Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Στην δουλειά εξαφανίζω τα συναισθήματά μου και δε μου αρέσουν οι ταμπέλες»

Κατερίνα Μπούσιου
Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Στην δουλειά εξαφανίζω τα συναισθήματά μου και δε μου αρέσουν οι ταμπέλες»

Η κριτής του «My Style Rocks» μιλά στο Queen.gr για την μόδα, για το πριν και το μετά της ζωής της, δίνοντας μας ένα πολύ ωραίο μάθημα υπομονής και ψυχραιμίας, ακόμη και στις στιγμές που ήταν δύσκολες και λιγότερο φωτεινές.

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου από τα χρόνια του modeling έχει ισχυρή την αίσθηση του καθηκόντος και της πειθαρχίας («Είμαι τελειομανής σε όλα» όπως δηλώνει στο Queen.gr) και αυτό είναι μεγάλο προσόν και για την τηλεόραση, ειδικά όταν συνδυάζεται με ψυχραιμία στην κάθε κριτική, αλλά και με το ταμπεραμέντο της και το κέφι της.

Αυτή η αγνή χαρά, την συνοδεύει από την πρώτη στιγμή που την είδαμε στην οθόνη μας ως κριτή στο GNTM και τη ακολουθεί και φέτος στο «My Style Rocks» όπου το ζει στο απόλυτο, γιατί είναι στο φυσικό της περιβάλλον και περιστοιχίζεται από φίλους. Με κάποιους μάλιστα έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν:«Είναι πολύ ωραία αυτή η συνθήκη πηγαίνουμε όλοι μας με όρεξη στα γυρίσματα. Το περίμενα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο «My Style Rocks» ότι θα ήταν έτσι. Είμαι πιο χαλαρή πια και χωρίς άγχος. Μόνο με τον Στέλιο Κουδουνάρη δυστυχώς δεν έχω συνεργαστεί γιατί δούλευα πολλά χρόνια εκτός Ελλάδας, αλλά έχω φορέσει ρούχα του σε φωτογραφήσεις. Με τον Δημήτρη Σκουλό επίσης έχουμε συνεργαστεί σε φωτογραφήσεις αλλά και στο GNTM, ενώ με την Κατερίνα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια».

Στην κρίση της, είναι πάντα ακριβοδίκαιη. Δεν θέλει να αδικεί κανέναν και καμία, γιατί θέλει να είναι εντάξει με την συνείδησή της. Μη σου κάνει εντύπωση. Έτσι λειτουργεί επαγγελματικά η Ηλιάνα: «Αποφεύγω να αποκτήσω αγαπημένη παίκτρια. Το κάθε κορίτσι έχει κάτι διαφορετικό. Είμαι χαρούμενη από το πρώτο λεπτό μόλις τις βλέπω να μπαίνουν στο πλατό και να περπατάνε. Εκτιμώ πολύ την προσπάθεια που κάνουν».

Μετά το «GNTM» στο Star, το «Pop Up» του Alpha και το «Love Island» στον ΣΚΑΙ, η Ηλιάνα μοιάζει να βρήκε το «λιμάνι» της στο ανανεωμένο φέτος My Style Rocks:

«Νιώθω πολύ άνετα γιατί η μόδα είναι το φυσικό μου περιβάλλον, μπορώ να σου πω ότι μου είναι και πιο εύκολο και αρκετά διασκεδαστικό. Με ένα διαφορετικό και πιο γλυκό άγχος αυτή τη φορά».

Μιλώντας για άγχος, δεν είναι λίγες οι φορές που η Ηλιάνα το ένιωσε. Ως νέο κορίτσι σε ένα νέο επαγγελματικό πεδίο δοκιμάστηκε πολλές φορές και κρίθηκε πολύ αυστηρά. Σήκωσε ένα φορτίο, δίχως να ξέρει πως να χειριστεί αυτό το βάρος. Έχει ενδιαφέρον να διαβάσεις το πως το αντιμετώπισε.

Προς το παρόν καταφέρνει αυτά τα βιώματα να την ωθούν στο «μπροστά» και να μην την προβληματίζουν. Αυτό, πίστεψέ με για έναν επαγγελματικό χώρο όπως η τηλεόραση δεν είναι καθόλου εύκολο.

