Αθηνά Οικονομάκου: «Η πιο σημαντική επιλογή της ζωής μου ήταν η ψυχοθεραπεία, τώρα νιώθω ελεύθερη»

Κατερίνα Μπούσιου
Αθηνά Οικονομάκου: «Η πιο σημαντική επιλογή της ζωής μου ήταν η ψυχοθεραπεία, τώρα νιώθω ελεύθερη»

H Aθηνά Οικονομάκου μιλά στο Queen.gr για έρωτα, σχέσεις, επιλογές, αποφάσεις ζωής, κρίσιμες ισορροπίες και τη μητρότητα. 

Η ζωή και ο θάνατος, αυτό το πέρασμα από την ανθρώπινη διάσταση σε κάτι άλλο, είναι κάτι παραπάνω από μία φιλοσοφική αναζήτηση. Στη σειρά του ΑΝΤ1 «Ο Πρώτος από εμάς» γίνεται δε, με τον πιο αισιόδοξο τρόπο. Η Αθηνά Οικονομάκου ως Κάτια, «σηκώνει» ένα μεγάλο βάρος ευθύνης, αποφάσεων και επιλογών, μόλις στην παρέα των έξι κολλητών φίλων γίνεται γνωστό, πως ένας από αυτούς θα φύγει από τη ζωή σε λίγους μήνες, λόγω καρκίνου. Για τις δικές της επιλογές, αποφάσεις και ανατροπές, για τον έρωτα και τη μητρότητα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία σύγχρονη γυναίκα, μίλησε η ηθοποιός στο Queen.gr.

Αναλύοντάς μας παράλληλα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τηλεοπτικής της ηρωίδας και το τι μέλλει γενέσθαι.

«Και ποιον δεν φοβίζει ο θάνατος;»

Η Αθηνά Οικονομάκου είναι πολυδιάστατη και δεν είναι μόνο η υποκριτική που την καθορίζει επαγγελματικά. Λίγο πριν γίνει μαμά στα δύο της παιδιά, τον Μάξιμο και τη Σιέννα, είχε προλάβει να κάνει ένα μεγάλο επαγγελματικό άνοιγμα, δημιουργώντας δύο εταιρείες, μία κοσμημάτων και μία ένδυσης. Και παράλληλα γινόταν η πρώτη Ελληνίδα millionaire του Instagram - ακολούθησε η Ελένη Μενεγάκη και εκείνη με ένα εκατομμύριο και κάτι followers - αλλά δεν της αρέσει να την αποκαλούν influencer. Άλλωστε όπως λέει και η ίδια: «Δεν έχω κάποια εταιρεία να διαχειρίζεται το Instagram, ποτέ δεν είχα άλλωστε και συνεχίζω να απαντώ εγώ στα μηνύματα που λαμβάνω».

Η φετινή τηλεοπτική της επιστροφή, γίνεται με ένα ρόλο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Και θα αποκτήσει ακόμη περισσότερο. Όλα ξεκινούν όταν στην παρέα έξι φίλων (Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μάριος Αθανασίου, Βίβιαν Κοντομάρη, Λένα Δροσάκη και φυσικά η Αθηνά) ο ένας, ο Άλκης, μαθαίνει ξαφνικά ότι νοσεί από καρκίνο. Τους δίνει μία συμβουλή εξαρχής: Να αναθεωρήσουν τη ζωή τους και να αλλάξουν τις επιλογές τους. Να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Η ζωή είναι μικρή και απρόβλεπτη.

https://www.instagram.com/p/Cyd7Wb2tvDM/

Η Αθηνά μας κάνει αρχικά το ψυχογράφημα της ηρωίδας της: «Στη ζωή της Κάτιας υπάρχει μία μεγάλη ανατροπή με την ασθένεια του Άλκη. Και ξέρει πως δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να ζήσουν τον έρωτά τους, που κάθε φορά τον αναβάλλουν. Τα παίζει όλα για όλα πια. Δεν έχει επιλογή. Την ξεπερνά όλο αυτό που νιώθει. Τώρα επέστρεψε από το ταξίδι του μέλιτος και προέκυψε η εγκυμοσύνη. Η Κάτια είναι ένα πολύ συναισθηματικό άτομο, προσδιορίζεται από τους άλλους, κυρίως από τους άντρες που υπάρχουν στη ζωή της. Είναι πάντα στα μετόπισθεν. Ακόμη και με τους φίλους της είναι εκείνη που θα μιλήσει λιγότερο, δεν είναι αρχηγός της ομάδας και η ψυχή της παρέας. Λειτουργεί σε άλλο ρυθμό. Θα δούμε στη συνέχεια, ότι αυτό ανατρέπεται. Θα την δούμε να πατά στα πόδια της, να παίρνει αποφάσεις και να διεκδικεί αυτά που θέλει».

Και αφού μιλάμε για επιλογές, πες μου τρεις από τις πιο σημαντικές και εκ του αποτελέσματος σοφές επιλογές που έκανες στη ζωή σου.

