Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού αφεντικού; Οι απαντήσεις των ειδικών θα σ' εκπλήξουν

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού αφεντικού; Οι απαντήσεις των ειδικών θα σ' εκπλήξουν

Μια ηγετική θέση απαιτεί ικανότητες που λίγοι διαθέτουν.

Πόσες φορές δεν έχουμε απαοχωρήσει από μια δουλειά εξαιτίας ενός κακού αφεντικού; Και πόσες φορές -ακόμη κι αν δεν είχαμε το σθένος να παραιτηθούμε- υπομείναμε -κάνοντας κακό στην ψυχική μας υγεία- την άσχημη συμπεριφορά του;

Ένα κακό αφεντικό μπορεί να κάνει κακό τόσο στην εταιρία την οποία διευθύνει όσο και στους εργαζόμενούς του. Αντίθετα, μπορεί να ευημερήσουνόλοι αν διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός ικανού ηγέτη.

Η συγγραφέας Katie Heaney, εξετάζει τι κρύβεται πίσω από ένα κακό αφεντικό... Όμως ποια είναι τα στοιχεία που περιγράφουν τα αφεντικά; Η επιστήμη μίλησε... Ο Robert Sutton, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και συγγραφέας του «The Asshole Survival Guide:Πώς να ασχοληθείτε με ανθρώπους που σας μεταχειρίζονται σαν “βρωμιά”», αναφέρει ότι πολλοί από τους ανθρώπους που θεωρούμε «κακά» αφεντικά μπαίνουν στην ηγεσία για λάθος λόγους.

afentiko2

Κυρίως επειδή απολαμβάνουν την εξουσία πάνω από άλλους και την αναγνώριση που έρχεται μαζί με αυτό. «Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ναρκισσισμού και του εγωισμού, τα οποία πιστεύω ότι είναι αρκετά τυπικά χαρακτηριστικά των κακών αφεντικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Sutton .

Στην ίδια γραμμή η κλινική ψυχολόγος Αlan Cavaiola συμπληρώνει: «Οι ναρκισσιστές δεν το έχουν σε τίποτα να κλέψουν τα επιτεύγματα των άλλων ανθρώπων και να τα παρουσιάσουν ως δικά τους».

Επίσης ακόμη ένας βασικός λόγος κακής διαχείρισης της «εξουσίας» ενός αφεντικού είναι επειδή «πολλά αφεντικά έχουν ένα εξαιρετικά ξεπερασμένο μοντέλο για το τι σημαίνει να είσαι αφεντικό. Αναδείξαμε ένα μοντέλο βιομηχανικής εποχής, όπου μάθαμε να καθόμαστε ακίνητοι, να ακούμε, να μην κάνουμε θόρυβο και να γράφουμε ό,τι λέει ο δάσκαλος. Αυτό δεν είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τη δημιουργία σημαντικών υπαλλήλων ή ικανών στελεχών σήμερα. Στην σημερινή οικονομία της γνώσης, η προσπάθεια για να γίνει δουλειά απαιτεί εφευρετικότητα και συνεργασία περισσότερο από την διοίκηση και τον έλεγχο».



Ποιο είναι το προφίλ του καλού αφεντικού;

Ο Robert Sutton έχει βρει κάποια κοινά χαρακτηριστικά για το καλό αφεντικό. Το πρώτο από αυτά είναι η αυτογνωσία: να αποκτήσετε μια αίσθηση του τι είστε για τους υπαλλήλους σας και τι σημαίνει να εργάζονται για εσάς, να σας κάνει πιο ευαισθητοποιημένους για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σας και επίσης να σας καταστήσει πιο συναισθηματικό στις ανάγκες των εργαζομένων σας.

Αναρωτιέσαι αν είσαι γεννημένη να ηγείσαι; Αυτές οι 7 ερωτήσεις θα σε κάνουν να το διαπιστώσεις

Ίσως, λοιπόν, ένα κακό αφεντικό είναι αυτό που αγνοεί τις ανάγκες των υπαλλήλων του, ενώ ένα καλύτερο αφεντικό είναι αυτό που αναζητά και στέκεται με δίκαιη κριτική. «Οι άνθρωποι που γίνονται καλύτεροι έχουν ανθρώπους στη ζωή τους, που τους λένε την αλήθεια και ακούνε τα θέλω και τις απόψεις τους» αναφέρει ο Sutton.

afentiko3

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού αφεντικού;

-Η καλή επικοινωνία

-Να μπορεί να ορίζει στόχους και να τους πετυχαίνει

-Να παρέχει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να αποδίδουν καλύτερα

-Να είναι υποστηρικτικός

-Να αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ομάδας του

-Να έχει επαφή με τους εργαζόμενούς του

-Να δημιουργεί ένα χαρούμενο περιβάλλον

-Να παίρνει αποφάσεις

-Να είναι διαθέσιμος απέναντι στους εργαζόμενούς του

-Να επαινεί τις προσπάθειες όλων