Ευγενία Σαμαρά: «Δεν χρειάζεται να δυσκολευτείς στον έρωτα. Η αγάπη δεν χρειάζεται να πονάει»

Κατερίνα Μπούσιου
Ευγενία Σαμαρά: «Δεν χρειάζεται να δυσκολευτείς στον έρωτα. Η αγάπη δεν χρειάζεται να πονάει»

«Θέλω να είμαι ελεύθερη». Με μία φράση από την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος» στην οποία πρωταγωνιστεί, η Ευγενία Σαμαρά περιγράφει τη ζωή της. Φέτος εκτός από τον ρόλο της για τρίτη χρονιά στον Σασμό, κάνει και την πρώτη απόπειρα ως παρουσιάστρια στο τηλεπαιχνίδι της ΕΡΤ «Switch». 

Η Ευγενία Σαμαρά στην social mediaκή εκδοχή της είναι η χαρά της ζωής. Αν την ακολουθείς στο Instagram, θα έχεις σίγουρα «ζηλέψει» τα ταξίδια που κάνει σε όλον τον κόσμο. Θα έχεις παρατηρήσει την εξωστρέφειά της, τους αμέτρητους φίλους της.

Φαινομενικά κοινωνική όπως λέει η ίδια, αλλά τελικά «κλειστό βιβλίο» όπως παραδέχεται. Η ηθοποιός μιλά στο Queen.gr για το πόσο άλλαξε με τον πάροδο των χρόνων, την ανάγκη για ασφάλεια, τις άμυνές της, τον έρωτα, την επένδυση ζωής, τη χαρά της για το νέο επαγγελματικό βήμα ως παρουσιάστρια στο νέο τηλεπαιχνίδι της ΕΡΤ «Switch», αλλά και για τον ρόλο της ως Στέλλα του Σασμού. Και για την μελλοντική ευτυχία της άτυχης μέχρι στιγμής, τηλεοπτικής της ηρωίδας.

https://www.instagram.com/p/Cwk_QlnrsWa/

«Θέλω να είμαι ελεύθερη»

Αυτή η φράση από τον ρόλο της ως Σελιμέν στην παράσταση «Μισάνθρωπος» στην οποία συμμετέχει για δεύτερη χρονιά, είναι η αγαπημένή της. Αυτή την ελευθερία κυνηγά και στις αποδράσεις της. Φέτος το καλοκαίρι, έκανε ένα ταξίδι ζωής στη Νότια Αμερική και μόλις επέστρεψε μπήκε σχεδόν αμέσως σε έναν διαφορετικό ρόλο, σε έναν διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Σα να συνωμότησε το σύμπαν για να κάνει κάτι που αγαπά. Ως παρουσιάστρια του νέου τηλεοπαιχνιδιού της ΕΡΤ «Switch». Το αποφάσισε αυθόρμητα.

«Για πρώτη φορά δεν μου δόθηκε ο χρόνος για να αναλύσω τα πράγματα. Ίσως για αυτό το απολαμβάνω τόσο πολύ. Δεν έκανα σκέψεις για το αν πρέπει να το κάνω ή αν μου ταιριάζει. Περνάω πολύ ωραία».

Είσαι γενικότερα υπεραναλυτική;

Ήμουν σε όλα στη ζωή μου υπεραναλυτική. Τώρα είμαι καλύτερα. Θέλω να κινούμαι περισσότερο από τη συνειδητότητα του «τώρα», να μη κάνω κύκλους γύρω από τον εαυτό μου και να μη πνίγομαι σε μία κουταλιά νερό.

Δεν είναι θέμα ανασφάλειας, αλλά έχω μάθει να λειτουργώ μετρημένα, με τη λογική. Για αυτό και έχω διαλέξει καλλιτεχνικό επάγγελμα, για να σπάω τα «κουτάκια» μου και την οργάνωση.

https://www.instagram.com/p/Cx0vMf_o5u4/

Από τις αναρτήσεις σου στο Instagram με τους φίλους σου, δείχνεις πάντα μία υπεροπροστασία απέναντί τους. Φίλη με ρόλο μαμάς.

Έχω ανθρώπους δίπλα μου με τους οποίους έχω δημιουργήσει ουσιαστικές σχέσεις. Δεν ξέρω αν είμαι η μαμά των φίλων μου, αλλά συμπεριφέρομαι σε εκείνους με τον τρόπο που θέλω αντίστοιχα να είναι οι άνθρωποι γύρω μου. Μου αρέσει να παρέχω ασφάλεια γιατί μου αρέσει να νιώθω και εγώ ασφαλής. Μου αρέσει να τους στηρίζω, γιατί θέλω και εμένα να με στηρίζουν. Είναι στη φύση των ανθρώπων να καθρεφτίζουν αυτό που και οι ίδιοι θέλουν.