Πόσο εύκολα «σπας» Ηλιάνα;

https://www.instagram.com/p/CneLeg3NJCG

«Πράγματα που δεν είναι αλήθεια και γράφονται για εμένα δε με νοιάζουν καθόλου»

Αναρωτήθηκες ποτέ για το πώς σε βλέπουν οι άλλοι ως Ηλιάνα, από τη στιγμή που έγινες αναγνωρίσιμη; Αν είσαι συμπαθής, αν περνάς αδιάφορη, αν σε λατρεύουν, αν θεωρούν πως έχεις κάτι να τους πεις, ή αν ταυτίζονται μαζί σου;

Αν μπεις στην διαδικασία να αναρωτηθείς αν σε καταλαβαίνουν τι και ποια είσαι, δεν θα σε βγάλει πουθενά, γιατί θα πρέπει να σε γνωρίζει κάποιος προσωπικά για να σε καταλάβει. Απλά, αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι με συμπαθούν, κάποιοι όμως, όχι. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό.

Φαίνεσαι πολλές φορές πολύ cool για να είσαι αληθινή. Τα βάσανα και τα άγχη σου, ποτέ δεν είναι ορατά. Δεν «σπας» ποτέ; Έχουν γραφτεί στο παρελθόν και έχουν ειπωθεί πολλά για εσένα, (αναμενόμενο σε όλα τα τηλεοπτικά πρόσωπα) αλλά τα αντιμετώπισες πολύ ψύχραιμα.

Πιστεύω πως λόγω δουλειάς δεν πρέπει να είναι ορατό το άγχος μου. Τα συναισθήματά μου θα πρέπει να τα εξαφανίζω. Επίσης με έχει βοηθήσει το γεγονός ότι έχω ζήσει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και έχω αναπτύξει μία άλλη νοοτροπία βλέποντας να συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα σε επώνυμους φίλους μου. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για να αποφύγω αυτό που θα μου συμβεί, αλλά ούτε και να το αλλάξω. Απλά δεν με απασχολεί. Είναι part of my job. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Πράγματα που δεν είναι αλήθεια και γράφονται για εμένα δεν με νοιάζουν καθόλου.

Έχεις περάσει φάση που ήθελες να κλειστείς στο σπίτι, με κλειστά παντζούρια και τηλέφωνα να μην θέλεις να κάνεις τίποτε και να μην έχεις επαφή με κανένα;

Μου έχει τύχει αυτό για επαγγελματικό λόγο, αλλά ευτυχώς ήταν την περίοδο της καραντίνας και πέρασα πολύ χρόνο μόνη μου και δεν το έμαθε και κανείς. Για προσωπικό λόγο δεν μου έχει τύχει.

Στα προσωπικά είμαι περισσότερο της λογικής. Ένα και ένα κάνουν δύο. Έχω ζήσει πολλά χρόνια μόνη μου και έχω κάνει ψυχανάλυση στον εαυτό μου, έχω διαβάσει πολλά βιβλία σχετικά. Η μοναξιά που πέρασα και κατέληξε να είναι μοναχικότητα, με βοηθά στο να μη πέφτω σε τέτοιες καταστάσεις.

Σε ειδικό για να βάλεις σε μία τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, πήγες;

Πήγα όταν ήρθα στην Ελλάδα για να ελέγξω όλο αυτό που μου συνέβαινε με την απότομη αλλαγή επαγγελματικού περιβάλλοντος. Ένιωθα ότι ο πρώην με τον τωρινό μου κόσμο, δεν συναντιούνται πουθενά και δεν ήξερα πως να λειτουργήσω. Πήγα για έξι μήνες σε ψυχολόγο και με βοήθησε πάρα πολύ στην καθημερινότητά μου.

Σου αρέσει όλα να είναι σε κουτάκια και τέλεια στη ζωή σου;

Πραγματικά, είμαι τελειομανής σε όλα. Από τα πράγματά μου στο σπίτι, μέχρι τη δουλειά μου. Είμαι από εκείνες που θα είμαι στην ώρα μου σε οποιαδήποτε υποχρέωση, προσωπική ή επαγγελματική.

