2022's goals: Να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα τα χρήματά μου! 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Ιωάννα Τζανή
2022's goals: Να μάθω να διαχειρίζομαι καλύτερα τα χρήματά μου! 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου, μπορείς να δεις τεράστια διαφορά στο πορτοφόλι σου!

Οι περισσότερες από εμάς έχουμε τουλάχιστον μια βασική ιδέα για το τι πρέπει να κάνουμε με τα χρήματά μας: δημιουργόυμε έναν μηνιαίο προϋπολογισμό και ξοδεύουμε λιγότερα απ' όσα βγάζουμε.

Ωστόσο, παρόλο που σχεδόν όλες ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις σκέψεις και τις πράξεις. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, το 63% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι ζουν ίσα-ίσα με τον μισθό τους από τότε που «χτύπησε» ο κορονοϊός και αδυνατούν να βάλουν έστω και 5 ευρώ στην άκρη.

LINKEDIN

Σωστή οργάνωση στη δουλειά πριν τις γιορτές σημαίνει επαγγελματική επιτυχία – Πώς θα τα καταφέρεις

Αυτά τα στατιστικά είναι τρομακτικά, αλλά η ουσία είναι η εξής: οι περισσότερες από εμάς θα μπορούσαμε να τα πάμε λίγο καλύτερα με τη διαχείριση των χρημάτων μας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές, ωστόσο μερικές φορές, διορθώνοντας μικρές λεπτομέρειες στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να δούμε μεγάλη διαφορά στο πορτοφόλι μας.

Μιας και το 2022 πλησιάζει, θέσε ως στόχο το να γίνεις καλύτερη όσον αφορά τα οικονομικά σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον μισθό σου!


https://www.instagram.com/p/CXvoGufKGoO/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Σημείωνε σε ένα μπλοκάκι κάθε δαπάνη που πραγματοποιείς

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που σε βοηθούν στο να σημειώνεις τις δαπάνες που πραγματοποιείς, ωστόσο τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από ένα σημειωματάριο όπου θα γράφεις ακριβώς πόσα χρήματα ξόδεψες και πού, αμέσως μόλις συμβαίνει. Το καταλαβαίνω, είναι κουραστικό να κουβαλάς παντού μαζί σου ένα τετράδιο ή ένα μπλοκάκι, αλλά πραγματικά μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ στη διαχείριση των χρημάτων σου. Δοκίμασέ το για μια ή δύο εβδομάδες και θα καταλάβεις αμέσως τι αλλαγές θέλεις να κάνεις σχετικά με τις δαπάνες σου και το πού ξοδεύεις τα χρήματά σου.

Άσε έναν μήνα να περάσει χωρίς να αγοράσεις τίποτα πέρα από τα αναγκαία

Ένας μήνας χωρίς δαπάνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσεις γρήγορα κάποια επιπλέον χρήματα. Τι εννοώ; Ξόδεψε χρήματα μόνο για τα απαραίτητα, όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί και το σούπερ μάρκετ, και μην αγοράζεις τίποτα περιττό. Αυτός είναι, επίσης, ένας τρόπος για να συνειδητοποιήσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι και σε κάνει χαορύμενη, και ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να το κάνεις πράξη, μετά από τα τόσα ψώνια και τις αμέτρητες εξόδους της εορταστικής περιόδου.

Διαβάζε μία φορά την εβδομάδα ένα άρθρο ή ένα βιβλίο που αφορά στη διαχείριση των χρημάτων

Σχεδόν καμία από εμάς δε διδάχθηκε τη διαχειριση των χρημάτων στο σχολείο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι αργά για να το κάνουμε τώρα - και έχουμε όλους τους πόρους που χρειαζόμαστε στα χέρια μας. Προκάλεσε τον εαυτό σου να μαθαίνει ένα νέο πράγμα για τη διαχείριση των χρημάτων κάθε εβδομάδα. Διάβασε ένα άρθρο σχετικά με τις επενδύσεις, άκουσε ένα podcast για ακίνητα ή αγόρασε ένα σχετικό βιβλίο.



Ρύθμισε μια μηνιαία διαδικασία αναθεώρησης

Τι περιλαμβάνει η μηνιαία διαδικασία αναθεώρησης;

  • Έλεγχος δαπανών του περασμένου μήνα για να ελέγξεις για τυχόν δόλιες χρεώσεις ή λάθη και να βεβαιωθείς ότι οι δαπάνες σου δεν είναι υπερβολικά εκτός προϋπολογισμού.
  • Εξέτασε τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και το χρέος και δες αν σημειώνεις πρόοδο προς τους στόχους που έχεις θέσει.
  • Σημείωσε τις επερχόμενες μεγάλες αγορές που σκοπεύεις να πραγματοποιήσεις.
  • Πληρωμή λογαριασμών, ακύρωση συνδρομών και οποιεσδήποτε άλλες τυχαίες χρεώσεις που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του μήνα.

Βάλε σε εφαρμογή τον κανόνα των 72 ωρών

Ο κανόνας των 72 ωρών σε βοηθά στο να μην κάνεις μεγάλες σπατάλες, τις οποίες δε χρειάζεσαιπραγματικά. Εάν σκέφτεσαι να αγοράσεις οτιδήποτε άλλο εκτός από τα απαραίτητα, περίμενε 72 ώρες προτού προβείς στην αγορά. Είναι κάτι τόσο απλό, το οποίο όμως θα σε βοηθήσει να εξοικονομείς αρκετά χρήματα κάθε μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Career goals: 6 στόχοι που πρέπει να θέσεις για τη νέα χρονιά

Μην κατηγορείς τους άλλους! Δες πώς σαμποτάρεις μόνη σου τον εαυτό σου

Είσαι σπάταλη; 3 εύκολοι τρόποι για να μαζέψεις χρήματα εν όψει εορτών