Νέα φοιτήτρια; Αυτός είναι ένας πλήρης οδηγός για τις πρώτες ημέρες του Πανεπιστημίου

Ερμιόνη Σαρρή
Νέα φοιτήτρια; Αυτός είναι ένας πλήρης οδηγός για τις πρώτες ημέρες του Πανεπιστημίου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εγγραφή, τη σίτιση, τη μεταφορά και την αναζήτηση του νέου σου σπιτιού.

Δεν ξέρουμε αν το κατάλαβες αλλά μόλις έχασες τον τίτλο της μαθήτριας και κέρδισες αυτόν της… ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ. Τα πράγματα από εδώ και πέρα θα είναι διαφορετικά και η ζωή σου πολύ πιο… περιπετειώδης. Η «πόρτα» του Πανεπιστημίου θα σε αφήσει να ανακαλύψεις τόσο νέα πράγματα σε επίπεδο γνώσης, όσο και ζωής. Θα πάρεις χαρές, αλλά θα βιώσεις και αποτυχίες. Το Πανεπιστήμιο είναι μία μικρή ‘’εισαγωγή’’ στο πραγματικό κόσμο των ενηλίκων.

Τα συναισθήματά σου είναι κάπως ανάμεικτα τη στιγμή αυτή που μιλάμε, καθώς μέσα στην όλη χαρά που επικρατεί μέσα σου, το άγχος έχει αρχίσει δειλά δειλά να κάνει αισθητή την παρουσία του. Και εμείς κάποτε το νιώσαμε και με τη σκέψη μόνο του Πανεπιστημίου, τα πόδια μας έτρεμαν. Πού θα πάμε, τι θα κάνουμε, θα έχουμε φίλους, θα καταφέρουμε να πάρουμε πτυχίο;

Για αυτό, λοιπόν, είπαμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση και να σου λύσουμε πολλές από τις απορίες που κάνουν «βόλτα» στο μυαλό σου.

Εγγραφή:

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσεις για τη νέα σου ζωή. Καλό θα ήταν να παρακολουθείς συχνά τις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου που επρόκειτο να φοιτήσεις και έτσι να μάθεις το πότε ξεκινούν οι εγγραφές. Προσοχή, το χρονικό περιθώριο που δέχονται οι γραμματείες είναι περιορισμένο, όσο και οι ώρες τους. Τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πρέπει να έχεις μαζί σου είναι:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του Σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄(90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης).

http://www.minedu.gov.gr/

Αναζήτηση Κατοικίας:

Μέσα στις επόμενες ημέρες πρέπει να γεμίσεις τις βαλίτσες σου, να πακετάρεις τα αγαπημένα σου πράγματα και να κλείσεις την πόρτα του πατρικού σου. Ποια πόρτα όμως σε περιμένει; Λοιπόν, έχεις δύο επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες σου. Μπορείς να κάνεις αίτηση για δωμάτιο στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου ή να αναζητήσεις δικό σου διαμέρισμα. Μη διστάσεις να τολμήσεις τη συγκατοίκηση, καθώς θα έχεις μία παρέα στο σπίτι και μία ευκαιρία να κάνεις νέες παρέες.

Υπάρχουν πολλά sites που θα σε βοηθήσουν στη γρήγορη αναζήτηση ανάλογα με την πόλη που θα μετακομίσεις όπως το www.menoumemazi.gr. Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, ρίξε μία ματιά στο www.ein.gr.

EXTRA TIP: Πολλές πόλεις της επαρχίας έχουν τη δική τους τοπική εφημερίδα όπου θα βρεις αρκετές αγγελίες για διαμερίσματαή κάποια τοπικά sites (με λίγα λόγια τρέξε στο google).

Σίτιση:

Το φαγητό είναι ένα ακόμη ζήτημα που μέχρι τώρα δε σε απασχολούσε. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν λίαν συντόμως και σε καλωσορίζουμε και επίσημα στην ενήλικη ζωή. Τα Πανεπιστήμια δίνουν το δικαίωμα στους φοιτητές να σιτίζονται. Ανάλογα με το εισόδημα της οικογένειάς τους, μερικοί μπορούν να απολαμβάνουν εντελώς δωρεάν τα γεύματά τους, ενώ μερικοί άλλοι θα πρέπει να πληρώνουν ελάχιστα χρήματα. Εκ πείρας, σου λέμε ότι είναι η πιο οικονομική λύση για τις ημέρες με άδειο ψυγείο(aka καθημερινά).

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη:

Με το που περάσουν οι πρώτες-δύσκολες- ημέρες της προσαρμογής, πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στην υγεία σου. Κάνε αίτηση στο Πανεπιστήμιό σου για την έκδοση βιβλιαρίου υγειονομικής περίθλαψης και έχε για τα επόμενα χρόνια το κεφάλι σου ήσυχο. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα χρειαστείς.

Έξοδα Μεταφοράς:

Αν βρεις σπίτι δίπλα ακριβώς στο Πανεπιστήμιο, τότε οφείλουμε να σου δώσουμε τα συγχαρητήριά μας. Όσον αφορά το πρωινό ξύπνημα, μάθε πως έχεις λύσει το πρόβλημα της ζωής σου. Και πάλι όμως, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς τις ειδικές κάρτες μειωμένου εισιτηρίου. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γλιτώσεις κάποια έξοδα και να μετακινείσαι εντός και εκτός της πόλης πιο οικονομικά. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για παράδειγμα, έχουν χαμηλότερη τιμή για τους φοιτητές, όπως και τα λεωφορεία.

http://academicid.minedu.gov.gr/

Ελεύθερος Χρόνος:

Φοιτητική ζωή σημαίνει ανεμελιά. Με το που τελειώνουν τα μαθήματα, ο χρόνος σου είναι άπλετος. Δε χρειάζεται όμως να τον περνάς πίνοντας καφέ και σερφάροντας στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και όλοι οι φοιτητές μπορούν να τις επισκεφτούν δωρεάν. Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να βρεις το αγαπημένο σου άθλημα;

Blogs Φοιτητών:

Όσο επιμελής φοιτήτρια και αν είσαι, σίγουρα θα υπάρξουν και στιγμές που θα ψάχνεις απεγνωσμένα πληροφορίες για την ύλη, τις εξετάσεις ή τους καθηγητές. Στο διαδίκτυο, λοιπόν, υπάρχουν πολλά blogs φοιτητών που θα σου λύσουν όλες τις απορίες.

Φιλοσοφική Αθηνών: http://www.filosofiki.eu/

AΣΟΕΕ: http://opanotes.gr

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ, ΚΡΗΤΗ: http://www.emark.teicrete.gr/

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ : http://www.emark.teicrete.gr/emark/

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩN: http://sfoa-net.blogspot.gr/

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: http://foititisstinkerkyra.blogspot.gr/

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://my.aegean.gr/web/

Apps:

Η εφαρμογή «Ηλεκτρονική Γραμματεία» είναι κατεβασμένη στα κινητά των πιο ενημερωμένων φοιτητών. Μπορείς να δεις σε χρόνο dt τους βαθμούς σου, χωρίς να χρειαστεί να ανέβεις στη σχολή. Κάνε επίσης ένα κατέβασμα και στα Studdle, EasyBib, Easy Voice Recorder και My Study Life