Κι όμως, υπάρχει η χειρότερη ημέρα για να απολυθεί κάποιος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κι όμως, υπάρχει η χειρότερη ημέρα για να απολυθεί κάποιος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κι όμως υπάρχει ημέρα και δε φαντάζεσαι ποια είναι!

Το να χάνεις τη δουλειά σου σαφώς και είναι ένα γεγονός που δεν αποτελεί ευχάριστη κατάληξη για κάθε εργαζόμενο. Μπορεί κάποιες φορές να εργαζόμαστε σ΄ένα περιβάλλον που μας προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, ίσως όχι θετικά, όμως η εργασία μας, είναι ένα πλαίσιο που μας δίνει ασφάλεια για τη διαβίωσή μας.

Τι συμβαίνει όμως αν κάποια στιγμή ο εργοδότης μας αποφασίσει ξαφνικά να μας απολύσει; Η αιφνίδια απώλεια της εργασίας αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα τραυματικό γεγονός. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που απολύονται από την εργασία τους διέρχονται από τα ακόλουθα πέντε στάδια της απώλειας: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Όμως δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το αρνητικό κομμάτι καθώς η απόλυση μπορεί να αποτελέσει και την αφορμή για ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Βασική αρχή είναι η ειλικρίνεια και ο σεβασμός απέναντι στον άνθρωπο που πρέπει να αποχωρήσει. Όσο δυσάρεστη κι αν είναι η αλήθεια, τα ξεκάθαρα μηνύματα είναι προτιμότερα από τις ψεύτικες ελπίδες ή την ανούσια παράταση της εργασίας. Σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς συγκλίνουν στο γεγονός πως η αιφνίδια απόλυση ενός εργαζομένου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου, στην αυτοπεποίθησή του, στην ποιότητα της ζωής του αλλά και στις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους.

Και ναι, υπάρχει χειρότερη ημέρα για έναν εργαζόμενο που θα χάσει τη δουλειά του. Σύμφωνα με έρευνες λοιπόν η χειρότερη ημέρα για να απολυθεί κάποιος είναι η Παρασκευή. Το να ανακοινώσεις σε έναν εργαζόμενο την απόλυσή του την Παρασκευή, του δίνεις τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του όλο το Σαββατοκύριακο και να νιώσει ακόμα πιο θυμωμένος και αγχωμένος.

Μάλιστα αρκετοί άνθρωποι αφού χάσουν τη δουλειά τους στρέφονται στο αλκοόλ με σκοπό να ανακουφιστούν από αυτά τα συναισθήματα και η Παρασκευή ενδείκνυται για κάτι τέτοιο. Επίσης πρέπει να περιμένουν έως τη Δευτέρα για να καλέσουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις ώστε να βρουν νέα θέση εργασίας.

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com η λιγότερο επώδυνη ημέρα για να απολυθεί κάποιος είναι η Τετάρτη και ιδανικά τις πρώτες πρωινές ώρες και όχι στο τέλος της ημέρας. Η Τετάρτη βρίσκεται στη μέση της εβδομάδας και δίνει την δυνατότητα στον εργαζόμενο να έχει δύο εργάσιμες ημέρες για να επιλύσει τυχόν εκκρεμότητες που μπορεί να έχει με την επιχείρηση και να ξεκινήσει την αναζήτηση νέας εργασίας. Επίσης, έχει δύο ολόκληρες ημέρες για να συζητήσει την κατάσταση με τους υπόλοιπους πρώην συναδέλφους του και να επεξεργαστεί τα δυσάρεστα νέα.