7 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, πριν από μία συνέντευξη για δουλειά

Νάνσυ Μητσοστέργιου
7 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, πριν από μία συνέντευξη για δουλειά

Βασικά και ουσιαστικά

Εχθές μέσα από αυτήν εδώ τη στήλη σου γράψαμε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις, όταν κάνεις αίτηση για δουλειά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (aka email). Σήμερα περνάμε σε αυτό το στάδιο, που έχουν δει την αίτησή σου και σε καλούν για συνέντευξη.

Φυσικά το άγχος είναι τεράστιο και η προετοιμασία σου γίνεται με αμείωτους ρυθμούς για να είσαι έτσι όπως ακριβώς πρέπει. Όσο λοιπόν πλησιάζει αυτή η μεγάλη στιγμή της συνέντευξης, σου προτείνουμε να ακολουθήσεις αυτά τα επτά βήματα.

Λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη:

  • Είναι σημαντικό να πάρεις ένα υγιεινό, ουσιαστικό πρωινό, φυσικά, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχεις φάει καλά και το προηγούμενο βράδυ, έτσι ώστε να αισθάνεσαι καλύτερα το πρωί. Επίλεξε θρεπτικά τρόφιμα που σε γεμίζουν και ικανοποιούν την πείνα σου και θυμήσου να περιορίσεις την καφεΐνη σε μία ή δύο μερίδες. Οι πιθανότητες λένε πως θα αισθάνεσαι ήδη κάποια αμηχανία, οπότε βάλε ένα «stop» στην κατανάλωση του καφέ σου.
  • Πάρε μία μικρή τσάντα με όλα τα απαραίτητα είδη υγιεινής: οδοντικό νήμα, αποσμητικό, ένα καθρεφτάκι και οτιδήποτε απαραίτητο για το μακιγιάζ σου που ίσως θελήσεις να χρησιμοποιήσεις για να φρεσκαριστείς. Προτίμησε να έχεις μαζί σου μέντες απόφυγε να φας τσίχλα καθώς μπορεί να ξεχάσεις να την πετάξεις πριν μπεις στην αίθουσα.

Μία ώρα πριν:

Πάρε τηλέφωνο μία φίλη σου για μια γρήγορη συζήτηση που θα σε βάλει σε ένα άλλο κλίμα, πιο ευχάριστο. Προσπαθήστε να μην μιλήσετε για τη συνέντευξη σου. Αντ' αυτού, επικεντρωθείτε σε άλλα θέματα, τα οποία θα σε κάνουν να αισθανθείς άνετα.

Λίγα λεπτά πριν:

  • Απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου. Είναι τυπικό αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο «αντιεπαγγελματικό» από μία τσάντα που δοονείται ή ακόμη χειρότερα να ακουστεί ο ήχος κλήσης σου. Άβολο πολύ.
  • Πιες νερό. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για να μένεις σε εγρήγορση, οπότε έχε μαζί σου ένα μπουκάλι νερό για να πίνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μόλις φτάσεις στο γραφείο, καλό θα ήταν να αποδεχθείς την προσφορά οποιουδήποτε αφεψήματος/ αναψυκτικού από την ρεσεψιονίστ, ειδικά σε περίπτωση που το στόμα σου έχει στεγνώσει λίγο πριν τη συνέντευξη.
  • Πάρε βαθιές αναπνοές. Εισέπνευσε από τη μύτη και εξέπνευσε από το στόμα. Αυτές οι πεταλούδες στο στομάχι σου, μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ζαλάδες, οπότε συγκεντρώσου στις αναπνοές για να καθαρίσεις το μυαλό σου.
  • Χαμογέλα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ατού από την εξωτερική στάση σου. Ένα χαμόγελο πάντα σε κάνει να δείχνεις πιο ελκυστική.

Δες και αυτό: Πώς να κάνεις αίτηση για δουλειά μέσω email και να σε προσέξει ο εργοδότης;