Και επίσημα βασιλιάς στα 73 του ο Κάρολος - 8 πράγματα που δεν είναι τόσο γνωστά για εκείνον

Και επίσημα βασιλιάς στα 73 του ο Κάρολος - 8 πράγματα που δεν είναι τόσο γνωστά για εκείνον
Instagram

Από την τελετή δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν η βασιλική σύζυγος Camilla, ο πρίγκιπας William, θρησκευτικοί ηγέτες, η νέα πρωθυπουργός Liz Truss, αλλά και πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Boris Johnson.

Και επίσημα βασιλιάς έγινε στα 73 του χρόνια ο Κάρολος Γ’, μερικές ώρες μετά τον θάνατο της μητέρας του. Η Βασίλισσα Ελισάβετ «έφυγε» από τη ζωή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στα 96 της χρόνια, κάνοντας όλο τον κόσμο και όχι μόνο τη Βρετανία, να μιλούν για εκείνη, τη ζωή και τα έργα της. Ήταν άλλωστε, η μακροβιότερη μονάρχης της χώρας της και άφησε αναμφίβολα το δικό της στίγμα στην πολιτική ιστορία και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο πρωτότοκος γιος της, Κάρολος, λοιπόν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος, στέφθηκε και επισήμως βασιλιάς, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα. Η τελετή στο Συμβούλιο Διαδοχής άρχισε στις 10 το πρωί (ώρα Βρετανίας) στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών της Βρετανίας, ανακοινώθηκε η ανακήρυξή σε βασιλιά, από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς. Κατόπιν, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος και φυσικά δεν σταμάτησαν να πέφτουν κανονιοβολισμοί προς τιμήν του.

«Έχω βαθιά επίγνωση της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών του αξιώματος που έχω πλέον αναλάβει. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε, ως προς τη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

«Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» ακούστηκε να λένε οι επίσημοι προσκεκλημένοι προτού να αρχίσει η υπογραφή των εγγράφων. Φυσικά από την τελετή δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν η βασιλική σύζυγος Camilla, ο πρίγκιπας William, θρησκευτικοί ηγέτες, η νέα πρωθυπουργός Liz Truss, αλλά και πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Boris Johnson.

Μέχρι αύριο, η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ αργότερα το Σάββατο 10/9 θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά το Κοινοβούλιο. Ακόμη, ο Κάρολος αναμένεται το απόγευμα να δεχθεί την πρωθυπουργό της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα 73 του χρόνια, αποτελεί τον μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο που αναλαμβάνει τον βρετανικό θρόνο.

Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη όλα όσα ξέρουμε για εκείνον, ας δούμε τι ΔΕΝ γνωρίζουμε για τον νέο βασιλιά της Βρετανίας.

Είναι ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου που είδε τη μητέρα του να στέφεται βασίλισσα. Συγκεκριμένα, ήταν μόλις 3 ετών όταν έγινε διάδοχος του θρόνου.

Είναι ο πρώτος διάδοχος που πήγε σχολείο. Όχι, δεν εννοούμε πως όλοι οι υπόλοιποι έμειναν απαίδευτοι, αλλά είχαν λάβει εκπαίδευση κατ’ οίκον. Βέβαια, ενδεχομένως και ο ίδιος τελικά να προτιμούσε να είχε ακολουθήσει και εκείνος την πάγια τακτική, αφού σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, δεχόταν bullying από τους συμμαθητές του στο σχολείο Gordonstoun όπου φοιτούσε στη Σκωτία.

Εκτός από βασιλιάς, είναι και πιλότος. Ο Κάρολος Γ’ πέρασε 7 χρόνια στην υπηρεσία της βρετανικής αεροπορίας όπου και έμαθε να πετά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

https://www.instagram.com/p/CfMRNa5sPer

Έχει συνυπογράψει το βιβλίο Climate Change με τον Tony Juniper, το 2017. Η οικολογική του συνείδηση βέβαια στη χώρα μας έγινε viral όταν ήπιε freddo χωρίς καλαμάκι κατά το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Έβγαινε πρώτα με τη μεγαλύτερη αδερφή της Diana. Ναι, ο Κάρολος γνώρισε τη Lady Diana Spencer, μέλλουσα σύζυγο και μητέρα των παιδιών του, το 1977 όταν εκείνη ήταν μόλις 16 ετών. Ο Κάρολος τότε έβγαινε ραντεβού με τη μεγαλύτερη αδερφή της και μέλλουσα κουνιάδα του.

Γνώρισε την Camilla Parker Bowles σε έναν αγώνα πόλο αρκετά χρόνια πριν συνάψουν εξωσυζυγική σχέση, η οποία και άρχισε το 1986. Οι Βρετανοί δυσκολεύτηκαν αρκετά να αποκαταστήσουν στη συνείδησή τους την εικόνα τους για τον Κάρολο, ενώ άρχισαν να αποδέχονται πιο ουσιαστικά την Camilla όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2005.

https://www.instagram.com/p/Cfo9Ovrsg4o

Λατρεύει τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το Town & Country, η βασίλισσα Ελισάβετ χάρισε στον Κάρολο ένα αυτοκίνητο Aston Martin για τα 21α γενέθλιά του. Ωστόσο, λόγω του ότι το αυτοκίνητο έκαιγε πολλά καύσιμα, ο οικολόγος Κάρολος χρειάστηκε να βρει μια λύση γιατί δεν ήθελε το vintage μέσο μεταφοράς του να είναι τόσο ρυπογόνο. Έτσι, επισκέφθηκε τους μηχανικούς της Aston Martin και ανακάλυψε ότι το αυτοκίνητό του θα μπορούσε να λειτουργεί με ένα μείγμα λευκού κρασιού/ζυμαριού. Φυσικά οι μηχανικοί του συνέστησαν να το αποφύγει, αλλά εκείνος δεν τους άκουσε. «Είπα, "Λοιπόν, δεν θα το οδηγήσω τότε", οπότε το έκαναν και τώρα παραδέχονται ότι τρέχει καλύτερα και είναι πιο ισχυρό με αυτό το καύσιμο από ό,τι με βενζίνη. Και επίσης, μυρίζει υπέροχα καθώς οδηγείς», είχε πει ο Κάρολος για το vintage Aston Martin του.

Αγαπά τα αθλήματα. Νεότερος ασχολείτο με το πόλο, την ιππασία, την ιστιοπλοΐα και τις καταδύσεις.

https://www.instagram.com/p/CiS6XARNW2B