Η πρώτη ήταν σίγουρα όταν αποφάσισα να ακολουθήσω την υποκριτική. Η δεύτερη και κομβική θα έλεγα, ήταν όταν ξεκίνησα ψυχοθεραπεία. Και τρίτη και σημαντικότερη, ήταν η δημιουργία οικογένειας.

Γιατί βάζεις τόσο ψηλά την ψυχοθεραπεία; Ήταν τόσο σημαντική;

Γιατί χωρίς αυτή, δεν θα γινόταν τίποτε από όλα τα υπόλοιπα στη ζωή μου. Εσωτερικά, ψυχικά, από άποψη ηρεμίας και ασφάλειας. Το να νιώθω ότι έχω αυτοπεποίθηση και να πατώ γερά στα πόδια μου.

Ξεκίνησα την ψυχοθεραπεία πριν γνωρίσω τον Φίλιππο, πριν παντρευτώ και γίνω μαμά. Οι ανασφάλειες και οι φόβοι ήταν πολύ έντονοι σε όλη μου τη ζωή. Τώρα που τα έχω κάπως τακτοποιημένα τα πράγματα, νιώθω ελεύθερη.

Ένα μεγάλο βήμα δεν είναι αρχικά να καταλάβεις έγκαιρα πως χρειάζεσαι βοήθεια και να απευθυνθείς στη συνέχεια σε κάποιον ειδικό;

Νομίζω ότι το θέμα είναι να πάρεις την απόφαση ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Ότι ανήκεις στην πλειοψηφία και όχι απλά στον μέσο όρο. Φυσικά και σε κάποιους μπορεί να μην είναι αναγκαία, αλλά ακόμη και σε αυτούς μπορεί να καλυτερέψει τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά τους. Θα με δυσκόλευε αν δεν την έκανα, όταν πια έγινα μαμά. Πρόλαβα να κάνω αρκετή δουλειά με τον εαυτό μου μέχρι τότε.

https://www.instagram.com/p/CwFWXS9tP5K/

Οι ιδιαίτερες και πολλές ευθύνες ή η διαχείριση του χρόνου ήταν το μεγαλύτερο challenge για εσένα όταν έγινες μαμά;

Το σύνολο, νομίζω. Είναι ένας νέος ρόλος και σου δημιουργείται φόβος για την ευθύνη ενός νέου ανθρώπου, γιατί αυτός εξαρτάται μόνο από εσένα για να επιβιώσει. Είναι πολύ μεγάλο το βάρος. Υπάρχει σίγουρα το θέμα της έλλειψης χρόνου, της αλλαγής της ζωής σου και αλλαγής προτεραιοτήτων. Δεν υπήρχα «εγώ» σε όλο αυτό, ούτε και ο Φίλιππος στην αρχή. Μέχρι να βρει τις ισορροπίες του ένα ζευγάρι που κάνει ένα μωρό, χρειάζεται να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να επιδιώξουν αυτή την ισορροπία για να μη χάσουν το παιχνίδι. Πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία μεταξύ τους, συνεργασία, κατανόηση και σεβασμό.

Η ολιγόμηνη αποχή από τη δουλειά σου όταν ήρθε στη ζωή ο γιος σου Μάξιμος σε βοήθησε;

Αρκετά θα έλεγα. Έμεινα εκτός για οχτώ μήνες περίπου. Με τη Σιέννα ήταν περισσότερο. Μετά είχα τη συνεργασία με το θέατρο Παλλάς και τη συνεργασία με το Masked Singer και έλειπα για λίγο από το σπίτι. Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που δουλεύω με πιο κανονικούς ρυθμούς. Που έχω, πέντε δεκάωρα γυρίσματα για τη σειρά την εβδομάδα.

https://www.instagram.com/p/CwA4hBNN3Kr/

Όσο κλισέ και αν ακουστεί, πάντα υπάρχει η απορία για εσένα για το πώς τα προλαβαίνεις όλα, γιατί διατηρείς παράλληλα και δύο εταιρείες, την Allover με τα κοσμήματα και την ProjectSoma.

Όλοι την έχουν αυτή την απορία (γελάει). Από πάντα σχεδόν όμως έκανα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Όμως τώρα πια και εγώ έχω αυτή την απορία για τον εαυτό μου. Και όμως γίνεται.

Στη μία από τις δύο σου εταιρείες έχεις τουλάχιστον τη συμβολή της φίλης σου και συνεταίρου σου, της Μαίρης Συνατσάκη.

Και για εκείνη όμως είναι δύσκολα γιατί έχει πιο μικρό παιδί σε ηλικία από τα δικά μου. Τρέχουμε και οι δύο μαζί, αλλά τουλάχιστον δεν παραπονιόμαστε.

Παρά την κούραση και το τρέξιμο, πάντα στις αναρτήσεις σου, φαίνεσαι σχεδόν αψεγάδιαστη, στην εικόνα σου.