Υπάρχει φίλος ή φίλη από τον επαγγελματικό σου χώρο, που ό,τι και αν γίνει θα τον συμβουλευτείς και για τη δουλειά και για τα προσωπικά σου;

Δεν υπάρχει μόνο ένας, υπάρχουν πολλοί. Έχω βέβαια και δύο κολλητούς φίλους που τους έχω για πολλά χρόνια, όπως και την παιδική μου φίλη. Αυτές είναι οι σταθερές μου σχέσεις και είναι και ο πρώτοι που τα μαθαίνουν. Αλλά έχω εμπιστοσύνη και σε αρκετούς ανθρώπους στους οποίους απευθύνομαι, ανάλογα με την περίπτωση και τα βιώματά τους.

https://www.instagram.com/p/Cvfat3BI3vX/

Είσαι «ανοιχτό βιβλίο»;

Όχι δεν είμαι. Θεωρώ ότι μπορεί να φαίνομαι έτσι, γιατί είμαι κοινωνική, αλλά τελικά είμαι κλειστή. Πολύ λίγοι άνθρωποι νομίζω ότι ξέρουν ακριβώς να πουν, ποια πραγματικά είμαι. Αυτό είναι ένα κομμάτι μου που είναι ενδεχομένως άμυνα ή μη ικανότητα να αφεθώ πραγματικά.

Η Ευγενία Σαμαρά έχει γενέθλια και Ζέτα Μακρυπούλια με Τόνια Σωτηροπούλου έκαναν επικά σχόλια

Δεν είναι κακό να είσαι επιλεκτική…

Έχω απεριόριστη ανάγκη να αισθανθώ απόλυτη ασφάλεια και αυτό είναι κάτι που μεγαλώνοντας συνεχίζω να «δουλεύω». Ξέρεις, αυτό είναι και λίγο πλασματικό, ο καθένας βάσει των δικών του εμπειριών αναλύει τα πράγματα στη ζωή του. Τα τελευταία χρόνια και μέσα από τη δουλειά που κάνω, ανακαλύπτω ότι έχω την ανάγκη να έχω άμυνες. Όχι με όλους, αλλά τους περισσότερους. Αλλά από την άλλη πλευρά από πολύ μικρό παιδί, όσοι ήταν δίπλα μου, είχαν πάντα την ανάγκη να «ανοίγονται» αμέσως απέναντί μου.

Στο «Switch» έχεις βάλει κάποια δικά σου στοιχεία;

Στο «Switch», είμαι πολύ ο εαυτός μου. Όπως θα ήμουν στο σπίτι μου, αν έπαιζα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τους φίλους μου. Μου αρέσουν άλλωστε πολύ και τα παιχνίδια.

Πεισμώνεις ή θυμώνεις όταν χάνεις;

Δεν μου αρέσει να χάνω. Παλαιότερα τσατιζόμουν. Δεν θα μαλώσω, αλλά θα με ενοχλήσει να χάσω. Και τώρα εκνευρίζομαι, αλλά το αποδέχομαι. Αυτό προκύπτει, επειδή θέλω σε όλα να είμαι καλή. Αν χάσω, δεν ήμουν καλή. Παλιά μου φαινόταν περίεργο να τα λέω και να τα παραδέχομαι όλα αυτά, αλλά είδα στην πορεία ότι όλοι άνθρωποι, πάνω – κάτω τις ίδιες πεποιθήσεις και τις ίδιες αντιδράσεις έχουμε.

https://www.instagram.com/p/CwvTl75ro2O/

Οι άνθρωποι που είναι δίπλα σου είτε ως φίλοι , είτε ως συνεργάτες, θα πρέπει να έχουν έναν κώδικα ηθικής;

Συνήθως αυτούς τους ανθρώπους έλκω. Δεν μπορείς να «υπάρξεις» και να συντονιστείς με έναν άνθρωπο αν δεν βλέπεις τη ζωή με τα ίδια μάτια.

Στον επαγγελματικό χώρο καμμιά φορά δεν μπορείς να το ελέγξεις. Αναγκάζεσαι να συνυπάρξεις και με ανθρώπους διαφορετικούς σε ηθική και αξίες…

Δεν είμαστε όμως φίλοι. Άρα δεν με επηρεάζει η ηθική του και ο τρόπος ζωής τους. Δεν με «ακουμπά». Απλά βρίσκεις ένα κανάλι επικοινωνίας για να συνυπάρξεις.

