Τι σημαίνουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο βασιλιάς Κάρολος για τους William και Kate Middleton;

Τι σημαίνουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο βασιλιάς Κάρολος για τους William και Kate Middleton;
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Οι αλλαγές έχουν συμβολική σημασία ή διαθέτουν και ένα πιο πρακτικό αντίκτυπο;

Όπως είδε όλος ο πλανήτης, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, ο βασιλιάς (πλέον) Κάρολος Γ' προέβη σε μια ανακοίνωση σχετικά με τον μεγαλύτερο γιο του, William: Θα είναι πλέον και επισήμως ο πρίγκιπας της Ουαλίας. «Με την Αικατερίνη (Kate Middleton) δίπλα του, ο νέος μας πρίγκιπας και η νέα μας πριγκίπισσα της Ουαλίας, ξέρω ότι θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να ηγούνται των εθνικών μας συζητήσεων, βοηθώντας να φέρουμε τους περιθωριακούς στο κέντρο του ενδιαφέροντος όπου μπορεί να τους δοθεί ζωτικής σημασίας βοήθεια», είπε σε ομιλία που μεταδόθηκε στο βρετανικό έθνος.

https://www.instagram.com/p/CiS6XARNW2B

Ήταν η πλέον αναμενόμενη απονομή τίτλου, την οποία οι περισσότεροι περίμεναν κατόπιν του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.

Δεδομένων των συνθηκών και της εισόδου των social media και στην πολιτική – royal ζωή, ο πρίγκιπας William και η Kate Middleton, θέλησαν να κάνουν και ένα update του προφίλ τους στο Twitter. Πλέον δεν αναγράφει «Ο Δούκας και η Δούκισσα του Cambridge», ούτε βέβαια και πως είναι πρίγκιπες.

Το προφίλ τους γράφει «Ο Δούκας και η Δούκισσα της Κορνουάλης και του Cambridge», υπονοώντας ότι έχει ήδη αρχίσει η μεταφορά των τίτλων από τον Κάρολο στον William. Η εν λόγω αλλαγή στη διαδοχή δεν αφήνει φυσικά ανεπηρέαστα και τα παιδιά του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex, δηλαδή του Harry και της Meghan Markle. Το διάσημο και πολυσυζητημένο ζευγάρι που πλέον κατοικεί στις ΗΠΑ, έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Archie Mountbatten-Windsor και τη Lilibet Mountbatten Windsor, που είναι έκτο και έβδομο στη σειρά για τον θρόνο. Αξιοσημείωτο σε σχέση με τους τίτλους και τη νέα τους προσαρμογή μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, είναι το γεγονός ότι η Kate Middleton καθίσταται το πρώτο πρόσωπο που κατέχει τον τίτλο «Πριγκίπισσα της Ουαλίας», μετά την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Έχουν όμως όλα αυτά μόνο συμβολική σημασία ή διαθέτουν και ένα πιο πρακτικό αντίκτυπο;

Η απάντηση είναι και τα δύο. Αυτές οι αλλαγές ονομάτων και τίτλων αντιπροσωπεύουν και ευρύτερες αλλαγές στη βασιλική ιεραρχία. Από το 2016, η βασίλισσα εκπροσωπούσε περισσότερους από 600 οργανισμούς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έχει παραδώσει σημαντικό αριθμό από αυτούς σε άλλα μέλη της οικογένειάς της. Ωστόσο, ειδικά με την αποχώρηση του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle, αλλά και την απομάκρυνση του πρίγκιπα Andrew από τα βασιλικά καθήκοντα, αυξήθηκαν κατά κόρον όσοι οργανισμοί ανατέθηκαν στον Κάρολο, την Καμίλα, τον William και την Kate. Αυτά μεταφράζονται σε περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις, ομιλίες και περιοδείες στο εξωτερικό από αυτά τα τέσσερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο βασιλιάς Κάρολος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο γιος του «θα αναλάβει τις ευθύνες του δουκάτου της Κορνουάλης». Το Δουκάτο της Κορνουάλης είναι ένα λειτουργικό κτήμα 150.000 στρεμμάτων στην Αγγλία, το οποίο διαθέτει τη δική του εταιρεία βιολογικών τροφίμων, καθώς και εισόδημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα από το Δουκάτο καλύπτουν μεγάλο μέρος των ιδιωτικών εξόδων της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της γκαρνταρόμπας τους.

Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο, όπως γράψαμε και σε σχετικό άρθρο, ότι ενώ τα τρία του παιδιά των William και Kate, ο George, η Charlotte και ο Louis στην πρώτη μέρα στο σχολείο τους γράφτηκαν με το επίθετο Cambridge, από την Παρασκευή (9/9) έχει προστεθεί και το Cornwall, καθώς ο πατέρας τους πήρε τον τίτλο του πατέρα του Κάρολου, ως δούκας της Κορνουάλης και του Cambridge, με προσφώνηση όμως πρίγκιπα, επειδή είναι διάδοχος. Έτσι, η Kate είναι ήδη και δούκισσα της Κορνουάλης και του Cambridge.

Τέλος, χωρίς να τους έχουν ανατεθεί επίσημες αρμοδιότητες από το Κοινοβούλιο, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της δικής τους δημόσιας ταυτότητας. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο ρόλος τους στην παγκόσμια σκηνή μόλις απέκτησε μεγαλύτερη υπόσταση.