Ψάχνεις δουλειά; 5 tips για να ξεχωρίσει το δικό σου βιογραφικό στον νέο εργοδότη τον Αύγουστο

Νατάσσα Σχοινά
Ψάχνεις δουλειά; 5 tips για να ξεχωρίσει το δικό σου βιογραφικό στον νέο εργοδότη τον Αύγουστο

Αν θες να αλλάξεις δουλειά, το βιογραφικό σου είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο νέος εργοδότης από εσένα, γι' αυτό και πρέπει να το προσέξεις.

Μπήκε και ο Αύγουστος. Χωρίς να θέλουμε να προτρέξουμε, αυτό έμπρακτα σημαίνει πως η νέα σεζόν είναι προ των πυλών και πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε στην περίπτωση που έχουμε διάθεση για αλλαγές. Προσωπικά ή επαγγελματικά.

Ειδικά για το επαγγελματικό κομμάτι, ο Αύγουστος είναι μία καλή χρονική περίοδος να στείλουμε το βιογραφικό μας στις εταιρείες που μας ενδιαφέρουν. Ουσιαστικά είναι η στιγμή που το «Από Σεπτέμβριο» έχει νόημα, γιατί οι περισσότεροι που είναι σε διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας θα αξιοποιήσουν τις διακοπές τους και τον χρόνο μακριά από το γραφείο για να ψάξουν ενδελεχώς τις επιλογές τους.

GIF by Crowdmedia

Ας πούμε, όμως, ότι έχεις βρει τις δουλειές που σε ενδιαφέρουν και τώρα έρχεται η ώρα του βιογραφικού. Είναι Η πρώτη σου επαφή με την άλλη πλευρά, οπότε για αρχή πρέπει να έχεις δώσει μεγάλη προσοχή σε κάποια βασικά πράγματα.

Ορθογραφία / Γραμματική / Σύνταξη

Το εν λόγω τρίπτυχο θεωρείται αυτονόητη προϋπόθεση για τη σύνταξη ενός βιογραφικού, όμως, επειδή πολλές φορές τα HR αναφέρουν περιστατικά που δεν το τηρούν, το ξαναλέμε. Πρέπει να κοιτάξεις και να ξανακοιτάξεις το βιογραφικό σου πριν το στείλεις. Ακόμα και ένα λάθος κεκτημένης ταχύτητας που εσένα σου μοιάζει «τίποτα», μπορεί να σου κοστίσει τη θέση. Ο υπεύθυνος που θα το εντοπίσει δε σε ξέρει κι έτσι μπορεί να υποθέσει πολλά πράγματα: ότι είσαι βιαστική, ότι κάνεις προχειροδουλειές, ακόμα κι ότι δε θέλεις πολύ τη δουλειά για να αφιερώσεις 5 λεπτά παραπάνω για το βιογραφικό σου και να το στείλεις χωρίς λάθη.

viografiko_augoustos7.jpg

Η πρώτη εικόνα μετράει

Στα τεχνικά θέματα του βιογραφικού, πρέπει να προσέξεις την εμφάνισή του. Η πρώτη εικόνα μετράει, ακόμα και σε ένα κομμάτι (ηλεκτρονικό) χαρτί. Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι «καθαρό» και οργανωμένο. Δε θες να κουράσεις τον εργοδότη στις πρώτες γραμμές και μετά να είναι αρνητικά προκατειλημμένος.

viografiko_augoustos3.jpg

Η σπιρτάδα σου είναι «όπλο»

Αν συμπληρώνεις κάποια φόρμα του εργοδότη και στο ζητήσει ή αν περιλαμβάνεις κάποιο προσωπικό κειμενάκι στο βιογραφικό σου που περιγράφει τον χαρακτήρα σου, μη μένεις στα κλισέ. Σίγουρα στο Internet υπάρχουν πολλά παραδείγματα που ενδείκνυνται να γράψεις σε ένα βιογραφικό, όμως, να θυμάσαι πως όπως μπαίνεις εσύ και τα βλέπεις, το ίδιο κάνουν και πολλοί άλλοι. Στο τέλος ο εργοδότης απλά βλέπει ίδιες ατάκες με άλλο όνομα και δεν το θέλεις. Εσύ θέλεις να ξεχωρίσεις και να κλείσεις τη θέση. Οπότε, βάλε δικά σου στοιχεία, το δικό σου στυλ γραφής, προσπάθησε να αναδείξεις τη δική σου προσωπικότητα. Αυτό είναι που κάνει κάποιον να πει ότι το δικό σου βιογραφικό είναι διαφορετικό από τον σωρό και επομένως να σε καλέσει για συνέντευξη.

Think Outside The Box GIF by Your Happy Workplace

Το cover letter έχει μεγάλη σημασία

Πολλές εταιρείες πλέον, έχουν ειδική φόρμα που προορίζεται για να γράψεις το cover letter σου. Την τοποθετούν στις μη υποχρεωτικές, αλλά μην έχεις καμία αμφιβολία ότι θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στο να περάσεις ή να μην περάσεις στο επόμενο στάδιο. Σε αυτήν τη συστατική επιστολή που θα στείλεις, έχεις την ευκαιρία να γράψεις ένα εντελώς ελεύθερο κείμενο για τον εαυτό σου και να τους πείσεις γιατί πρέπει να πάρεις εσύ τη θέση και όχι ο προηγούμενος ή ο επόμενος. Είναι δυνητικά ένας «άσος στο μανίκι», οπότε μην τον πετάς.

viografiko_augoustos8.jpg

Η πιο αποτελεσματική χρονική στιγμή να στείλεις βιογραφικό

Αν υπάρχει αγγελία που έχει αναρτηθεί για την Χ θέση, καλό είναι φυσικά να στείλεις κατευθείαν μόλις τη δεις -ιδανικά όσο πιο κοντά στην ανάρτησή της γίνεται-, ώστε ο εργοδότης να δει πρώτα το δικό σου βιογραφικό, εντελώς ξεκούραστος, και μετά όλων των άλλων. Γι’ αυτό και πρέπει να έχεις έτοιμο από πριν το βιογραφικό σου, για να μη χάνεις χρόνο εκείνη την ώρα.

Αν, όμως, δεν είδες αγγελία και απλώς θες να στείλεις βιογραφικό χωρίς να ξέρεις αν αναζητούν κόσμο, τότε συνήθως η αρχή της εβδομάδας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Δε θα έχει μεσολαβήσει η κούραση, πιθανά νεύρα και φόρτος εργασίας, που συνήθως συσσωρεύεται όσο πλησιάζουμε προς το σαββατοκύριακο και ο εργοδότης λογικά θα έχει πιο «ανοιχτό» μυαλό.

viografiko_augoustos.jpg