Όταν λέω στους φίλους μου «Είμαι πτώμα από την κούραση», οι περισσότεροι μου λένε ότι δεν μου φαίνεται. Η ψυχούλα μου το ξέρει όμως. Ίσως η κούραση αυτή να μη διαγράφεται στο πρόσωπό μου γιατί αισθάνομαι χαρούμενη με όλα αυτά που κάνω. Δεν βαρυγκομάω. Δεν πάω για παράδειγμα στο γύρισμα, σιχτιρίζοντας, έχοντας την έννοια να τελειώνω γρήγορα για να φύγω. Αντίθετα, το απολαμβάνω, γελάω, περνάω πάρα πολύ ωραία και είμαι περήφανη.

Τόσο πολύ έχεις ενθουσιαστεί με τον ρόλο ως Κάτια στο «Πρώτος από εμάς;»

Είναι η ιδανική επαγγελματική συνθήκη, έχουμε δέσει πάρα πολύ μεταξύ μας όλοι οι ηθοποιοί, έχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο το σενάριο, όσο και ο δικός μου ρόλος. Περνάμε καταπληκτικά, το απολαμβάνουμε και είναι παράλληλα μία μεγάλη υποκριτική ευκαιρία για όλους μας στο καστ, γιατί όλοι μας κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε κάνει στο παρελθόν. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία και το έχουμε κερδίσει επάξια το στοίχημα και αυτό μας κάνει να είμαστε ακόμη πιο ενωμένοι.

Υποκριτικά και συναισθηματικά υπάρχει μία λεπτή γραμμή στο σενάριο και ένας κίνδυνος για να μην καταλήξει ως κάτι μίζερο ένα τόσο σοβαρό θέμα, όσο η ιστορία ενός καρκινοπαθή που ξέρει ότι δεν έχει πολλές ελπίδες για να ζήσει. Πώς το αντιμετώπισες;

Επειδή η σειρά είναι ένα project που έχει προβληθεί στο εξωτερικό, δεν είχε τέτοια δείγματα, ξέραμε από την αρχή πως δεν πηγαίνει στα άκρα, αλλά εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις, στη φιλία και στον έρωτα και το πώς αυτά επηρεάζονται από το τόσο σημαντικό γεγονός της υγείας. Δεν είναι μόνο η ζωή εκείνου που νοσεί που αλλάζει, αλλά και όλων των άλλων γύρω του. Υπάρχει ο φόβος, υπάρχει ο θάνατος, αλλά παράλληλα υπάρχει παράλληλα γέλιο. Μας το λέει και ο κόσμος στα μηνύματά του, το βιώνουμε και εμείς. Κλαίμε λόγω συγκίνησης, κλαίμε από γέλια στη συνέχεια. Δεν είναι απλό αυτό το στοίχημα που βάλαμε με τη σειρά και δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.

Η διαφοροποίηση επίσης αφορά και στην αισιοδοξία του Άλκη. Που ενώ ξέρει πως έχει κάτι πάρα πολύ σοβαρό και γνωρίζει πως δεν έχει πολύ χρόνο ζωής, τα αντιμετωπίζει όλα με αισιοδοξία και τονώνει ακόμη και την αυτοπεποίθηση των φίλων του. Δεν ξέρω αν είναι ιδεατή όλη αυτή η συνθήκη. Πολλοί τηλεθεατές έχουν αναρωτηθεί αν τους συνέβαινε κάτι τέτοιο, αν αντιδρούσαν με τέτοια δύναμη και αυτογνωσία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ταυτιστεί με αυτή την ιστορία. Τους θυμίζει δικά τους βιώματα, με δικούς τους φίλους ή ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και της οικογένειάς τους.

Έχεις σκεφτεί αν υπήρχε ένας Άλκης στη δική σου ζωή, πως θα αντιδρούσες;

Έχω μεγάλη άρνηση σε αυτά τα θέματα. Μου έχει περάσει όμως από το μυαλό μου η ερώτηση «Εσύ τι θα έκανες; Πώς θα φερόσουν;». Δεν έχω δώσει όμως απάντηση και το απωθώ από τη σκέψη μου. Γιατί δεν το αντέχω. Και ποιον άλλωστε δεν τον φοβίζει; Βέβαια όταν η ζωή σε φέρνει αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση, σαφέστατα και βρίσκεις τη δύναμη για να το αντιμετωπίσεις.

H Αθηνά Οικονομάκου έκανε ξανθιά highlights και φώτισε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της

Επειδή και μέσω των εταιρειών σου απευθύνεσαι σε γυναίκες, μιλάς με τις γυναίκες, ποιες είναι οι νέες προκλήσεις της εποχής, τα ζητήματα για τα οποία καλούνται να βρουν μία ισορροπία;

Από την γυναίκα μόνη στο σπίτι, νοικοκυρά και μάνα, περάσαμε στην γυναίκα καριερίστα. Νομίζω πως αυτό χρειάζεται να ισορροπήσουμε. Εμείς οι γυναίκες παράλληλα θα πρέπει να αισθανόμαστε ελεύθερες και να έχουμε την επιλογή να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Έχουμε κερδίσει αυτό το δικαίωμα και το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα με τα παιδιά μας. Πώς θα μεγαλώσουμε τη νέα γενιά.