Η βασίλισσα Ελισάβετ ομολόγησε ότι ο κορονοϊός την εξουθένωσε

Ιωάννα Τζανή
Η βασίλισσα Ελισάβετ ομολόγησε ότι ο κορονοϊός την εξουθένωσε
PA

«Σε αφήνει πολύ κουρασμένο και εξαντλημένο», είπε η 95χρονη μονάρχης.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρευρέθηκε μέσω βιντεοκλήσης στα επίσημα εγκαίνια της μονάδας Queen Elizabeth του Royal London Hospital και εξέφρασε την υποστήριξή της στους εργαζόμενους, ενώ αναφέρθηκε στην υγεία της μετά τον κορονοϊό.

Να σου θυμίσουμε ότι η μονάρχης νόσησε τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο συνέχισε να εκτελεί τα βασιλικά της καθήκοντα. Το παλάτι του Buckingham είχε ανακοινώσει πως η Ελισάβετ είχε «ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα».

Συνομιλώντας με έναν ασθενή που νοσηλεύτηκε στην κλινική με Covid-19, και την σύζυγό του, η 95χρονη είπε:

«Σε αφήνει πολύ κουρασμένο και εξαντλημένο, έτσι δεν είναι; Είναι τρομακτική πανδημία. Δεν είναι ωραία η έκβαση».

Η μονάδα Queen Elizabeth χτίστηκε στον 14ο και 15ο όροφο του νοσοκομείου μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες. Αποτελείται από 155 κρεβάτια, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους χώρους εντατικής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μονάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αυξανόμενου αριθμού ασθενών λόγω της πανδημίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ άκουσε προσεκτικά τις ιστορίες των ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να δεχτούν επισκέψεις από τους αγαπημένους τους ανθρώπους, αλλά και του ιατρικού προσωπικού που θυσίασε τον χρόνο του μακριά από τις οικογένειές του για να προσφέρει τη βοήθειά του στους ανθρώπους που υπέφεραν. Η ίδια σχολίασε: «Φυσικά, το να μην μπορείς να δεις τους συγγενείς σου ήταν πολύ δύσκολο».

Οι νέες ακυρώσεις και η ανησυχία για την υγεία της

Παρόλο που έδωσε το παρών (έστω και διαδικτυακά) στα εγκαίνια, το Παλάτι ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα δε θα παρευρεθεί στην καθιερωμένη δοξολογία που πραγματοποιείται την Μεγάλη Πέμπτη στο Πάσχα των Καθολικών (14 Απριλίου), όπως έκανε κάθε χρόνο. Τη θέση της θα πάρει ο διάδοχος Κάρολος. Αναμενόμενο, γιατί το τελευταίο διάστημα, μοιάζει σαν να έχει αναλάβει τα μισά και πλέον καθήκοντα της μοναρχίας και της μητέρας του.

https://www.instagram.com/p/CbsMFSasZJP

Η Ελισάβετ είναι ξεκάθαρο πια, πως δεν μπορεί να περπατήσει με άνεση, παρά να κάνει μερικά βήματα και αυτά υποβασταζόμενη. Για αυτό και έχουν περιοριστεί όλες οι δημόσιες εμφανίσεις της. Δεν έχουν διακοπεί ωστόσο οι επίσημες και ανεπίσημες επισκέψεις στο κάστρο του Widsor. Λόγω της πανδημίας ωστόσο, γίνονται με βάση τα προβλεπόμενα μέτρα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να κατορθώσει να δώσει το παρών σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις του Ιουνίου οι οποίες γίνονται προς τιμήν της. Σε εκείνες δεν μπορεί να έχει αντικαταστάτη. Η απουσία της θα σήμαινε αυτόματα, συμβολικά και ουσιαστικά, ότι θα πρέπει να πάρει την απόφαση ότι θα πρέπει να παραδώσει το χρίσμα στον γιο της Κάρολο. Όσο και αν αυτό δεν θα το ήθελε για λόγους τιμής.