Το μεγάλο switch στη ζωή σου, πότε το έκανες;

Όταν ήρθα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Και δεν είναι μόνο επαγγελματικό switch αυτό. Είχε να κάνει με την δική μου μετατόπιση στα πράγματα. Όλα ευτυχώς ήρθαν καλύτερα από ό,τι τα επιθυμούσα. Αυτά που μου συνέβησαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεν τα είχα φανταστεί.

https://www.instagram.com/p/Ct9iS8HIFeb/

Όλοι λίγο έως πολύ σε «ζηλεύουμε» για τα πολλά ταξίδια που κάνεις σε όλο τον κόσμο. Έχεις γενικότερα μία τάση φυγής;

Μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Δουλεύω όλο το χρόνο χωρίς ρεπό για να μπορώ να ταξιδεύω το καλοκαίρι.

Άρα και όλα σου τα χρήματα τα επενδύεις μόνο στα ταξίδια; Σαν ένα δώρο στον εαυτό σου;

Δεν με ενδιαφέρει να αγοράσω κάτι με αυτά τα χρήματα. Έχω ένα αυτοκίνητο, έχω ένα σπίτι να μένω, έχω καλύψει τις βασικές ανάγκες μου. Ανάλογα με το budget της κάθε χρονιάς, οργανώνω τα ταξίδια μου. Μου είναι απαραίτητα αυτά τα ταξίδια για την ίδια μου την ύπαρξη. Να βρίσκομαι σε διαφορετικούς προορισμούς και άλλους πολιτισμούς. Μέσα από αυτό νιώθω πως εξελίσσομαι, πως νιώθω πλήρης.

https://www.instagram.com/p/Cv-e7leOZUl/

Τι σου «έμαθε» το τελευταίο σου ταξίδι; Από την Αμερική στο Περού;

Την ένωση με τη φύση. Εξίσου απαραίτητη για εμένα. Να περπατήσω ξυπόλυτη σε μία παραλία ή σε ένα δάσος. Το Περού ήταν γεμάτο από ενεργειακές δονήσεις. Δεν μπορώ ακριβώς να το περιγράψω με λόγια.

Το ιδανικό ταξίδι είναι με την παρέα της Μαρίας Καβογιάννη ή με την παρέα της μαμάς σου;

Διαφορετική η κάθε μία. Αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να πάω και με τις δύο μαζί. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Θα γελούσαμε πολύ.

Ποιο είναι το πιο άστοχο κλισέ που έχει ειπωθεί για τον έρωτα;

Ότι ο έρωτας είναι κάτι που θα μας πονέσει. Μας έχει «φορεθεί» ότι θα πρέπει να πασχίσεις, να δυσκολευτείς στον έρωτα. Η αγάπη πονάει όπως λένε. Η αγάπη δεν χρειάζεται να πονάει.

Ο χωρισμός δεν πονάει; Μπορούν δύο άνθρωποι να «λύσουν» αυτό που τους ένωνε δίχως εντάσεις, να έχουν αυτό που λέμε πολιτισμένο χωρισμό;

Έχει να κάνει με τη σχέση που είχαν «χτίσει» μεταξύ τους. Θα πρέπει να πάρεις μία απόσταση από όσα συμβαίνουν, να το συζητήσεις με τον άνθρωπό σου και να μπορούμε να συνεχίσουμε να αγαπιόμαστε με άλλο τρόπο, χωρίς να γινόμαστε τοξικοί. Χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπίσουν την αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή τους.

https://www.instagram.com/p/Cx0hoBZNPEF/

Η Στέλλα του Σασμού τα κατάφερε σε αυτό. Σταδιακά έγινε φίλη με την νυν του πρώην της, του Αστέρη. Εκτός του ότι σε αποκαλούν συχνά στο Twitter ως τον θηλυκό Λυκουρέζο της Κρήτης, γιατί αναλαμβάνεις όλες της υποθέσεις της σειράς, θα έχει αλλαγές ο ρόλος σου επί προσωπικού; Θα ευτυχήσει επιτέλους ηρωίδα σου αυτή τη σεζόν;

Είναι άτυχο αυτό το κορίτσι. Ναι, θα αλλάξει. Κάτι θα εμφανιστεί στη ζωή της. Θα οδηγηθεί τελικά σε αυτό που θέλει. Έχει έναν κώδικα ηθικής η Στέλλα και στη δουλειά και στη ζωή της. Έμεινε αρκετό καιρό μόνη της.