Ώρα να κλείσουμε το μισθολογικό κενό που χωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες!

Ώρα να κλείσουμε το μισθολογικό κενό που χωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες!

Όταν πριν από δέκα χρόνια ξεκινούσα την επαγγελματική μου πορεία, το θέμα των διακρίσεων λόγω φύλου στον εργασιακό χώρο, δεν περνούσε από το μυαλό μου. Όταν όμως είδα τον διευθυντή μου να επαινεί έναν συνάδελφό μου για την εργασία που είχα κάνει εγώ, όταν ο συνάδελφός μου πήρε εντολή να πάει στο πιο «δύσκολο» ρεπορτάζ διότι απλούστατα ήταν άντρας, όταν έβλεπα τον μισθό μου να ανεβαίνει με δυσκολία, όταν σε μία συνέντευξη εργασίας κλήθηκα να απαντήσω για το αν βρισκόμουν σε σχέση ή αν σκόπευα -ή όχι- να παντρευτώ άμεσα, τότε κατάλαβα ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, όσο πίστευα.

Τι και αν βρισκόμαστε στο 2021; Οι έμφυλες διακρίσεις στους σύγχρονους εργασιακούς χώρους «καλά κρατούν» και σε κάποιες περιπτώσεις, το μισθολογικό κενό ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, συνεχώς μεγαλώνει. Αλήθεια όμως, μήπως έχει φτάσει επιτέλους η ώρα να σταματήσουμε να δείχνουμε ανοχή σε οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στην εκπλήρωση των ονείρων και των επαγγελματικών μας στόχων;

111

Κάνοντας πραγματικότητα την εργασιακή ισότητα

Δεν χρειάζεται να κοιτάξεις ή να ψάξεις μακριά για να αντιληφθείς πως οι έμφυλες διακρίσεις στην εργασία αποτελούν συχνό φαινόμενο, ακόμη και στις μέρες μας. Αρκεί να ρωτήσεις τους φίλους και τις φίλες σου και να κάνεις μία σύγκριση, αρκεί να θυμηθείς το δικό σου εργασιακό παρελθόν. Στη δική μου περίπτωση, μπορώ με σιγουριά να γράψω πως δεν γνωρίζω γυναίκα που να μην έχει νιώσει πως έχει αδικηθεί στην εργασία της ή που να μην έχει βιώσει διακρίσεις λόγω φύλου.

Δυστυχώς, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και σε αυτή την περίπτωση. Τι θα έλεγες, για παράδειγμα, αν μάθαινες πως σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας των Φύλων, οι Ευρωπαίες απέχουν τουλάχιστον 60 χρόνια από την κατάκτηση της ισότητάς τους με τους άνδρες και ότι οι μεγαλύτερες ανισότητες των φύλων εντοπίζονται κυρίως στα πεδία της εξουσίας και της εργασίας; Σίγουρα θα προβληματιζόσουν και θα αντιλαμβανόσουν πως έχει φτάσει επιτέλους η ώρα, να αλλάξει αυτή η κατάσταση!

222

Το παράδειγμα της Παπαστράτος και το Equal Salary Certification

Ακόμη, λοιπόν, και αν σήμερα αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μία εταιρεία που σε ανταμείβει όπως σου αξίζει και εκτιμά το έργο και τις προσπάθειές σου, δεν πρέπει να ξεχνάς πως στον σύγχρονο εργασιακό κόσμο, οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, είναι πολλές. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι σημαντικό να ενθαρρύνεις κάθε νέα φίλη ή συνάδελφό σου να μιλά, να διεκδικεί και να παλεύει για όσα της αξίζουν και πάνω από όλα, να μοιράζεσαι τα παραδείγματα που κάνουν τη διαφορά, σε ό,τι αφορά στην εργασιακή ισότητα των φύλων.

Βλέπεις, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε θέματα ισότητας των φύλων, υπάρχουν και κάποιες «λαμπρές» εξαιρέσεις σε επίπεδο εταιρειών, που δίνουν τα καλό παράδειγμα, όπως εκείνη της Παπαστράτος.

Αν δεν το γνώριζες, η Παπαστράτος είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που το 2018 απέκτησε την πιστοποίηση Equal Salary. Τι είναι το Equal Salary Certification και γιατί αξίζει την προσοχή σου; Ουσιαστικά συνεισφέρει στην εξάλειψη του μισθολογικού κενού που χωρίζει τις γυναίκες από τους άνδρες στην αγορά εργασίας και εγγυάται την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για τα δύο φύλα. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρεία, διασφαλίζει για κάθε εργαζόμενη και κάθε εργαζόμενό της σήμερα υψηλού επιπέδου συνθήκες εργασίας, χωρίς διακρίσεις φύλων, μοιράζοντας παράλληλα έμπνευση και σε άλλες εταιρείες να συνταχθούν στην προσπάθεια της για ίσες ευκαιρίες και σεβασμό στη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον!

333

Να μάθουμε ή καλύτερα, να μην φοβόμαστε να διεκδικούμε, λοιπόν, αλλά κυρίως, να αντιληφθούμε πως η δυνατότητα να απολαμβάνουμε υψηλού επιπέδου συνθήκες εργασίας, χωρίς διακρίσεις φύλων και μισθολογικές ανισότητες ή η ύπαρξη Equal Salary πιστοποιήσεων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Παπαστράτος, δεν πρέπει να θεωρούνται πολυτέλειες, αλλά να γίνουν ο «κανόνας» στη νέα εργασιακή πραγματικότητα!