμα» της Ξένιας Θεοδωρίδου (εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας)

Έπαινος για Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: «Κωνσταντίνος Ι. Σφακιανάκης» (έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways) – για τις πρώτες ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη

Έπαινος σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής: Νεφέλη Κωτσέλη – για την ερμηνεία της ως Νέρις στη «Μήδεια» του Luigi Cherubini

Πηγή κεντρικής εικόας: NDP