Βασίλισσα Ελισάβετ προς πώληση - Sold out τα σουβενίρ με το πρόσωπό της

Κατερίνα Μπούσιου
Βασίλισσα Ελισάβετ προς πώληση - Sold out τα σουβενίρ με το πρόσωπό της

 (AP Photo/Kin Cheung)

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Από το μπλουζάκι των Sex Pistols στο πορτραίτο του Andy Warhol, η βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε το μεγαλύτερο διαφημιστικό brand του αιώνα μας. Και συνεχίζει 3 μέρες πριν την κηδεία της. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν αποτελεί πια μόνο ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του κόσμου. Έγινε λόγω της δημοφιλίας της και αντικείμενο διαφημιστικής προώθησης, ένα θέμα για πάσης φύσεως τουριστικής ατραξιόν, κυρίως εν ζωή. Τώρα με τον θάνατό της, στο Λονδίνο αλλά και μέσω των eshops, κάθε σουβενίρ ή αντικείμενο που έχει τη μορφή της, ξεπουλά. Από t shirts και κούπες, μέχρι πλαστικά παπάκια για το μπάνιο. Την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι ολονύκτιες πρόβες του στρατού και της αστυνομίας, για την κηδεία της την Δευτέρα.

Οι Sex Pistols και ο Andy Warhol

Πριν φτάσουμε στο σήμερα, κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, διαπιστώνουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η βασίλισσα απασχολεί και γίνεται trend ως αντικείμενο, λόγω του ρόλου της. Το 1997 το τραγούδι των Sex Pistols «God save the queen» κάνει μεγάλη επιτυχία, για τους καυστικούς του στίχους, μήνυμα κατά της μοναρχίας, της αποικιοκρατίας και των πολιτικών επιλογών της.

Ξεκινάει το λαϊκό προσκύνημα στη βασίλισσα με βραχιολάκι: Τα παράδοξα και οι αυστηροί κανόνες

Το λογότυπο του τραγουδιού, σίγουρα δεν σου είναι άγνωστο, γιατί ακόμη και σήμερα θα βρεις κάπου ένα t shirt με αυτό.

sexpistols_queen.jpg

Η Marilyn Monroe δεν υπήρξε το μόνο πρόσωπο που είχε επιτυχία στα διάσημα πορτραίτα του Andy Warhol. Η βασίλισσα Ελισάβετ και το πορτραίτο της από εκείνον με την ειδική τεχνοτροπία που χρησιμοποιούσε, επίσης έχει αποτυπωθεί σε μία σειρά αντικειμένων και σουβενίρ και εκτίθεται συχνά σε μουσεία του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

https://www.instagram.com/p/CikBKdmDxeH

Το Λονδίνο έγινε ένα μεγάλο παζάρι για τη βασίλισσα

Αυτές τις ημέρες από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα όπως το Harrods, μέχρι τα μικρότερα, μαζί με τους λιανοπωλητές του δρόμου, δεν πωλούν τίποτε άλλο, από αντικείμενα που την αφορούν. Αφίσες, κούπες, πιάτα, τσάντες κάθε είδους, lunch box, κουτιά με το early grey τσάι που αγαπούσε, t shirts, καρφίτσες, κοσμήματα, κούκλες κάθε μεγέθους, κονκάρδες, ακόμη και παπάκια για το μπάνιο για τα παιδιά κάνουν θραύση. Όλοι θέλουν να θυμούνται αυτή τη ημέρα που η μοναδική μονάρχης που βασίλεψε για 70 χρόνια έχει φύγει από τη ζωή. Επανακυκλοφορούν μάλιστα και ορισμένα αντικείμενα που αφορούσαν τόσο το Διαμαντένιο, όσο και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο.

Τα έσοδα δεν είναι αμελητέα για τον κρατικό προυπολογισμό, γιατί γίνονται πολλές αγορές από το εξωτερικό μέσω των e shops, ενώ οι τουρίστες οι οποίοι ήδη έχουν κατακλύσει το Λονδίνο, αγοράζουν το οτιδήποτε την αφορά. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και πρόσφατα λόγω του Πλατινένιου Ιωβηλαίου. Ακόμη και πανάκριβα σερβίτσια με την μορφή της, είχαν ξεπουλήσει και από το επίσημο site της βασιλικής συλλογής, για να μην πούμε για τα δεκάδες βρώσιμα προιόντα, από μπισκότα μέχρι και κέτσαπ. Μη ξεχνάμε και την μορφή της ως κούκλα Barbie.

https://www.instagram.com/p/CcnnkNchUh2

Υπάρχουν συλλέκτες - και όχι μόνο βρετανοί - οι οποίοι συλλέγουν εδώ και χρόνια αυτά τα αντικείμενα. Κάποιοι μάλιστα αυτές τις ημέρες τα πουλούν σε πολύ ακριβές τιμές.

Τα δεύτερα σουβενίρ με μέλη της βασιλικής οικογένειας που κάνουν επίσης θραύση, είναι ότι αφορά στον William και τον Harry. Σε πολλά αντικείμενα, τους βλέπουμε να είναι μαζί, όπως και την μορφή του πρίγκιπα Φίλιππου. Ακόμη και οι έμποροι των σουβενίρ τους θέλουν να είναι πια μονιασμένοι και αγαπημένοι.

Britain Prince Philip

(AP Photo/Frank Augstein)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved