Τα 4 Ιωβηλαία της βασίλισσας Ελισάβετ και η γιορτή στη «σκιά» της Diana

Κατερίνα Μπούσιου
Τα 4 Ιωβηλαία της βασίλισσας Ελισάβετ και η γιορτή στη «σκιά» της Diana

Από το αργυρό έως το πλατινένιο Ιωβηλαίο. Ο διαφορετικός τρόπος εορτασμού και η σημειολογία των ρεκόρ της. 

Ετυμολογικά το Ιωβηλαίο σημαίνει, την επέτειο ενός γεγονότος εξέχουσας σημασίας. Στο βασιλικό λεξιλόγιο, σηματοδοτεί τα συνεχή χρόνια προσφοράς ενός μονάρχη. Ακολουθεί μάλιστα την εθιμοτυπία των επετείων ενός...γάμου. Η αργυρή, η χρυσή, η διαμαντένια (σπάνιο) και η πλατινένια επέτειος. Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μοναδική βασίλισσα στον κόσμο που κατορθώνει να φτάσει μέχρι την πλατίνα. Ο τρόπος μάλιστα που γιόρτασε τα προηγούμενα Ιωβηλαία ήταν εντελώς διαφορετικός και αξίζει να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν.

Το αργυρό Ιωβηλαίο

Το 1977 η βασίλισσα γιόρτασε το πρώτο της Ιωβηλαίο, το ασημένιο, για τα 25 χρόνια στον θρόνο. Πριν την κορύφωση των εορτασμών στο Λονδίνο, μαζί με τον σύζυγό της έκαναν μία μεγάλη περιοδεία σε όλο τον κόσμο (διένυσαν 56 χιλιάδες μίλια) και σε όλες τις χώρες (15 τότε) της Κοινοπολιτείας, για να καταλήξουν σε περιοδεία σε 36 επαρχίες, της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Θεωρήθηκε μέγα γεγονός με παγκόσμια ακτινοβολία. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο στις 7 Ιουνίου έξω από τον καθεδρικό ναό για την ευχαριστήρια δέηση, με αρκετούς βρετανούς να έχουν κατασκηνώσει από το προηγούμενο βράδυ. Η βασίλισσα περπάτησε πεζή και χαιρέτησε αρκετούς από τους υπηκόους της.

Η χρυσή επέτειος μετά την Diana

Το καλοκαίρι του 2002 γιορτάστηκε το χρυσό Ιωβηλαίο. H γιορτή υπήρξε αρκετά ιδιαίτερη, αν αναλογιστούμε ότι ήταν μόλις πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana και με νωπή ακόμη την μνήμη της. Τα βλέμματα όλων είχαν στραφεί στον William και τον Harry που είχαν συνοδέψει τότε την γιαγιά τους στους εορτασμούς. Και πάλι η Ελισάβετ μαζί με τον Φίλιππο είχαν κάνει περιοδεία σε όλον τον κόσμο και οι εορτασμοί κορυφώθηκαν τον Ιούνιο, αλλά πιο λιτά. Με ένα κονσέρτο στο παλάτι και με μία εντυπωσιακή γιορτή από πυροτεχνήματα στους κήπους του Μπάκινγχαμ. Ωστόσο ο ενθουσιασμός του κόσμου ήταν πολύ μεγάλος, όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί.

Η διαμαντένια γιορτή

Το διαμαντένιο Ιωβηλαίο το καλοκαίρι του 2012 υπήρξε λαμπρό. Η βασίλισσα Ελισάβετ ισοφάριζε το ρεκόρ της προγιαγιάς της, Βασίλισσας Βικτώριας που είχε γιορτάσει το 1897 επίσης διαμαντένιο Ιωβηλαίο. Για πρώτη φορά διοργανώθηκαν ανά τη χώρα οι γιορτές σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό, σε κάθε πόλη, όπως θα έχουμε και αυτό το Σαββατοκύριακο. Χίλιες βάρκες ταξίδεψαν στον Τάμεση με το βασιλικό σκάφος και την ίδια να συνοδεύουν την πομπή. Συναυλίες και γιορτές έγιναν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όλοι θυμόμαστε την συναυλία όπου ο πρίγκιπας Κάρολος τίμησε την μητέρα του αλλά την προσφώνησε ως mommy, με την ίδια να γελά και να δείχνει να το διασκεδάζει. Πίσω από την βασίλισσα που φορούσε το χρυσό της εντυπωσιακό φόρεμα, όλη η βρετανική ποπ και ροκ σκηνή, με τον Elton John και τον Paul McCartney ανάμεσα σε αυτούς να τραγουδούν για εκείνη.

Θρίλερ με την υγεία της βασίλισσας: Η μεγάλη απουσία που ανακοίνωσε το Παλάτι

Οι φετινοί εορτασμοί του Πλατινένιου Ιωβηλαίου, είναι εξίσου λαμπροί, αλλά χωρίς την δική της έντονη φυσική παρουσία, λόγω και των κινητικών της προβλημάτων. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει την σημασία του μεγάλου της ρεκόρ και του αξιοθαύμαστου αισθήματος καθήκοντος που την διακατέχει. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπηρετώντας την χώρα της για 70 συνεχή χρόνια. Ποια άλλη θα το καταφέρει αυτό;