Δηλαδή αν έρθω επίσκεψη στο σπίτι σου και μπω στην κουζίνα σου, θα βρω τα πάντα σε ευθεία γραμμή με έναν τρόπο που μπορεί να μοιάζει έως και ψυχαναγκαστικός;

Φυσικά και θα τα βρεις όλα στην εντέλεια. Και όχι μόνο στο δικό μου σπίτι, αλλά και στα σπίτια των φίλων μου όπου πάντα επεμβαίνω, διορθώνω και κουνάω τα πράγματά τους (γελάει).

https://www.instagram.com/p/CnWrlxstM0Y

Λόγω επαγγελματικής ευσυνειδησίας, επειδή η εικόνα είναι η δουλειά σου, αν κάποιος σου κάνει αρνητική κριτική το παίρνεις κατάκαρδα ή λειτουργεί και διδακτικά για το μέλλον;

Αν η κριτική είναι κακεντρεχής, δε δίνω σημασία. Την καλόπιστη κριτική την δέχομαι. Και εγώ η ίδια επιδιώκω να μου λένε τη γνώμη τους οι άνθρωποι που γνωρίζουν από μόδα ή που είναι σε αυτή τη δουλειά.

https://www.instagram.com/p/CmmFTEbNMw8

«Ρώτησα τον σύντροφό μου για το αν επιτρέπεται να τον αναφέρω δημόσια»

Για να είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότερες από τις σημερινές παρουσιάστριες, δύσκολα θα δέχονταν μία άλλη θέση στην τηλεόραση εκτός από εκείνη της παρουσίασης. Θα το θεωρούσαν υποτιμητικό. Εσύ όμως δείχνεις ότι δεν έχεις τέτοια ζητήματα. Κάνεις εναλλαγές από τον έναν ρόλο στον άλλο. Ποιο είναι το σκεπτικό σου;

Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Σε όποια θέση και να είσαι στην τηλεόραση, το αποτέλεσμα είναι ομαδικό. Υπάρχει γενικότερα στην Ελλάδα μία νοοτροπία πως ο leader σε μία δουλειά είναι υπεύθυνος για όλα, καλά και άσχημα. Αυτό δεν ισχύει. Υπάρχει μία ομάδα. Και σε όποια θέση και να είσαι σε αυτή την ομάδα, σημασία έχει να κάνεις καλά τη δουλειά σου.

Η επιτυχία και η αποτυχία όμως ο παρουσιαστής την καρπώνεται. Έτσι είναι η φύση της δουλειάς στην Tv...

Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι είναι και σωστό. Ειδικά στην επιτυχία.

Αισθάνεσαι ότι ήταν και λίγο θέμα τύχης, γιατί βρέθηκες στο παρελθόν σε δύο project που δεν πήγαν καλά σε τηλεθέαση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εσύ δεν ήσουν καλή; Πιστεύεις ότι δεν σε ευνόησαν οι συγκυρίες;

Το σημαντικό είναι ότι έφερα εις πέρας αυτό που μου ζητήθηκε.

Είτε δεν έχει βρεθεί ακόμη το σωστό project ή δεν έχω ταιριάξει εγώ σε αυτό ή ότι έτυχα σε διάφορες συνθήκες, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς στην δική μου περίπτωση για να υπάρχει το τέλειο και το σωστό.

Ζούμε σε μία διαφορετική και γρήγορη εποχή και περιμένουμε από τη μία στιγμή στην άλλη να έχουμε και γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει και στην τηλεόραση.

Μετάνιωσες, για την όπως φάνηκε λίγο επιθετική και αμήχανη στάση που είχες στο παρελθόν προς τους δημοσιογράφους, όταν έγινε γνωστός ο γάμος σου; Ενδεχομένως και από άμυνα γιατί όλο αυτό ήταν ένα πεδίο που δεν ήξερες πως να το χειριστείς;

Νομίζω ότι δεν υπήρξα επιθετική, απλά δεν ήθελα να σχολιάσω ή να αφήσω να εννοηθεί κάτι. Δεν ήθελα και δεν μπορούσα να μιλήσω την δεδομένη στιγμή. Και το έκανα γιατί το θέμα αφορούσε σε έναν άνθρωπο που δεν ήταν πια στη ζωή μου και δεν ήθελα να τον εκθέσω.

