Αντιβασιλεία William ή παραίτηση; Τα σενάρια για τον βασιλιά Κάρολο, η προφητεία και ο Χάρι

Κατερίνα Μπούσιου
Αντιβασιλεία William ή παραίτηση; Τα σενάρια για τον βασιλιά Κάρολο, η προφητεία και ο Χάρι

(Jane Barlow/Pool photo via AP)

PA

Ποια σημαντικά καθήκοντα που αφορούν τη βρετανική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει ο William και τι θα συμβεί με τις χημειοθεραπείες του πατέρα του; 

Οι Βρετανοί και όλα τα μέλη της Κοινοπολιτείας, είναι από χθες «μουδιασμένοι» μετά την ανακοίνωση του Παλατιού και του βασιλιά του Κάρολου πως πάσχει από καρκίνο. Η πρωτοφανής κίνησή του για τα δεδομένα της μοναρχίας, να αποκαλύψει σε όλους το ιατρικό του μυστικό, έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Από τα πιο γραφικά στα πιο σοβαρά. Από την προφητεία του Νοστράδαμου που προέβλεπε την παραίτηση του Κάρολου έως και το σενάριο της αντιβασιλείας του William που είναι μία σοβαρή πιθανότητα. Τι ακριβώς όμως σημαίνουν όλα αυτά;

Η ενημέρωση του Κάρολου προς την οικογένεια και τους αρχηγούς κομμάτων και η επιστροφή του Χάρι στο Λονδίνο

Όλος ο βρετανικός τύπος, τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και τα sites ασχολούνται σήμερα με την χθεσινή είδηση της ασθένειας του Κάρολου και τις επιπτώσεις της.

Britain King

(AP Photo/Kin Cheung)

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Όλοι φυσικά επεσήμαναν τη μεγάλη αλλαγή που έκανε ο Κάρολος στο πρωτόκολλο και στις συνήθειες του θρόνου. Ούτε η μητέρα του, ούτε και ο παππούς του (βασιλιάς Γεώργιος) είχαν δημοσιοποιήσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν. Ο δεύτερος μάλιστα ήταν επίσης καρκινοπαθής, αλλά ο βρετανικός λαός το πληροφορήθηκε μετά τον θάνατό του.

Ο Κάρολος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είχε φροντίσει από το Σαββατοκύριακο να ενημερώσει, πως στις ιατρικές εξετάσεις που έκανε λίγο πριν την επέμβαση του προστάτη, εντοπίστηκε καρκίνος (χωρίς όμως να λέει και ποιο όργανο έχει προσβληθεί), αρχικά τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, καθώς και το συμβούλιο του θρόνου αλλά και τους ηγέτες της Κοινοπολιτείας.

Πρωτίστως όμως, τα μέλη της οικογένειάς του. Εκτός από την Καμίλα, ο πρώτος που το έμαθε από τον ίδιο, ήταν ο γιος και διάδοχος William και μετά τα αδέλφια του Κάρολου (Άννα, Ανδρέας και Εδουάρδος).

Ο William αναλαμβάνει αρκετά από τα καθήκοντα του πατέρα του αλλά τα σενάρια για το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι δύο.

Ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώσθηκε με καρκίνο: οι θεραπείες και η συμβουλή των γιατρών

https://www.instagram.com/p/C2-Z6wfM5Ae/

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Κάρολος θα παραιτηθεί άμεσα, αφενός για να είναι ήρεμος πολεμώντας για την ασθένεια του (αν και αρκετές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες αν διαγνωσθούν σε πρώιμο στάδιο όπως εκείνου) και αφετέρου για να μην δημιουργηθεί αβεβαιότητα εξουσίας στο λαό.

Ο βασιλιάς έχει σημαντικά καθήκοντα στη Βρετανία και δεν είναι μόνο το φιλανθρωπικό έργο και τα περισσότερα από 150 ιδρύματα τα οποία έχουν την προστασία του θρόνου. Αυτός επικυρώνει τους νόμους και τα διατάγματα του κράτους. Έχει το δικαίωμα αν δεν συμφωνεί να επιστρέψει πίσω στη Βουλή των Λόρδων κάποια απόφασή τους και να επανεξεταστεί.

Το δεύτερο σενάριο που θεωρείται πιθανό, αν ο Κάρολος χρειάζεται συνεχή περίθαλψη και είναι αδύναμος, είναι να γίνει αντιβασιλέας ο γιος του William και είναι μία διάταξη η οποία έναν αιώνα πριν, είχε τεθεί σε ισχύ.

Αρκετοί αναφέρουν πως η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας άνοιξε πρόσφατα τον δρόμο και σε άλλους μονάρχες, να παραιτούνται, ώστε οι διάδοχοί τους να αναλαμβάνουν σε νεαρή ηλικία τον θρόνο. Το έκανε εκείνη για τον γιο της Φρειδερίκο, γιατί να μην τον κάνει και ο Κάρολος για τον William;

https://www.instagram.com/reel/C1cXTzFtdXz/

Προς το παρόν ο έτερος γιος του ο Harry, φτάνει στο Λονδίνο για να δει τον πατέρα του και να ενημερωθεί από κοντά. Προφανώς μετά από δική του πρόσκληση και αφού έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ τους, από χθες λίγο πριν την ανακοίνωση. Φυσικά δεν θα είναι η Μέγκαν μαζί του.

Στα γραφικά του τελευταίου 24ωρου και μία προφητεία. Ο Νοστράδαμος (μιλάμε για τον 15ο αιώνα) σύμφωνα με αναλύσεις των ιστορικών αναφερόταν σε έναν διάδοχο θρόνου μετά από πολύχρονη βασιλεία της μητέρας του (είχε πέσει μέσα και στα χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ) θα αναγκαστεί να παραιτηθεί σύντομα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η Mirror αλλά και άλλες βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν σήμερα την προφητεία στα άρθρα τους.

Για πρώτη φορά είχε αναφερθεί αυτή η προφητεία μετά τον θάνατο της μητέρας του.