Δουλεύεις από το σπίτι; 4 πράγματα εκτοξεύουν την παραγωγικότητά σου και δεν το ξέρεις

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Δουλεύεις από το σπίτι; 4 πράγματα εκτοξεύουν την παραγωγικότητά σου και δεν το ξέρεις

Η δουλειά από το σπίτι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Εκτός από αυστηρή πειθαρχία, χρειάζεται και απόλυτη οργάνωση.

Τα μέτρα που λαμβάνουμε καθημερινά με «διαγγέλματα» της κυβέρνησης είναι πολλά και σκοπεύουν στην αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Με τη νέα καμπάνια του Υπουργείου Υγείας #μένουμεσπίτι, οι περισσότεροι Έλληνες καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Είναι μία νέα πραγματικότητα για όλες μας και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα.

Η δουλειά από το σπίτι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Εκτός από αυστηρή πειθαρχία, χρειάζεται και απόλυτη οργάνωση. Αν ανήκεις λοιπόν στην κατηγορία αυτών που πρέπει να δουλέψουν από το σπίτι, τότε μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα για να διατηρήσεις τα επίπεδα αποδοτικότητάς σου και να μην αγχωθείς για την ποιότητα της δουλειάς σου.

Βάλε καφέ και πάτα play στο Video που ακολουθεί... Η μουσική που περιλαμβάνει είναι ιδανική για να ηρεμήσεις και να νιώσεις παραγωγική.



1. Μείνε... κοινωνική

Η εργασία από το σπίτι σού δίνει μια απόσταση από την καθημερινή ρουτίνα αλλά και τις πολιτικές που ακολουθεί η επιχείρηση που εργάζεσαι. Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμάς τη σημασία της διαπροσωπικής επαφής καθημερινά. «Αν είσαι εξωστρεφής, τότε είναι πιο δύσκολα τα πράγματα καθώς θα θέλεις συνέχεια να πας στη δουλειά σου», λέει ο Judy Heminsley, συγγραφέας του Work From Home. Αντίθετα οι εσωστρεφείς περνάνε καλύτερα στο «νέο» εργασιακό τους περιβάλλον...το σπίτι τους. Γι' αυτό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας να να επικοινωνείς με τους συναδέλφους έστω και τηλεφωνικά.

4 μυστικά για να αποκτήσεις τη δουλειά που πάντα ονειρευόσουν

2. Ντύσου σαν να πήγαινες γραφείο

Κανείς δεν περιμένει να βάλεις το καλό σου κοστούμι και να γυρνάς μέσα στο σπίτι ή να βαφτείς έντονα κοιτώντας την οθόνη του υπολογιστή σου, ωστόσο σύμφωνα με την Suzy Dale καλό θα ήταν να ακολουθήσεις την πρωινή σου ρουτίνα όπως θα έκανες αν πήγαινες στο γραφείο. «Μπορεί να αισθάνεσαι πιο άνετα να γράφεις στον υπολογιστή σου με μια πιο casual εμφάνιση ωστόσο αυτό δεν σε ενθαρρύνει στην σωστή ψυχολογία που πρέπει να έχεις », λέει και προσθέτει: «Μια έξυπνη-casual προσέγγιση είναι καλύτερη ενώ θα πρέπει είσαι έτοιμη και ντυμένη μέχρι τις 9.00 π.μ.» σαν δηλαδή να είσαι στο γραφείο.

3.Δημιούργησε μια σωστή εργασιακή «ρουτίνα»

Ο προγραμματισμός και η σωστή οργάνωση είναι το ήμισυ του παντός. Βάλε τα πράγματα σε τάξη, ιεραρχώντας τα σημαντικότερα tasks σου στα οποία θα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη προσοχή. Επιπλέον, θέσε όρια και αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο σε κάθε δουλειά που πρέπει να κάνεις.

sptiti doyleia

4. Περιόρισε στο ελάχιστο τις περισπασμούς

Είναι πολύ εύκολο τη στιγμή που κάνεις μία δουλειά για το γραφείο και έχεις ανοιχτή την τηλεόραση να ξεφύγεις για λίγο. Ωστόσο η Suzyι λέει: «Γενικά, είναι καλύτερο να κολλήσετε στις συνήθεις ώρες γραφείου σας και να κάνετε ένα μεσημεριανό διάλειμμα για να σηκωθείτε από το γραφείο σας και να πάρετε λίγο φρέσκο ​​αέρα. Αυτό σας βοηθά να εστιάσετε την προσοχή σας στη δουλειά σας. Κάντε τη δουλειά που πρέπει στον χρόνο που θα την κάνατε αν ήσασταν στο γραφείο και στη συνέχεια να κάντε ένα σύντομο διάλειμμα.

5. Σχεδίασε τα γεύματά σου

«..με πολλούς τρόπους, ακολουθώντας τις δικές σου διατροφικές συνήθειες», εξηγεί ο Judy Heminsley. Λέει: «Η εργασία από το σπίτι σημαίνει ότι μπορείτε να ακούσετε το σώμα σας αντί να προσπαθείτε να συμμορφωθείτε με τους συμβατικούς χρόνους διακοπής και μεσημεριανού γεύματος. Η προσκόλληση στις καλές διατροφικές συνήθειες είναι σημαντική για μια παραγωγική μέρα. Αν είναι απαραίτητο, κρατήστε ένα μπολ φρούτων κοντά, έτσι ώστε να μην πηγαίνετε κάθε φορά στην κουζίνα και να κρατάτε όλα τα υπόλοιπα γεύματά σας στην ώρα τους (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο).