Gossiping: Επιτρέπεται στο γραφειο αλλά μπορεί και να σε καταστρέψει

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Gossiping: Επιτρέπεται στο γραφειο αλλά μπορεί και να σε καταστρέψει

Μάθε πώς πρέπει να το διαχειριστείς...

Ας είμαστε ειλικρινείς! Το gossiping (ή κοινώς κουτσομπολιό) είναι κάτι που όλοι κάνουμε στη δουλειά με τους συναδέλφους μας.

Η κοινωνική κριτική (όπως τη λέμε) αποτελεί κάτι για το οποίο δεν πρέπει να ντρέπεσαι αλλά ούτε και να υπερηφανεύεσαι. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο στο εργασιακό περιβάλλον.Το κουτσομπολιό στη δουλειά είναι το δέλεαρ των άχρηστων πληροφοριών! Μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο για να γίνεις αρεστή σε ένα συναδελφικό παρεάκι ή αντυπαθητική σε κάποιο άλλο. Όπως και να το δεις το κουτσομπολιό είναι το αναγκαίο κακό για να περάσεις την ώρα σου!

Μπορεί να υποθούν λόγια που μετά θα το μετανιώσεις, να κακοχαρακτηρίσεις ανθρώπους και συναδέλφους επειδή απλώς τους κουστομπολεύει η παρέα ή από την άλλη ν' ακουστούν κουβέντες που να είναι πέρα για πέρα αληθινές.

Σκέφτηκες όμως ποτέ πως μπορεί και οι άλλοι να κουτσομπολεύουν εσένα;

Σε γενικές γραμμές ,οι σχέσεις σ' ένα εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι αρκετά τοξικές. Μπορεί να δημιουργηθεί μια φήμη εναντίον ενός ανθρώπου, η οποία να εξαπλωθεί ταχύτατα, δημιουργώντας μια γενικευμένη αρνητικότητα προς το άτομο αυτό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει ως φυσικό επακόλουθο την μείωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και ασέβεια προς το πρόσωπό του.

Επέστρεψες στο γραφείο; 3 tips που θα σε βάλουν και πάλι στο κλίμα μετά την τηλεργασία

Δεν μπορούμε όμως να βάλουμε στα ίδια μέτρα και στα ίδια σταθμά όλα τα «κοινωνικά σχόλια». Οι συζητήσεις και οι πληροφορίες που μπορεί να μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους μας, πολλές φορές μπορεί να είναι βοηθητικές. Για παράδειγμα όταν μαθαίνουμε κάτι για τη δουλειά κάποιου συναδέλφου (για παράδειγμα «Σήμερα απολύθηκε ο Κώστας») μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στο να διαδώσουμε την είδηση αυτή στον φιλικό ή επαγγελματικό μας κύκλο, που ίσως μπορεί ν' αναζητά κόσμο.



Πώς όμως πρέπει να σταματήσουμε την κουβέντα που αποτελεί ασέβεια προς τους άλλους;

1.Ίσως το πιο δύσκολο σενάριο είναι όταν αυτός που ξεκινά το κουστομπολιό είναι ανώτερός σου.

Μπορείς πολύ απλά να πεις πως έχεις δουλειά και να επιστρέψεις στο γραφείο σου. Μπορείς επίσης να κάνεις ένα ουδέτερο σχόλια -αν δεν μπορείς να απομακρυνθείς από την «εστία» του κουτσομπολιού- και να προσπαθήσεις ν΄αλλάξεις θέμα. Αν η γρήγορη αλλαγή του θέματος δεν λειτουργήσει και το άτομο προσπαθεί να κατευθύνει τη συνομιλία ξανά, μπορείς να πεις πιο άμεσα: «Αισθάνομαι περίεργα να συζητάω αυτό το θέμα πίσω από την πλάτη του/της».

ΓΟΣΣΙΠΙΝΓ

2.Με τους συνομήλικούς σου ή τους ανθρώπους που είναι κατώτεροί σου επαγγελματικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πιο άμεσο λόγο.

Πάλι όμως η στάση σου πρέπει να είναι η ίδια. Εάν γνωρίζεις τις πληροφορίες που κάποιος μοιράζεται με τους υπόλοιπους (και υποτίθεται είναι εμπιστευτικές), μπορείς να πεις ευθέως πως νομίζεις πως ο τάδε θα ήθελε να κρατήσει εμπιστευτικό αυτό.