Τώρα όμως που είναι ξανά σύντροφός σου ο πρώην σύζυγός σου ένιωσες φαντάζομαι πιο άνετα για να μιλήσεις...

Τον ρώτησα για το εάν επιτρέπεται να τον αναφέρω ή θα τον φέρω σε δύσκολη θέση. Και μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον ισχύει η σχέση. Τότε δεν ήθελα να το κρύψω, απλά ήθελα να προστατέψω έναν άνθρωπο που είχε υπάρξει στη ζωή μου.

Her Family Rocks: Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου έγινε 35 & και η οικογένειά της είναι πάντα προτεραιότητα

Ηλιάνα πιστεύεις ότι έχουν κάνει μεγάλη ζημιά τα social media με τα πρότυπα της μόδας που προωθούν; Βλέπουμε πανομοιότυπες κοπέλες σε στυλ. Όλες φιλόδοξες μελλοντικά μοντέλα - καρμπόν.

Η μεγάλη ποσότητα της πληροφορίας που έχουμε στο Internet αντί τελικά να μας βοηθήσει, μας μπερδεύει. Ένα look που βλέπεις σε ένα video ή μία φωτογραφία όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να «σταθεί» και στην πραγματικότητα γιατί μπορεί να είναι στοχευμένο στο να διαφημίσει ένα προϊόν. Επίσης ό,τι ταιριάζει και φαίνεται ωραίο σε μία άλλη κοπέλα, δεν σημαίνει ότι ταιριάζει και σε εσένα.

https://www.instagram.com/p/CoM8lDTtRr_

Σε κάποιες γυναίκες η κομψότητα και η αύρα που αποπνέουν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό αλλά οι περισσότερες περνάμε τη φάση του πειραματισμού, μέχρι να καταλάβουμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει. Εσύ σε ποια ηλικία το κατάλαβες;

Άργησα πάρα πολύ να το καταλάβω, γιατί όταν ξεκίνησα ως μοντέλο δεν ήταν δική μου δουλειά να κάνω styling στον εαυτό μου. Έπρεπε λόγω δουλειάς να έχω ένα συγκεκριμένο dress code, συγκεκριμένα παπούτσια, χωρίς μακιγιάζ και χωρίς βαμμένα νύχια. Πέρασα μία δεκαετία χωρίς να έχω βάψει τα νύχια μου κόκκινα! Σε κάθε φωτογράφηση είχα και διαφορετικό styling, κάθε μέρα είχα και άλλη εικόνα. Ήταν μία τρέλα!

Για αυτό και δεν ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με το τι είναι αυτό που ταιριάζει σε εμένα ως Ηλιάνα. Πιστεύω πως μόλις ήρθα στην Ελλάδα, άρχισα να το ανακαλύπτω. Πέρασα πολλά στάδια και άρχισα πια να αποφασίζω και εγώ τι είναι αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα, ανάλογα και το target group μου, γιατί δεν είμαι πια 20 χρονών. Το μυστικό σε κάθε περίπτωση όμως, είναι να τα «νιώθεις» τα ρούχα που φοράς για να μη σε φοράνε.

https://www.instagram.com/p/CmypczaKIza

Ως μικρό κορίτσι «χωνόσουν συχνά στην ντουλάπα της μαμάς για να δοκιμάζεις τα ρούχα και τα παπούτσια της και να ζήσεις στον κόσμο των μεγάλων;

Συνέχεια. Η μαμά μου είχε συλλογή με παπούτσια custom made, είχε τέλεια ρούχα γιατί της άρεσε πάρα πολύ η μόδα. Για αυτό και από μικρές εγώ και η αδελφή μου ντυνόμασταν με την τελευταία λέξη της μόδας. Αργότερα όμως η μαμά μου χάρισε όλα της τα ρούχα και τα παπούτσια σε φίλες της και δυστυχώς τα περισσότερα πράγματα από αυτά τα χάσαμε.