Villa Guardama: Το σπίτι της βασίλισσας και του Φίλιππου στη Μάλτα αλλάζει και θα γίνει μουσείο

Villa Guardama: Το σπίτι της βασίλισσας και του Φίλιππου στη Μάλτα αλλάζει και θα γίνει μουσείο
FILE - In this file photo dated Thursday, June, 19, 2014, Britain's Queen Elizabeth II, and Prince Philip arrive by carriage in the parade ring on the third day of the Royal Ascot horse racing meeting, at Ascot, England. In the TV program ‘Prince Philip: The Royal Family Remembers’ released late Saturday Sept. 18, 2021, members of the royal family have spoken admiringly of the late Duke of Edinburgh’s barbecuing skills. (AP Photo/Alastair Grant, FILE)

Η villa Guardamangia, το σπίτι όπου έζησαν τα δύο πρώτα χρόνια του γάμου τους, η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο τότε σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, σύντομα θα μετατραπεί σε μουσείο.

Ήταν ένα από τα πρώτα σπίτια που έζησαν ως παντρεμένοι και ένα μέρος όπου η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, μπορούσαν να ζήσουν μια σχετικά «κανονική» ζωή σαν ζευγάρι, πριν ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Ο λόγος για τη Villa Guardamangia, το σπίτι που βρίσκεται λίγο έξω από τη Βαλέτα της Μάλτας και όπου έζησε η Βασίλισσα Ελισάβετ με τον Πρίγκιπα Φίλιππο τα πρώτα δύο χρόνια του γάμου τους. Το σπίτι αυτό έχει ερημώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά σύντομα πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο.

Tα home video της Ελισάβετ βγαίνουν στο φως όπως και όλα τα οικογενειακά μυστικά της

Το σπίτι της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Μάλτα θα γίνει μουσείο

Το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση της Μάλτας απέκτησε τη Villa Guardamangia και από τότε επιβλέπει το έργο της αναπαλαίωσής της. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι η τελευταία ένοικος του σπιτιού – μια ηλικιωμένη γυναίκα- έφυγε από εκεί πριν 3 χρόνια, οπότε δεν υπήρχε κανένας για να διαχειριστεί τη συντήρησή του.

https://www.instagram.com/p/BvjfbtCACZO

Το σπίτι των 18 υπνοδωματίων, λοιπόν, τώρα θα μεταμορφωθεί σε μουσείο το οποίο θα προσπαθεί να «εξερευνήσει» τη σύνδεση της Βρετανίας με τη Μάλτα (η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία το 1964), αλλά και να παρουσιάσει τη διαμόρφωση των χώρων όπως ακριβώς ήταν όταν ζούσε εκεί το βασιλικό ζευγάρι.

«Βρίσκεται σε μια πολύ ερειπωμένη κατάσταση», είπε για το σπίτι ο Kenneth Gambin από τη δημόσια υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάλτας, στην The Telegraph. Και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να επιδιορθώσουμε την πρόσοψη γιατί κατά τόπους ήταν έτοιμη να καταρρεύσει. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε μερικούς τοίχους. Χρειάζεται εκτεταμένη δουλειά, είναι υπό κατάρρευση τις τελευταίες δεκαετίες. Υπολογίζουμε ότι θα κοστίσει κάπου μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ και θα έλεγα ότι θα είναι πιο κοντά στα 10 εκατομμύρια».

Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ στο σπίτι στη Μάλτα

Το ζευγάρι έζησε στην πρωτεύουσα της Μάλτας για δύο χρόνια, μεταξύ 1949 και 1951, κι ενώ ο πρίγκιπας Φίλιππος βρισκόταν εκεί με το πλοίο HMS Magpie κι εργαζόταν ως ναυτικός. Η Villa Guardamangia, όπου και διέμενε το ζευγάρι, ήταν μια ασβεστολιθική έπαυλη του 18ου αιώνα σε στυλ καλοκαιρινού παλατιού με την Ελισάβετ και τον Φίλιππο να την έχουν «δανειστεί» από τον θείο του Φίλιππου, Λόρδο Louis Mountbatten, ο οποίος την είχε ενοικιάσει από την οικογένεια Schembri.

Οι πληροφορίες λένε ότι το ζευγάρι είχε πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από την περίοδο που ζούσε στη Villa της Μάλτας και πάντα αναπολούσε τις στιγμές εκείνες. Η βασίλισσα τότε ήταν μια «κανονική» σύζυγος ναυτικού, ψώνιζε με το Morris Minor αυτοκίνητό της και έκανε εκδρομές με βάρκα στο αρχιπέλαγος, ενώ ο σύζυγός της δούλευε σκληρά στο Ναυτικό. Μια καριέρα που διεκόπη μια για πάντα όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανέλαβε τον θρόνο.