Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους;

Νατάσσα Σχοινά
Πώς οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους;

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί πολύ εύκολα.

Σε μία εργασία, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οι άνθρωποι συνήθως έχουν μία κινητή πορεία. Ανάλογα με την περίπτωση, αυτή θα είναι είτε ανοδική είτε καθοδική και φυσικά αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται, πέρα από τη διαθεσιμότητα και τα ανοίγματα των θέσεων, κι από τον ίδιο τον άνθρωπο και τα skills με τα οποία είναι οπλισμένος.

Αυτοί που θα βιώσουν την επιτυχία και θα δουν τις θέσεις τους να ανεβαίνουν σκαλιά ιεραρχικά, συνήθως έχουν ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Έχουν κάνει πολύ ορισμένες ενέργειες κι αυτές τους έχουν δώσει τα όποια αποτελέσματα έχουν τη δεδομένη στιγμή. Αν αυτά είναι καλά, όμως, υπάρχει μία παγίδα.

Πολλές φορές, όταν βλέπουν ότι οι όποιες κινήσεις τους έχουν αποδώσει, δε θέλουν να τις αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο, από φόβο μήπως κάποια άλλη προσέγγιση δεν είναι επιτυχημένη. Οπότε, ακολουθούν μία δοκιμασμένη συνταγή και «κολλάνε» σε αυτήν. Παύουν να αναζητούν τη βελτίωση, την ανανέωση και την εξέλιξη γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να φέρει μία αλλαγή. Προτιμούν να επαναπαύονται στη ρουτίνα, σε αυτό που ξέρουν.

Την ώρα που εκείνοι ακολουθούν αυτήν την πορεία, όμως, άλλοι αναζητούν τις αλλαγές για να μπορούν να ξεπερνούν τον ανταγωνισμό και κατά πάσα πιθανότητα θα τα καταφέρουν γιατί θα έχουν να δώσουν κάτι ο ανταγωνισμός δεν μπορεί, όσο επιτυχημένος κι αν είναι: το διαφορετικό, το μη βαρετό, το προχωρημένο.

Έτσι, στην προσπάθεια να διατηρήσουν την επιτυχία τους, τη χάνουν γιατί οι πρακτικές τους έχουν ουσιαστικά παλιώσει.